Τα smartphones κουράζουν τα μάτια σας

Τα smartphones κουράζουν τα μάτια σας

Οι άνθρωποι που διαβάζουν μηνύματα στο κινητό τους, σερφάρουν στο internet μέσω του κινητού ή χρησιμοποιούν τις πλείστες εφαρμογές των smartphones τείνουν να κρατούν τη συσκευή πιο κοντά στα μάτια τους σε σύγκριση με μια εφημερίδα, με αποτέλεσμα τα μάτια τους να κουράζονται και να ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας ενδιαφέρουσας μελέτης από το SUNY State College of Optometry της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Optometry and Vision Science.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι όταν διαβάζουμε κρατάμε το βιβλίο ή την εφημερίδα σε απόσταση 40,6 εκατοστών από τα μάτια μας. Στις μετρήσεις τους διαπίστωσαν ότι όταν διαβάζουμε ένα μήνυμα στο κινητό, το κρατάμε σε απόσταση 35,6 εκατοστών, ενώ ορισμένοι το κρατούν ακόμη και σε απόσταση 17,8 εκατοστών. Όσοι σερφάρουν στο διαδίκτυο μέσω internet, κρατούν το κινητό σε απόσταση 32 εκατοστών.

Επίσης, παρότι τα γράμματα στα μηνύματα είναι περίπου 10% μεγαλύτερα από αυτά της εφημερίδας, τα γράμματα στις διαδικτυακές σελίδες είναι κατά μέσο όρο 80% μικρότερα έως και 30% σε κάποιες περιπτώσεις. Οι μετρήσεις των ειδικών σε δυο ομάδες 130 και 100 εθελοντών αντίστοιχα έδειξε ότι τα μικρά γράμματα και η κοντινή απόσταση διαβάσματος της οθόνης ενός smartphone κουράζει τα μάτια, προκαλεί πονοκεφάλους, ξηρότητα των οφθαλμών, ζάλη και θολή όραση. Ωστόσο, η λύση που προτείνουν είναι απλή: να μεγαλώσουμε το μέγεθος των γραμμάτων στο κινητό.

Posted in Υγεία and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *