Οι ξεχωριστοί Νίκος Μπελογιάννης – Έλλη Παππά

«με ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία,

με ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώσει»

Γιάννης Ρίτσος

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο του Pablo Picasso, αφιερωμένο στο Νίκο Μπελογιάννη

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο του Pablo Picasso, αφιερωμένο στο Νίκο Μπελογιάννη

Είμαι σίγουρος, ότι τα πολιτικά μνημόσυνα δεν ταιριάζουν και ούτε θα αποτελούσαν επιλογές ανθρώπων, όπως ο Νίκος Μπελογιάννης και η Έλλη Παππά. Θιασώτες και υπέρμαχοι και οι δύο της ελεύθερης πολιτικής σκέψης, έχουν σφραγίσει με τις επιλογές τους αλλά και με το συγγραφικό τους έργο, το κουμμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα. Ειδικά η Έλλη Παππά αποτελεί μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, έχοντας κατορθώσει να απαλλαγεί από τα στενά και περιχαρακωμένα όρια της πολιτικής ιδεολογίας του Περισσού.

Ας με συγχωρέσει ο κύριος Μαΐλης, αλλά η εκδοχή της επίσημης μετάφρασης των έργων του Μαρξ, δεν με αντιπροσωπεύει, χωρίς όμως να αποτελώ έρμαιο της πολεμικής που δέχεται, όπως διατείνεται η ηγεσία του ΚΚΕ, εκ μέρους του Βήματος, της Ελευθεροτυπίας και της Αυγής!

Η σκέψη δεν έχει όρια και γραμμές, ούτε και η πρωτοβουλία υποθάλπει διασπαστικές επιθυμίες. Προσωπικά, ο Νίκος Μπελογιάννης και η Έλλη Παππά, θα αντιπροσωπεύουν τον αέναο αγώνα της ελεύθερης αναζήτησης, όντας πατριώτες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στον ζωγραφικό πίνακα του Peter De Francia «the execution of beloyiannis»! Μπορεί ο πίνακας του Pablo Picasso «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» να έχει συνδεθεί άρρηκτα με το ηρωικό τέλος του Μπελογιάννη, αλλά και ο πίνακας του Peter De Francia απεικονίζει με έναν συγκλονιστικό τρόπο την ώρα της εκτέλεσης στις 30 Μαρτίου του 1952.

Slapologos

Posted in Slapολογήματα and tagged , , , , , , , , , , , .

One Comment

  1. Ο πίνακας του Ντε Φράντσια “Η εκτέλεση του Μπελογιάννη” είναι καταπληκτικός! Διάβασα πρόσφατα το αρθρο στο Βήμα και τον είδα πρώτη φορά, αλλά εσύ το ανακάλυψες ακόμη νωρίτερα, μπράβο σου. Ελπίζω να μην καταλήξει σε καποια ιδιωτική συλλογή και να αξιωθεί κάποιο μουσείο μας να τον αποκτήσει..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *