Τα γαλακτοκομικά προϊόντα κάνουν καλό στην καρδιά του ανθρώπου

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα κάνουν καλό στην καρδιά του ανθρώπου

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα κάνουν καλό στην καρδιά του ανθρώπου

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντική πηγή κορεσμένου λίπους στη διατροφή μας, κάτι που συνδέεται με τα καρδιακά νοσήματα.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά μπορούν ουσιαστικά να ωφελήσουν την καρδιά μας, για παράδειγμα μειώνοντας την αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα της χοληστερόλης, γράφουν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής η δρ Εβα Γουορένσζο του πανεπιστημίου της Ουψάλας και οι συνεργάτες της.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα του αίματος σε δύο βιοδείκτες στα λιπαρά του γάλακτος 444 καρδιοπαθών και 556 υγιών εθελοντών. Οι ουσίες πενταδεκανοϊκό οξύ και επταδεκανοϊκό οξύ υποδεικνύουν πόσο γαλακτοκομικό λίπος καταναλώνει ένας άνθρωπος στη διατροφή του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα βιοδεικτών, δηλαδή κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα γαλακτοκομικού λίπους, είχαν ουσιαστικά μικρότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή: για τις γυναίκες ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 26%, ενώ για τους άνδρες ήταν 9% χαμηλότερος.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, ένας άνδρας 60 ετών με φυσιολογικό βάρος, χωρίς παράγοντες κινδύνου για καρδιακό νόσημα (όπως κάπνισμα ή διαβήτης) έχει 6% πιθανότητες να πεθάνει τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η μελέτη αυτή επομένως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν αυτός ο άνδρας κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών, θα μείωνε τον κίνδυνο κατά περίπου μισό τοις εκατό.

Για μία γυναίκα ή για κάποιον με μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή, τα οφέλη θα ήταν μεγαλύτερα.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ευεργετικές ουσίες όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και κάλιο, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL).

Posted in Υγεία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *