Αφαίρεση όγκων με λέιζερ από Έλληνα ιατρό

Αφαίρεση όγκων με λέιζερ από Έλληνα ιατρό

Αφαίρεση όγκων με λέιζερ από Έλληνα ιατρό

Την πλήρη καταστροφή καρκινικών όγκων στους πνεύμονες και το “σφράγισμα” του περιβάλλοντος ιστού, ώστε να μην προκαλείται αιμορραγία, κατάφερε να επιτύχει ένας Έλληνας θωρακοχειρουργός, χρησιμοποιώντας μία καινοτομική συσκευή λέιζερ.


Το λεγόμενο “λέιζερ των πνευμόνων” σημαδεύει τους όγκους με ακτίνες φωτός που, έχουν ενέργεια ισοδύναμη με 70 φούρνους μικροκυμάτων, με αποτέλεσμα οι όγκοι να εξατμίζονται και να εξαφανίζονται τελείως.

Η συσκευή χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά στη Βρετανία από τον Έλληνα ιατρό, Γιώργο Λαδά, επικεφαλής θωρακοχειρουργό στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μπρόμπτον του Τσέλσι, στο κεντρικό Λονδίνο.

Το “λέιζερ των πνευμόνων”, που κοστίζει περίπου 120.000 λίρες, επιτρέπει τη συντόμευση της επέμβασης και παραμονής στο νοσοκομείο, καθώς και την ταχύτερη ανάνηψη των ασθενών, μειώνοντας στο μισό περίπου το χρόνο που ο ασθενής παραμένει σε γενική αναισθησία (σε δύο ή τρεις ώρες κατά μέσο όρο).

Ο καρκίνος των πνευμόνων αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο διεθνώς και περίπου 1,3 εκατ. διαγνώσεις νέων περιστατικών γίνονται κάθε χρόνο στον κόσμο.

Περίπου το 85 – 90% των περιπτώσεων σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ αυξημένος κίνδυνος υπάρχει και για τους παθητικούς καπνιστές.

Αν και το «λέιζερ των πνευμόνων» μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πρωτογενείς όγκους (που ξεκινάνε από τον πνεύμονα), συνήθως αξιοποιείται για δευτερογενείς όγκους, που αποτελούν μετάσταση όγκου, ο οποίος ξεκίνησε σε άλλο σημείο του σώματος.

Ο Έλληνας ιατρός εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και Αυστρία στη νέα τεχνική, ενώ πριν προχωρήσει στην εφαρμογή της μεθόδου, πήρε σχετική άδεια από την αρμόδια επιτροπή του βρετανικού νοσοκομείου, η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια των ασθενών.

Ο κ. Λαδάς, μετά την εκπαίδευσή του στην Ελλάδα, άρχισε να εργάζεται στο βρετανικό νοσοκομείο από το 1994 και από το 1997 μέχρι σήμερα, είχε πραγματοποιήσει εκατοντάδες παραδοσιακές επεμβάσεις αφαίρεσης μεταστατικών όγκων στους πνεύμονες, μια διαδικασία αργή, που διαρκούσε μέχρι και 12 ώρες, ώσπου άρχισε να εφαρμόζει τη νέα τεχνική.

Πάντως, μέχρι σήμερα, ο κ. Λαδάς έχει πραγματοποιήσει πάνω από 45 αφαιρέσεις όγκων των πνευμόνων με λέιζερ, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Posted in Υγεία and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *