Ανέφικτη η έγκαιρη διάγνωση ασθενειών στην Ελλάδα

Ανέφικτη η έγκαιρη διάγνωση ασθενειών στην Ελλάδα

Ανέφικτη η έγκαιρη διάγνωση ασθενειών στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν τα αποτελέσματα μιας πρωτότυπης έρευνας που έγινε ανάμεσα στους συνέδρους του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, που ξεκίνησε στην Αθήνα.


Το αντικείμενο της έρευνας διαδραστικού χαρακτήρα ήταν επί της ουσίας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και από τις απαντήσεις των συνέδρων αναδείχθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα του ΕΣΥ.

Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μόλις το 6,6% των συνέδρων θεωρεί εφικτή την έγκαιρη διάγνωσης ασθενειών στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες που ψήφισαν ηλεκτρονικά:

– Περίπου 42% έκριναν εξαιρετικά σημαντική την ύπαρξη ενός αυτόνομου φορέα διαχείρισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
– Ωστόσο, μόλις 13,9% θεωρούν εφικτή τη δημιουργία ενός τέτοιου φορέα
– 85,9% κρίνουν απαραίτητο το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, αλλά 56,1% δεν θεωρούν εφικτή την προσαρμογή του θεσμού στα ευρωπαϊκά πρότυπα
– Περισσότεροι από 1 στους 5 θεωρούν την ενοποίηση των ταμείων όχι μόνο ανεπιθύμητη αλλά και ανέφικτη
– 58,2% θεωρούν ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να ορίζονται από ανεξάρτητες επιτροπές και όχι από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας.
– 97,6% συμφωνούν με την αξιολόγηση της επίδοσης εργαζομένων και τμημάτων κάθε νοσοκομείου
– 67,1% συμφωνούν με τις συγχωνεύσεις που έχουν στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών
– Μόλις 6,6% θεωρούν εφικτή την έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας ψηφοφορίας, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι συμμετέχοντες θεωρούν ανέφικτο τον περιορισμό συμπεριφορών που επιβαρύνουν την υγεία (κάπνισμα, κατάχρηση, αλκοόλ) και αντίστοιχα ανέφικτη την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών (σωστή διατροφή και άσκηση).

Posted in Υγεία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *