Ισπανία: Η «Λευκή Παλίρροια» στους δρόμους της Μαδρίτης κατά της ιδιωτικοποίησης της υγείας

Χιλιάδες επαγγελματίες υγείας στην Ισπανία και οι υποστηρικτές του κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου αγαθού της υγείας πραγματοποίησαν μαζική διαδήλωση στην Μαδρίτη για να διαμαρτυρηθούν κατά των άμεσων σχεδίων της περιφερειακής κυβέρνησης να ιδωτικοποιήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και να προβεί σε περικοπές δαπανών.

Χθες Κυριακή, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους με σφυρίκτρες και συνθήματα όπως  “τίποτα για τον ιδιωτικό τομέα”.  Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, πορεία που κατέληξε στην πλατεία του Ήλιου (Plaza de Sol) στην κεντρική Μαδρίτη.

Οι οργανωτές της διαδήλωσης εκτιμούν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών υπολογίζεται στους 70.000 ανθρώπους. Αντίθετα, αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για 3.000 έως 5.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Η χθεσινή διαδήλωση αποτελεί την πλέον πρόσφατη κινητοποίηση του κινήματος της «λευκής παλίρροιας» που μάχεται υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του αγαθού της υγείας στην Ισπανία:

Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις πιέσεις, δεν πρέπει να αφήσουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει το σχέδιο της, (η ιδιωτικοποίηση) δεν θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες, αντιθέτως, η υγειονομική φροντίδα θα υποβαθμιστεί” δήλωσε ο Abel Alvarez, ένας 42χρονος διαδηλωτής.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Mariano Rajoy έχει προχωρήσει σε περικοπές κονδυλίων για τη δημόσια υγεία ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, σε μία προσπάθεια να εξοικονομηθούν 150 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της χώρας έως το 2014.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει τα 27 από τα 270 κέντρα υγείας στην περιφέρεια, επιμένοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι περικοπές είναι απαραίτητες ώστε να διασφαλιστεί η παροχή των υπηρεσιών υγείας «εν μέσω περιόδου βαθιάς ύφεσης», αποκρύπτοντας βέβαια οποιαδήποτε αναφορά στις ανισότητες πρόσβασης στο σύστημα υγείας καθώς και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω των προτεινόμενων ιδιωτικοποιήσεων.

Πηγή: Κοινωνική Πολιτική

Posted in Υγεία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *