Μια όμορφη ιστορία

Οι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Οι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Όσο και αν δεν το πιστεύετε γύρω μας συμβαίνουν όμορφα πράγματα. Βέβαια αυτά, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν προβάλλονται αναλόγων αφού προέχουν άλλες πιο «σοβαρές» ειδήσεις. Σε αυτή τη περίπτωση βέβαια, αν αυτή η προσπάθεια γινότανε σε κάποια άλλη γειτονιά και όχι σε αυτή των Εξαρχείων ίσως να τύχαινε κάποιας προβολής.

Σήμερα, έστω και αρκετά ετεροχρονισμένα, θα ήθελα να μιλήσω για την ιστορία ενός παρκινγκ το οποίο έγινε πάρκο. Το συγκεκριμένο οικόπεδο (1400 περίπου τ.μ),  βρίσκεται μεταξύ των οδών Χαρ. Τρικούπη, Ναβαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής, και ανήκει στο ΤΕΕ. Γύρω στο 1990 ο δήμος Αθηναίων σε μια συμφωνία με το ΤΕΕ αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν το χώρο ως πλατεία. Το ΤΕΕ σαν αντάλλαγμα θα αποζημιώνονταν με τίτλο μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του στο Μαρούσι.

Από τότε ο χώρος χρησιμοποιούνταν σαν παρκινγκ ενώ το 2008 όταν και έληξε η έληξε η μίσθωσή του, ο χώρος παρέμεινε ανεκμετάλλευτος. Ο μεγάλος κίνδυνος ήταν ότι ο συγκεκριμένος χώρος είχε πάρει το δρόμο της οικοδόμησης.

Τότε λοιπόν παρενέβησαν οι κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων. Ξήλωσαν την άσφαλτο, τοποθέτησαν δέντρα και φυτά και κατασκεύασαν μια μικρή παιδική χαρά. Ο χώρος μετατράπηκε σε ένα πάρκο το οποίο πλέον φιλοξενεί τα πιτσιρίκια της γειτονιάς και όχι μόνο.

Πρόκειται για μια πολύ δυναμική και αξιέπαινη πράξη. Βλέπετε ότι δεν κατάφερε να κάνει ο δήμος μέσα σε τόσα χρόνια, το κατάφεραν οι ιδιώτες μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Γενικά τέτοιες συντονισμένες ενέργειες δεν είναι συνηθισμένες, και όταν αυτές γίνονται δεν τυγχάνουν της ανάλογης προβολής.

Πολλές από τις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας είναι πνιγμένες στο γκρίζο και στο μπετόν. Η ανάγκη δημιουργίας χώρων πρασίνου, που θα λειτουργήσει σαν ένας μικρός πνεύμονας, είναι μεγάλη. Υπάρχουν διάφοροι διάσπαρτοι και αδόμητοι χώροι οι οποίοι όμως δεν αξιοποιούνται αναλόγως. Πάνω σε αυτή τη λογική, οι κάτοικοι των Εξαρχείων πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και δημιούργησαν αυτό το όμορφο πάρκο το οποίο συνεχώς βελτιώνεται.

Αν ποτέ σας φέρει ο δρόμος σας από εκεί ρίξτε μια ματιά. Αξίζει…

Δείτε ένα μικρό βίντεο από το (πρώην) παρκινγκ που έγινε πάρκο

Posted in Unplugged, Οικολογία and tagged , , , .

One Comment

  1. Pingback: Από δεντροφάγος σε εφημεριδοφάγος | Slap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *