Διάλειμμα για έναν καφέ!

Διάλειμμα για έναν καφέ!

Διάλειμμα για έναν καφέ!

Ποιό είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα σε όλο τον κόσμο; Μα φυσικά ο ΚΑΦΕΣ!


Ένα φλυτσάνι ζεστού και μυρωδάτου καφέ είναι ότι καλύτερο για το ξεκίνημα της ημέρας αλλά και για μια μεσημεριανή / απογευματινή siesta.

Ο καιρός σιγά σιγά αλλάζει και μιας και το φθινώπορο μας χτύπησε την πόρτα, ένα θέμα για τον αγαπημένο καφέ όλων, μοιάζει ιδανικό.

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι σχετικά με την προέλευση του καφέ και την πρώτη δοκιμή αυτού του άγνωστου τότε ροφήματος απο τον άνθρωπο, αλλά είναι σίγουρο ότι η χώρα προέλευσης του είναι η Αιθιοπία!

Η καλλιέργεια του όμως, που ξεκίνησε γύρω στο 757μ.Χ. ξεκίνησε από την Υεμένη, απ’όπου Άραβες έμποροι μετέφεραν τα πρώτα κεφεόδενδρα στη χώρα τους.

Η μεγάλη διάδοση του σε όλο τον κόσμο έγινε τον 15ο αιώνα, ενώ ήδη από τον 13ο αιώνα ήταν ευρέως διαδεδομένος στην Μέση Ανατολή, κάτι για το οποίο έκανε τους Άραβες περήφανους.

Το 1554 η Κωνσταντινούπολη έβριθε από καφενεία και ήταν από την Τουρκία που μεταφέρθηκε ο καφές στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Βενετία, το 1615.

Φτάνοντας ο καφές στην Ρώμη, προκάλεσε την μεγάλη αντίδραση του Πάπα, που ενέκρινε όμως στη συνέχεια.

Μετά τον 17ο αιώνα, οι Άραβες προσπάθησαν να επιβάλουν έλεγχο στην έξοδο των καρπών του καφέ απο την χώρα, μιας και σχεδόν όλος ο καφές προερχόταν απο την Αραβία. Ήταν το 1658, όταν οι Ολλάνδοι κατάφεραν να κλέψουν κεφεόδενδρα από την Αραβία και να τα καλλιεργήσουν επιτυχώς στην Κευλάνη.

Τα πρώτα καφενεία είχαν ήδη δημιουργηθεί στις Ευρωπαικές πόλεις και αργότερα (1706) οι σπόροι του καφέ από θερμοκήπια της Ολλανδίας, άρχισαν να διανέμονται ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική.

Αλήθεια όμως, τι είναι ο καφές;

Ο κόκκος του καφέ, είναι ουσιαστικά το κουκούτσι ενός καρπού, που προέρχεται από το δένδρο καφέα. Πρόκειται για ένα αειθαλές δένδρο που ζεί 40 περίπου χρόνια και φτάνει περίπου 8 μέτρα ύψος.

Υπάρχουν περίπου 18 είδη καφέας (δένδρων) αλλά τα πιο γνωστά είναι η Arabica και η Robusta. Το δένδρο Arabica αποτελεί το 70% του συνόλου των καφέδων και είναι αυτός ο αρωματικός και ποιοτικός καφές που δεν αναμειγνύεται με άλλες ποικιλίες.

Ο καρπός του Robusta, δεν έχει την ίδια πλούσια γεύση ενώ περιέχει περισσότερη καφείνη.  Είναι φθηνότερος στην αγορά και συνήθως χρησιμοποιείται για την παραγωγή στιγμιαίου καφέ.

Οι περιοχές που καλλιεργούν σήμερα τον καφέ είναι η Ανατολική Αφρική και η Αραβία, η Βραζιλία (με την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως), η Τζαμάικα, η Χαβάη και η Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού.

Για τελευταία πληροφορία, άφησα την επεξεργασία του καφέ και το καβούρδισμα.

Κατά την διάρκεια του καβουρδίσματος σε θερμοκρασίες μεταξύ 200-260 βαθμών Κελσίου, οι πράσινοι άοσμοι κόκκοι του καφέ, μεταλλάσονται χάνοντας βάρος και υγρασία και αποκτώντας όγκο, μυρωδιά και γεύση.

Κάθε είδος καφέ απαιτεί το δικό του βαθμό καβουρδίσματος για να αναδειχθεί το άρωμα και η γεύση του αλλά αυτό ας το αφήσουμε καλύτερα στους ειδικούς!

Εμείς μπορούμε απλά να τον απολαύσουμε!

Posted in Jeux de Caramelie and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *