Ο τρίτος δρόμος του Καντάφι

Αναδιανομή του πλούτου προτείνει ο Καντάφι

Αναδιανομή του πλούτου προτείνει ο Καντάφι

Ο Μουαμάρ Αλ Καντάφι, ο de facto ηγέτης της Λιβύης, αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Αρχικά, με την βομβιστική επίθεση σε αμερικάνικη ντισκοτέκ του Βερολίνου αλλά και με την ανατίναξη στο Λόκερμπι της Σκωτίας αεροσκάφους της Pan Am, θεωρήθηκε υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της Δύσης με συνέπεια την διπλωματική απομόνωση της Λιβύης.

Από το 2003, όμως, και με μία σειρά ενεργειών, όπως η αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων, η Λιβύη απέκτησε τη θέση της στο γεωπολιτικό χάρτη. Μεγάλο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει και η επονομαζόμενη και Πράσινη Βίβλος του Καντάφι. Ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 1976, περιέχει την πολιτική φιλοσοφία του Λίβυου ηγέτη, και αποτελεί ένα τρίτο δρόμο στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους.

Σύμφωνα με την Πράσινη Βίβλο, ο καπιταλισμός αλλά και ο κουμμουνισμός είναι δύο συστήματα διακυβέρνησης τα οποία στην πρακτική τους εφαρμογή απέτυχαν. Η έννοια που κυριαρχεί στο μανιφέστο του Καντάφι είναι ή έννοια της άμεσης δημοκρατίας που οδηγεί στην αυτοκυβέρνηση και στην συμμετοχή του λαού στην άσκηση της εξουσίας. Ο λαός ως βάση των «λαϊκών συνελεύσεων» αποτελεί το όργανο εκείνο που κατευθύνει την «γενική λαϊκή επιτροπή» στη θέσπιση των αναγκαίων νομοθετημάτων. Η έννοια της αυτοδιοικούμενης κοινωνίας σε αντιδιαστολή με το κράτος, αποθεώνεται.

Στον οικονομικό τομέα η Πράσινη Βίβλος καθιερώνει και τονίζει την ατομική οικονομική αυτονομία. Η δωρεάν κρατική παιδεία και υγεία καθιερώνονται, ενώ είναι έκδηλη η διάθεση της κεντρικής εξουσίας σε μία δίκαιη αναδιανομή των κερδών που προέρχονται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας. Η παροχή άτοκων δανείων και η προσφορά δωρεάν σπιτιών προς το λιβυκό λαό είναι αποδείξεις της προσπάθειας εφαρμογής της Πράσινης Βίβλου.

Το ενδιαφέρον ζήτημα, όμως, είναι η συνέχεια της θεωρίας του «Τρίτου Δρόμου», τώρα που η Λιβύη έχει βγει από την οικονομική και διπλωματική απομόνωση.

Η σύγκρουση των εξισωτικών στοιχείων της πολιτικής του Καντάφι με τις έννοιες του δυτικού καπιταλισμού, του διεθνούς εμπορίου αλλά και του επιχειρηματικού κέρδους, είναι αναπόφευκτη. Ας ελπίσουμε να επικρατήσει μία ισορροπία προς όφελος του λιβυκού λαού.

Slapologos

Posted in Slapολογήματα and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *