Αδυνατίστε τρώγοντας… κρυστάλλους

Αδυνατίστε τρώγοντας… κρυστάλλους

Αδυνατίστε τρώγοντας… κρυστάλλους

Ειδικοί κρύσταλλοι κάνουν τα τρόφιμα πιο γευστικά και μυρωδάτα, δημιουργώντας παράλληλα στον οργανισμό το αίσθημα του κορεσμού. Οι «θαυματουργοί» κρύσταλλοι με την ονομασία «Sensa Tastant», έχουν χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι εθελοντές που τους δοκίμασαν να χάσουν κατά μέσο όρο 13 κιλά μέσα σε έξι μήνες!


Πρόκειται για μία νέα δίαιτα που προωθούν Αμερικανοί ερευνητές. Οι κρύσταλλοι, που τοποθετούνται στα φαγητά λίγο πριν την κατανάλωσή τους, όπως για παράδειγμα το αλάτι, στέλνουν παραπλανητικά σήματα στον εγκέφαλο και τον κάνουν να πιστεύει ότι έχει φάει περισσότερο από ό,τι στην πραγματικότητα, προκαλώντας έτσι πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, με συνέπεια ο άνθρωπος να τρώει λιγότερο.

Επειδή οι κρύσταλλοι δεν αντιτίθενται στις φυσικές ανάγκες του σώματος, η νέα μέθοδος δίαιτας δεν προκαλεί τα οδυνηρά αισθήματα πείνας και στέρησης άλλων μεθόδων αδυνατίσματος, όπως είπε ο εμπνευστής της.
Η ακριβής χημική σύνθεση των κρυστάλλων δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά περιλαμβάνεται σε αυτούς η μαλτοδεξτρίνη (ένας υδατάνθρακας), καθώς επίσης νάτριο, ζάχαρη, γλουτένη κ.α.

Πάντως Βρετανοί επιστήμονες εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί για τους κρυστάλλους (θα κυκλοφορήσουν στη Βρετανία το 2011). Ο νευροψυχολόγος Ντομινίκ Ντόιερ του πανεπιστημίου του Κάρντιφ δήλωσε ότι «η αρχική ιδέα έχει μεν νόημα, καθώς η αύξηση της έντασης της γεύσης ή της οσμής μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα κορεσμού, όμως, από την άλλη, μια δελεαστική μυρωδιά μπορεί απλώς να κάνει κάποιον να φάει παραπάνω, γι’ αυτό θα πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί πολύ προσεκτικά αυτή την (κρυσταλλική) ουσία».

Εξάλλου, δεν είναι γνωστές ακόμα πιθανές παρενέργειες από τη συχνή χρήση των κρυστάλλων, ενώ η μέθοδος δεν φαίνεται να έχει παρουσιαστεί σε κάποιο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, πράγμα που δημιουργεί πρόσθετες επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της.

Posted in Υγεία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *