Ξηροί καρποί κατά της χοληστερίνης

Ξηροί καρποί κατά της χοληστερίνης

Οι ξηροί καρποί αποτελούν αναμφισβήτητα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. Πλούσιοι σε βιταμίνες, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες, συμβάλλουν εκτός των άλλων στη θωράκιση της καρδιάς και των αγγείων.

Μια σημαντική τους δράση που δεν είναι τόσο γνωστή, είναι αυτή σε σχέση με τη χοληστερίνη, καθώς φαίνεται ότι περιέχουν συστατικά που έχουν άμεση επίδραση στη μείωσή της και την απομάκρυνσή της από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα δύο κυριότερα από αυτά είναι οι φυτικές ίνες και οι φυτικές στερόλες. Και τα δύο, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης της τροφής από το έντερο, με αποτέλεσμα τη μικρότερη απορρόφηση και τη μεγαλύτερη αποβολή της από τον οργανισμό. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι ξηροί καρποί με τα υψηλότερα ποσά φυτικών στερολών είναι ο πασατέμπος και τα φιστίκια Αιγίνης.

Αν λοιπόν θέλετε να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, εκτός των άλλων, βάλτε και μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης και γενικότερα ξηρών καρπών, κατά προτίμηση ανάλατων, στην καθημερινή σας διατροφή.

Posted in Υγεία and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *