Από δεντροφάγος σε εφημεριδοφάγος

Ομέρ Πριόνης

Ομέρ Πριόνης

Η συμπάθεια που έχω για το δήμαρχο της Αθήνας, Νικήτα Κακλαμάνη, είναι μεγάλη. Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν με τις κινήσεις του σχετικά με τα πάρκα της Αθήνας όπως αυτό των Εξαρχείων (Χαρ. Τρικούπη, Ναβαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής) αλλά και αυτό το πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Εκείνες της εποχές ο δήμαρχος Αθηναίων απέκτησε διάφορα ψευδώνυμα όπως «Ομέρ Πριόνης», «Νικηταράς ο δεντροφάγος» και «Ο Δράκουλας των Πατησίων». Μετά ήρθε η απόφασή του σχετικά με τα μικρά τα νυκτερινά κέντρα της Αθήνας, όταν και δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ο άξιος συνεχιστής του Στέλιου Παπαθεμελή.

Διάβασα ένα άρθρο (zougla.gr) σχετικά με τα υπέρογκα ποσά που δαπανούνται για το Δήμο Αθηναίων. Σε μια περίοδο που οι πολιτικοί μας, μιλάνε για τις θυσίες που θα πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε τη χώρα, αυτοί συνεχίζουν να προκαλούν (τουλάχιστον εμένα). Σε αυτή τη περίπτωση πρωταγωνιστής είναι ο αγαπημένος Νικήτας Κακλαμάνης.

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, το 2009 ξόδεψε 930.000€ για τις εφημερίδες του «ιδιαίτερου» γραφείου του Δημάρχου και για τα «παρτέρια» της πόλης μας.  Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο «Ο εφημεριδοφάγος δήμαρχος της Αθήνας».

Σε περίοδο οικονομικής λιτότητας-για να μην πούμε πείνας- πόσα χρήματα λέτε πως ξοδεύει ο Δήμος Αθηναίων για τις εφημερίδες του «ιδιαίτερου» γραφείου του Δημάρχου και για τα «παρτέρια» της πόλης μας; Πενήντα χιλιάδες ευρώ; Ογδόντα; Άντε εκατό; Βάλτε κάτι παραπάνω… Περίπου 930.000 ευρώ(!) ξόδεψε ο Δήμος Αθηναίων για το 2009, προκειμένου να προμηθευτεί λουλούδια, ζαρντινιέρες και γλάστρες για τους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας! Όσον αφορά στην προμήθεια εφημερίδων και περιοδικών ούτε λίγο ούτε πολύ ξοδεύτηκαν 240.000 ευρώ μόνο για την περσινή χρονιά…

700 ευρώ την ημέρα για εφημερίδες

Από δεντροφάγος σε εφημεριδοφάγος

Από δεντροφάγος σε εφημεριδοφάγος

Για «προμήθεια εφημερίδων και περιοδικών» για το «ιδιαίτερο» γραφείο του Δημάρχου, δηλαδή του Νικήτα Κακλαμάνη, μόνο για το 2009, σύμφωνα με τα πρακτικά της δημαρχιακής επιτροπής, ξοδεύτηκαν 240.000 ευρώ! Δηλαδή γύρω στα 700 ευρώ την ημέρα! Στα χρήματα αυτά περιλαμβάνεται τόσο ελληνικός όσο και ξένος τύπος κι αν κρίνουμε από το ποσό, ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να έχει γίνει συνδρομητής σε όποιο περιοδικό ή εφημερίδα κυκλοφορεί…
Για γραφική ύλη και αναλώσιμα ξοδεύτηκαν 55.000 ευρώ για το 2009 ενώ για τη φωτογραφική και τηλεοπτική κάλυψη των εκδηλώσεων του Δήμου δόθηκαν 178.000 ευρώ μόνο για την περσινή χρονιά… Όσον αφορά στο Τμήμα των Δημόσιων Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τις συνεδριάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής, χρειάστηκαν 80.000 ευρώ για «δώρα/γεύματα/άνθη/βουτήματα…».

Για τους τρεις μήνες του 2010, τα έξοδα για «εφημερίδες – περιοδικά» ανέρχονται σε 112.000 ευρώ (πιθανώς πρόκειται για τις ετήσιες συνδρομές), η φωτογραφική και τηλεοπτική κάλυψη των εκδηλώσεων σε 110.000 ευρώ (!) ενώ η ηλεκτρονική αποδελτίωση έχει στοιχίσει στο Δήμο μέχρι στιγμής 13.000 ευρώ. Και βρισκόμαστε ακόμη στο Μάρτιο…

Οι «ζαρντινιέρες» της Αθήνας κοστίζουν ακριβά

Ζαρντινιέρa illegal

Ζαρντινιέρa illegal

Σε μια πόλη όπου η έλλειψη πράσινου κοντεύει να μετατραπεί σε έλλειψη οξυγόνου, όπου τα κακοφτιαγμένα στενά πεζοδρόμια αποτελούν εμπόδιο για τους πεζούς και τα πάρκα μοιάζουν αφημένα στην τύχη τους, ο Δήμος της Αθήνας χαλάει 930.000 ευρώ για να ανανεώνει τα παρτέρια με εποχικά φυτά. Άλλα λουλούδια για την άνοιξη, άλλα για το καλοκαίρι, άλλα για το χειμώνα και άλλα για το φθινόπωρο.

Από τις συνεδριάσεις της δημαρχιακής επιτροπής του Δήμου Αθηναίων, προκύπτει πως μόνο για το έτος 2009, δαπανήθηκαν 930.000 ευρώ σε λουλούδια και ζαρντινιέρες, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα χρήματα που δίνονται π.χ. για τις αποψιλώσεις στρεμμάτων του Δήμου ή για τον καθαρισμό των αλσών ή για τη διαμόρφωση χώρων πράσινου, όπως στο Λυκαβηττό ή στον Προμπονά.

Φυσικά δεν περιλαμβάνονται ούτε τα κόστη της αγοράς-συντήρησης των γεωργικών μηχανημάτων ή τα ημερομίσθια των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Κηποτεχνίας-Πρασίνου του Δήμου.

Μεταξύ άλλων ξοδεύτηκαν: 199.797 ευρώ για προμήθεια φυτών για παρτέρια, 189.812 ευρώ για προμήθεια «δένδρων», 44.145 ευρώ για την αγορά Αλεξανδρινών διαφόρων ποικιλιών και 15.000 ευρώ για έλατα «ειδικών τεχνικών προδιαγραφών» για το στολισμό της πόλης εν όψει των Χριστουγέννων, 15.000 ευρώ για καλοκαιρινά ανθόφυτα, 2.500 ευρώ για αρωματικά φυτά, 2.400 ευρώ για θήκες για γλαστράκια, 45.000 ευρώ για ξύλινες ζαρντινιέρες, 15.000 ευρώ για εναέρια φυτοδοχεία, 15.000 ευρώ για σπόρους φεστούκας και διχόνδρας, 42.510 ευρώ για 650 m3 χώματος, 44.962 ευρώ για έτοιμο χλοοτάπητα, 15.000 ευρώ για ποώδη ανοιξιάτικα φυτά, 15.000 ευρώ για πολυανθείς τριανταφυλλιές, 15.000 ευρώ για κλαδευτικά μηχανήματα, 11.305 ευρώ για οργανική τύρφη, 44.625 ευρώ για ξυλοπασσάλους καστανιάς, 44.625 ευρώ για ξύλινους εργοταξιακούς οικίσκους, 15.000 ευρώ για σύστημα στήριξης των ζαρντινιερών, 2.000 ευρώ για διακοσμητικά τούβλα… κ.α.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα 147.000 ευρώ που δόθηκαν στο «έργο» του ελέγχου της βλάστησης των δέντρων και της εκρίζωσης των ξερών σε 7 δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, το κόστος για τις εποχικές «ζαρντινιέρες» ανεβαίνει στο 1.077.000 ευρώ ετησίως!
Στα έξοδα της Διεύθυνσης Κηποτεχνίας –Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνονται, επίσης, 12.246 ευρώ για «εργασία απόσυρσης ληγμένων φυτοφαρμάκων» (!) αλλά και 13.781 ευρώ για την καταπολέμηση των κουνουπιών στο ρέμα του Ποδονίφτη. Το καλοκαίρι του 2009 όχι μόνο δεν έγινε ψεκασμός για τα κουνούπια, αλλά ήταν τόσα πολλά που οι κάτοικοι της περιοχής είχαν βάλει σίτες μέχρι και στα σπιτάκια των σκύλων…
Όσον αφορά στο 2010; Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί από τη Δημαρχιακή Επιτροπή περίπου 45.000 ευρώ για άνθη και δέντρα και περίπου 35.000 ευρώ για συστήματα αυτόματου ποτίσματος.

Υπέρογκο το κόστος – μικρή η διάρκεια
Τα περισσότερα από τα εποχικά λουλούδια, λόγω της ευαισθησίας τους και των ειδικών συνθηκών που χρειάζονται προκειμένου να ανθοφορήσουν ή να μεγαλώσουν, δύο-τρεις εβδομάδες μετά τη φύτευση τους στους δρόμους της πόλης ξεραίνονται ή παραμένουν υποανάπτυκτα και κατσιασμένα.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι το εξής: για ποιο λόγο ο Δήμος αγοράζει σχεδόν κάθε τρεις μήνες καινούργια φυτά, κυρίως εποχικά όπως π.χ. πανσέδες, πετούνιες, κυκλάμινα, αλεξανδρινά κ.α. και δεν αγοράζει φυτά πολυετή και ανθεκτικά τα οποία μπορεί να φαίνονται εξίσου όμορφα και έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (γεράνια, ελιές ή μαργαρίτες); Το κόστος των «παρτεριών» αυτόματα θα μειωθεί κατά πολύ, όπως και το κόστος ποτίσματος καθώς κάποια είδη δεν χρειάζονται πολύ νερό σε αντίθεση με τα εποχικά φυτά.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν βαρύνουν κανέναν άλλον παρά τον ίδιο το Δημότη, ο οποίος ουσιαστικά «αιμοδοτεί» τον κάθε Δήμο. Δεν θα έπρεπε λοιπόν όλοι οι κύριοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και -αν όχι να εξαλείψουν- τουλάχιστον να περιορίσουν τα αναίτια έξοδα των Δήμων τους; Γιατί όπως και να το κάνουμε, 700 ευρώ την ημέρα μόνο για τις εφημερίδες και τα περιοδικά του Δημάρχου, είναι «κομματάκι» πολλά…

Posted in Unplugged and tagged , , , , , , .

One Comment

  1. ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΕΩΝΕΙ
    ΤΙΣ ΠΟΥΔΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΓΙΟΝ
    Ο ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ?ΘΑ ΧΡΕΩΚΟΠΟΥΣΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *