Άρωμα βιβλίου στην ψηφιακή εποχή

Το σήμα της σειράς των αρωμάτων βιβλίων

Το σήμα της σειράς των αρωμάτων βιβλίων

Ανέκαθεν η αγορά ενός βιβλίου, για πολλούς από εμάς, αποτελούσε μία διαδικασία που θύμιζε έντονα ιεροτελεστία. Αρχικά, έπρεπε να επιλέξουμε το κατάλληλο βιβλιοπωλείο, το οποίο και θα διέθετε μία αξιοπρεπής συλλογή τίτλων. Ακολουθούσε, η «σωστή» χρονική στιγμή, που θα επισκεπτόμασταν το βιβλιοπωλείο. Οι ώρες αιχμής δεν ήταν οι κατάλληλες, για να μπορέσουμε με την ηρεμία μας να ταξιδέψουμε στο μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας, της ποίησης και της ιστορίας. Έπειτα, μετά τη δύσκολη διαδικασία επιλογής του βιβλίου, έπρεπε να επιλέξουμε το στυλό, με το οποίο θα γράφαμε με καλλιγραφικά γράμματα, στη δεύτερη σελίδα, το όνομα μας και την ημερομηνία, με προφανές σκοπό να ταυτοποιήσουμε το βιβλίο και να επιτυγχάναμε την επιστροφή του, όταν το δανείζαμε. Φυσικά, σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον χαρτοκόπτη, που με προσοχή κόβαμε τις κολλημένες σελίδες.

Φυσικά όλα τα παραπάνω έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν σε μία εποχή που τα τεχνολογικά επιτεύγματα κυριαρχούν. Ειδικότερα, οι ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης, προσφέρουν σε όλους εμάς, μία ταχύτατη και με χαμηλότερο κόστος πρόσβασης σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων. Σε αυτή, όμως, την τεχνολογική επανάσταση και το πέρασμα από το χαρτόδετο στο ψηφιακό βιβλίο, οι αναγνώστες δεν δείχνουν πρόθυμοι να στερηθούν το μοναδικό άρωμα του τυπωμένου χαρτιού. Και αυτό αποτέλεσε στόχο της μολδαβικής εταιρείας Duro Sport Electronics Co.

Η συγκεκριμένη εταιρεία μετά από έρευνες κατόρθωσε να παρουσιάσει μία σειρά από σπρέι, τα οποία θα προσδίδουν της αίσθηση του αρώματος του χαρτιού, σε χρήστες ψηφιακών βιβλίων. Μάλιστα, η σειρά περιλαμβάνει διαφορετικές εκδοχές αρωμάτων, όπως, το «άρωμα νέου βιβλίου», το «κλασσικό άρωμα», το «άρωμα μουχλιασμένου βιβλίου» αλλά και το «άρωμα ρομαντικών αισθημάτων», το οποίο απευθύνεται σε κυρίες με ρομαντική διάθεση.

Οι τιμές των «αρωμάτων βιβλίου» κυμαίνονται σε φυσιολογικά όρια με ανώτερη τιμή τα €25.

Ευτυχώς, όμως, το συντριπτικό ποσοστό των αναγνωστών δείχνουν να αδιαφορούν για όλες αυτές τις τεχνολογικές προσπάθειες και δεν είναι διατεθειμένοι να ανταλλάξουν την αίσθηση της ανάγνωσης ενός πραγματικού βιβλίου. Ας μείνουμε και σε κάτι, πιστοί στην παράδοση και την συνήθεια!

Slapologos

Posted in Slapολογήματα and tagged , , , , , .

2 Comments

  1. Σαν το πραγματικό βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου και ξεφυλλίζεις, μυρίζοντας το χαρτί του…τίποτα άλλο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *