Μία μικρή ιστορία για τον εμφύλιο

Παραθέτω εδώ μια μικρή ιστορία που διάβασα στο βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη

Παραθέτω εδώ μια μικρή ιστορία που διάβασα στο βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη

Φέτος στις κινηματογραφικές αίθουσες είδαμε την ταινία «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη. Το θέμα της ταινίας του αφορά τον εμφύλιο πόλεμο που οριστικά έληξε το καλοκαίρι του 1949 με την μάχη στο Γράμμο. Είναι από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της χώρας μας. Αν γίνει ποτέ απολογισμός για της συνέπειες του εμφυλίου στη χώρα μας θα είναι απολογισμός φρίκης και οδύνης σε όλους τους τομείς.

Παραθέτω εδώ μια μικρή ιστορία που διάβασα στο βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη «Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους 1830-1974» για τον εμφύλιο.

Το 1950 κυκλοφορούσαν στα βουνά της Κρήτης 14 αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού και ενώ όλα είχαν τελειώσει δεν εγκαταλείπουν. Πέντε χρόνια αργότερα ,το 1955,έχουν μείνει 8. Απ’ αυτούς ,οι 6 δραπετεύουν στις σοσιαλιστικές χώρες μόλις το 1962 ,και οι απομένοντες 2 συνεχίζουν να είναι αντάρτες και παράνομοι για 35 ολόκληρα χρόνια ,μέχρι το 1974 όπου γίνετε η νομιμοποίηση του ΚΚΕ και η αποκατάσταση της δημοκρατίας. Τα ονόματα των 2 τελευταίων ανδρών που έζησαν από το 1940-1974 συνεχώς στην παρανομία και στο αντάρτικο είναι Τσοπανάκης και Μπλαζάκης.

Είναι απίστευτη η δύναμη των ανθρώπων αυτών να ζουν στα βουνά για 35 ολόκληρα χρόνια

Ακούστε από το soundtrack της ταινίας Ψυχή Βαθιά το κομμάτι που ακούγεται στο τέλος Έρημα βουνά.

Posted in Ο Διαβάτης του Ερέβους and tagged , , , , , , , .

9 Comments

  1. Καλη η ταινια Διαβατη. Μαλλον ενας καινουργιος εμφυλιος θα μας σωσει. Ανταρτικο πολεων.

  2. Giorgos σε μια χώρα που απο την υπαρξή της ζει με δάνεια και όλοι οι εξουσιάστες κοιτούν μόνο την πάρτη τους με σημαία το καλό της χώρας, πραγματικά δεν ξέρω κι εγώ πια είναι η λύση!

  3. Διαβατη ακου και αυτο.Αρνητικη σταση ειναι η σταση αυτων που ανεχονται παθητικα να βλεπουν τα ονειρα τουs να τσακιζονται καθημερινα απο συμμοριεσ πολιτικων νεοφασιστων και μπατσων.ειναι η σταση αυτων που πουλανε τα ονειρα τουs και τιs ιδεεs τουs στουs δολοφονουs τηs ζωηs και τηs ελευθεριαs με ανταλαγμα μια ΝΕΚΡΙΚΗ ΗΣΥΧΙΑ

  4. ΑΚΗΣ της μεγαλύτερες θυσίες και συμβιβασμούς της κάνει η αστική τάξη μόνο και μόνο
    και να κρατήσειτην θέση της!

  5. Giorgos ζούμε σε πονηρες ημέρες,προσεχε τις δηλώσεις σου!

  6. Παιδιά ηρεμία μη χαλάσετε τη μόνιμη σιέστα της ήρεμης συνείδησης του μεσοαστικού κόσμου! Για το λόγο αυτό πάντα επίκαιρο το παρακάτω τραγουδάκι ( Ν. Άσημος)
    http://www.youtube.com/watch?v=lZqKAv6zmLc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *