Ανωνυμία των blog

Μετά τη δολοφονία του Γκόλια, παρατήρησα μια ξαφνική ευαισθησία των ΜΜΕ αλλά και των διάφορων ηθικών – αμερόληπτων δημοσιογράφων σχετικά με την αξιοπιστία-εγκυρότητα  της πληροφορίας. Αυτή η ευαισθησία εκφράζεται με διάφορους τρόπους, όπως και η ξαφνική ανάγκη για την άρση της ανωνυμίας στα blog.

Αρχικά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα. Είναι υπέρ της ανωνυμίας των blog και είμαι κατά του τρόπου λειτουργίας διάφορων κίτρινων blog (βλέπε troktiko κλπ). Εξάλλου ο μύθος περί της ανεξαρτησίας αυτών των blog κατέρρευσε πλήρως μετά από αυτή την υπόθεση δολοφονίας Γκόλια. Οι μύθοι περί ανεξαρτησίας κάποιων blog ήταν γνωστοί απλά το τελευταίο διάστημα το τι περίπου παίζεται έγινε κατανοητό και στο ευρύ κοινό.

Πίσω από το πρόσχημα της αξιόπιστης πληροφορίας, πολλοί είναι αυτοί που ζητούν να σταματήσει η ανωνυμία των blog. Υποστηρίζουν δηλαδή πως η άρση της ανωνυμίας θα βοηθήσει στην έγκυρη πληροφόρηση. Αλήθεια στα υπόλοιπα ΜΜΕ, όπου όλα είναι επώνυμα, υπάρχει έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση;

Ένα από τα επιχειρήματα είναι πως η ανωνυμία των blog επιτρέπει σε κάποιους να γράφουν ότι θέλουν χωρίς κάποια συνέπεια. Ποιος όμως είναι αυτός ο μηχανισμός που θα κρίνει τι είναι σωστό και τι όχι; Ποιος είναι ο μηχανισμός που θα κρίνει ποιος είναι συκοφάντης και ποιος όχι. Μήπως ο ίδιος μηχανισμός που ελέγχει και τα υπόλοιπα ΜΜΕ; Δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλοί που επικροτούν το τρόπο λειτουργίας τους….

Άλλοι υποστηρίζουν πως η ανωνυμία των blog επιτρέπει σε κάποιους να χαλιναγωγούν την ενημέρωση χωρίς κανένα περιορισμό. Θα συμφωνήσω με αυτό, αλλά παράλληλα θα ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν γίνεται κάποια ανάλογη συζήτηση για τη χαλιναγώγηση των τηλεοπτικών σταθμών, των εφημερίδων κλπ; Εκεί μάλιστα όλοι είναι επώνυμοι.

Όπως παντού, έτσι και στο διαδίκτυο υπάρχει το καλό και το κακό. Υπάρχει μια πληθώρα διαθέσιμων blog. Ο καθένας από εμάς μπορεί, και πρέπει, να κρίνει από μόνος του τι αξίζει και τι όχι.

Μπορεί να ακούγεται ρομαντικό αλλά η ανωνυμία που προσφέρει  η τεχνολογία του διαδικτύου αποτελεί ίσως το τελευταίο μέσο πραγματικά ελεύθερης έκφρασης. Φυσικά όπως και σε άλλες περιπτώσεις κάποιοι είναι αυτοί που το εκμεταλλεύτηκαν και προσπαθούν να το διαφθείρουν.

Posted in Unplugged and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *