Caramelie: Διάσημες γυναίκες του κόσμου

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η σημερινή και εκτός από το να κάνουμε την ευγενική χειρονομία να προσφέρουμε λουλούδια στις μητέρες, αδελφές, συντρόφους και συναδέλφους μας, ας αρπάξουμε την ευκαιρία να αναλογιστούμε την προσφορά του γυναικείου φύλου στην ιστορία.

Το αδίκως ονομαζόμενο ασθενές φύλο, έχει προσφέρει πραγματικό έργο στις κοινωνίες του κόσμου σε πάρα πολλούς τομείς και έχει αποδείξει πως ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός σήμερα χωρίς αυτές.

Σε  10 τέτοιες γυναίκες με τεράστια επιρροή και μεγάλο έργο αναφέρεται το συγκεκριμένο άρθρο, που σίγουρα τα ονόματα μερικών δεν θα σας ξενίσουν.

10. Jane Goodall

Γεννημένη στο Λονδίνο το 1934, η Jane Goodall αποτέλεσε την πιο διάσημη οικολόγο του κόσμου παράλληλα με το να είναι η πλέον ειδική (expert) στους χιμπατζήδες. To 1977 ίδρυσε το ομώνυμο ερευνητικό και επιμορφωτικό Ινστιτούτο Άγριας ζωής και οικολογίας «Jane Goodall”. Έχει παραλάβει αμέτρητα βραβεία έως τώρα και έχει τιμηθεί άπειρες φορές για την προσφορά της και το έργο της.

9. Amelia Earhart

Μια από τις πιο διάσημες πιλότους της ιστορίας, γεννήθηκε το 1897 στο Κάνσας της Αμερικής. Η μικρή της καριέρα ως πιλότος είναι γεμάτη από ρεκόρ και διακρίσεις, συμπεριλαμβάνοντας αυτό της πρώτης γυναίκας που πέταξε solo διασχίζοντας τον Ατλαντικό και Ειρηνικό ωκεανό. Η Amelia Earhart χρησιμοποίησε την μεγάλη της φήμη για να υπερασπιστεί τα γυναικεία δικαιώματα αλλά και την εμπορική αεροπορία.  Το 1937 ξεκίνησε να πραγματοποιήσει τον στόχο να αποτελέσει την πρώτη γυναίκα που θα περιπλεύσει την υδρόγειο, αλλά αφού διέσχισε πάνω από τα 2/3 της απόστασης, το αεροπλάνο της εξαφανίστηκε στον Νότιο Ειρηνικό χωρίς να βρεθεί ποτέ ούτε η ίδια αλλά ούτε και το σκάφος της.

8. Florence Nightingale

Γεννημένη το 1820, της αποδόθηκε το ψευδώνυμο «η γυναίκα με την λάμπα» (“the woman with the lamp”) για το έργο της ως Βρετανίδα νοσοκόμα κατά την διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε σε νοσοκομείο πολεμική περίοδο. Μετά τον πόλεμο μελέτησε και εξέδωσε πολλά βιβλία σχετικά με την υγεία και την νοσηλευτική και το 1860 ίδρυσε το εκπαιδευτικό σχολείο για νοσοκόμες «Nightingale Training School». Το 1883 η βασίλισσα Βικτωρία της απένειμε το βασιλικό  βραβείο  του Κόκκινου Σταυρού και το 1907 τιμήθηκε ως Order of Merit, κάνοντας την, την πρώτη γυναίκα αποδέκτη. Ο αγώνας της για την αναμόρφωση της δημόσιας υγείας συνεχίστηκε μέχρι το θάνατο της, το 1910.

7. Margaret Thatcher

Η Margaret Roberts γεννήθηκε to 1925, ξεκινώντας την καριέρα της ως δικηγόρος. Το 1979 αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, αποκτώντας το προσωνύμιο της Σιδηράς Κυρίας (the Iron Lady) για τον σκληρό ρητορικό της λόγο. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της ιστορίας ομολογουμένως, που άφησε τα σημάδια της για τα καλά στην ιστορία του Αγγλικού λαού.

6. Marie Curie

Μια γυναίκα που είναι παγκοσμίως γνωστή για το έργο της στο τομέα της φυσικής και συγκεκριμένα της ραδιενέργειας. Ένα έργο που την οδήγησε στο να αποτελέσει τον πρώτο άνθρωπο που απέσπασε δύο βραβεία Νόμπελ. Στο μεγάλο της έργο έχει αναγνωριστεί και η ανακάλυψη δύο νέων στοιχείων, το Πολώνιο και το Ράδιο, καθώς επίσης και μια πιθανή διεργασία για την θεραπεία του καρκίνου. Μετά το θάνατο του συζύγου της, ανάλαβε την διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, καταλαμβάνοντας για άλλη μια φορά την γυναικεία πρωτιά. Γεννήθηκε στη Βαρσοβία το 1867 και πέθανε το 1934 από την εκτεταμένη έκθεση της στη ραδιενέργεια. Μέχρι σήμερα αποτελεί μια από τους καλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών.

5. Joan of Arc

Η Joan γεννήθηκε το 1412, μέλος μιας ευκατάστατης αγροτικής οικογένειας, που έχει μείνει στην ιστορία ως «the Maid of Orleans», ύστερα από το ηρωικό της θάνατο (κάψιμο) την διάρκεια του Εκατονταετή πολέμου. Η ανάμιξη της ξεκίνησε όταν ήταν ακόμη έφηβη, ακούγοντας φωνές που τις έλεγαν να σώσει την Γαλλία από τους Άγγλους. Αφού κατατάχτηκε στον Γαλλικό στρατό οδηγώντας το σε μάχες, έγινε η σύλληψη της  στο Παρίσι και πουλήθηκε στους Άγγλους οι οποίοι την δίκασαν για μαγεία και ιεροσυλία(ως αιρετική). Το σώμα της παραδόθηκε στις φλόγες και οι στάχτες της σκορπίστηκαν στον ποταμό Seine. To 1920 αγιοποιήθηκε από τον Βενέδικτο τον 15Ο.

4. Rosa Parks

Γεννημένη ως Rosa Louise McCauley το 1913, ήταν γραφτό να μείνει στην ιστορία την 1Η Δεκεμβρίου του 1955 επειδή αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε λευκό άντρα. Η πράξη της εκείνη την ημέρα έδωσε το έναυσμα στον Martin Luther King Jr να ηγηθεί ένα μποϊκοτάζ  λεωφορείου στο Montgomery της Alabama.  Η Rosa το 1957 μετακόμισε στο Detroit και εργάστηκε ως ρεσεψιονίστ για τον John Conyers, έναν Αφρο-Αμερικανό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (House of Representatives).  Αργότερα έγινε η βοηθός του και στον ελεύθερο χρόνο της συνέχιζε να δουλεύει με το Southern Christian Leadership Conference και NAACP. Παράλληλα υπήρξε συν-ιδρύτρια  του Ινστιτούτου Rosa and Raymond Parks Institute, με σκοπό την αυτό-βελτίωση.

3. The Virgin Mary

Η μητέρα του Χριστού, είναι γνωστή για την μητρική αγάπη και την ταπεινοφροσύνη της. Οι Ορθόδοξες εκκλησίες, όπως και οι Καθολικές και Προτεσταντικές πιστεύουν ότι η Μαρία παρέμεινε παρθένα και η σύλληψη του Ιησού ήταν θεϊκή. Οι Ρωμαιοκαθολικοί επίσης πιστεύουν στον  Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.  Η Παρθένος Μαρία αποτελεί για κάποιους τον διαμεσολαβητή μεταξύ των ανθρώπων και του θεού καθώς και μητέρα της Εκκλησίας.

2. Queen Elizabeth I

Ευρέως γνωστή ως η «Παρθένα Βασίλισσα» (Virgin Queen of England), γεννήθηκε το 1533 από τον βασιλιά Henry τον 8Ο και την Anne Boleyn. Κάθισε στο θρόνο της Αγγλίας το 1558 και οδήγησε τη χώρα στην Χρυσή Εποχή της (Golden Age). Επανέφερε τον Προτεσταντισμό στη χώρα, ξεκίνησε την αποικιακή και επεκτατική πολιτική αλλά το 1588 οδήγησε το στρατό της σε μια μεγάλη ήττα εναντίων του Ισπανικού στόλου που κόστισε τις ζωές πολλών της κοντινών προσώπων. Έπεσε σε κατάθλιψη και αρρώστησε, πεθαίνοντας το 1603 βάζοντας τέλος στην 44χρονη ηγεμονία της, ως άγαμη βασίλισσα.

1. Mother Teresa

Από την ηλικία των 12 χρόνων, η Agnes Gonxha Bojaxhiu ήξερε πως ο σκοπός της ζωής της ήταν να βοηθάει τους φτωχούς. Γεννημένη το 1910, σε ηλικία 17 ετών πηγαίνει στην Ινδία και η πρώτη της αποστολή ως μοναχή ήταν να διδάξει σε ένα σχολείο στην Καλκούτα. Το 1948 εγκατέλειψε το γυναικείο μοναστήρι και ίδρυσε την διάταξη των Ιεραποστόλων της Φιλανθρωπίας (Order of the Missionaries of Charity) υπηρετώντας τους φτωχούς, άρρωστους και ορφανά, πρώτα στην Ινδία και έπειτα και σε άλλες χώρες.  Το ανθρωπιστικό της έργο της απέδωσε το Νόμπελ Ειρήνης το 1979 και τον τίτλο Bharat Ratna, την υψηλότερη Ινδική τιμή το 1980. Πέθανε το 1997, ύστερα από χρόνια καρδιακά προβλήματα υγείας  και η οσιοποίηση της έγινε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το Β’.

Φωτογραφίες των σπουδαίων αυτών γυναικών

Caramelie

Posted in Jeux de Caramelie and tagged , , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *