Παγωτό : O πειρασμός του καλοκαιριού

Παγωτό : O πειρασμός του καλοκαιριού

Ο μεγάλος πειρασμός του τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες είναι το παγωτό. Σε διάφορες γεύσεις, μια πρόκληση για τους γευστικούς μας κάλυκες. Η προσωρινή αίσθηση δροσιάς που προσφέρει, το κάνει ακαταμάχητο στις γευστικές αναζητήσεις μικρών και μεγάλων, ειδικά το καλοκαίρι. Από την άλλη πλευρά, όλοι αγωνιούμε για το αν η κατανάλωση του εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και τη σιλουέτα μας.

 

Η θρεπτική και διατροφική αξία της απόλυτης καλοκαιρινής λιχουδιάς, εξαρτάται πολύ από τη σύσταση του, τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του παγωτού και οι οποίες εξαρτώνται από την ποιότητα και τον τύπο του. Γενικά, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι: γάλα, αβγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές, χρώματα, αρώματα.

Επιπλέον, χρησιμοποιούνται διάφορα πρόσθετα, όπως κομμάτια σοκολάτας, σιρόπι σοκολάτας, απομίμηση σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπια φρούτων, καραμέλα, κομμάτια φρούτων κ.α. Γενικά το παγωτό είναι εύληπτο, εύπεπτο και δεν επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα. Περιέχει σε ισόρροπη σχέση πρωτεΐνες (με υψηλή βιολογική αξία 95%), λίπη (0-13γρ/100γρ), υδατάνθρακες (20-25γρ/100γρ), άλατα, ασβέστιο (σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα), φώσφορο, και βιταμίνες Α και Β1, Β2, Β12. Αντιθέτως, υστερεί σε σίδηρο, βιταμίνη D και C. Θερμιδικά καλύπτει το 5- 10% των ημερησίων αναγκών σε ενέργεια (75-240 θερμ/100γρ), το 5-10% των αναγκών σε πρωτεΐνες, το 8-10% των αναγκών σε υδατάνθρακες, το 10-15% των αναγκών σε λίπη, το 15-20% των αναγκών σε βιταμίνη Α, το 20% των αναγκών σε βιταμίνη Β12, και το 40% των αναγκών σε ασβέστιο και φώσφορο.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα «διαιτητικά» παγωτά τύπου 0% ζάχαρη, τα οποία περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης. Στην ουσία πρόκειται για τροποποιημένους υδατάνθρακες, που όμως δεν απορροφώνται πλήρως από το έντερο, με αποτέλεσμα να δίνουν λιγότερες θερμίδες και να μην ανεβάζουν ψηλά το ζάκχαρο στο αίμα. Μπορείτε να τις αναγνωρίσετε, διαβάζοντας τα συστατικά στη συσκευασία. Είναι όλα όσα τελειώνουν σε «-ολη», όπως ξυλιτ-όλη, σορβιτ-όλη και λακτιτ-όλη. Από την άλλη, ακριβώς επειδή δεν απορροφώνται καλά, η υπερκατανάλωση αυτών των αλκοολών ζάχαρης μπορούν να δημιουργήσουν εντερικά προβλήματα, όπως αέρια, φούσκωμα και διάρροια.

Είναι πιο υγιεινό το παγωτό χωρίς ζάχαρη; Μάλλον… όχι σε αρκετές περιπτώσεις. Γιατί ακόμα και αυτά τα παγωτά περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να ανεβάσουν τη χοληστερίνη, καθώς και τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα. Αν σε αυτό προσθέσετε και το γεγονός πως, όταν καταναλώνουμε τέτοιου είδους «απενοχοποιημένα» προϊόντα, τείνουμε να τα θεωρούμε πιο υγιεινά και έτσι τρώμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα περισσότερες θερμίδες άρα και περισσότερα κιλά.

Μια εναλλακτική εξίσου γευστική πανδαισία αποτελούν τα παγωτά γρανίτα ή σορμπέ που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και αποδίδουν τις χαμηλότερες θερμίδες. Παρασκευάζονται από κατεψυγμένο μείγμα φρούτων, νερού και ζάχαρης. Κατά τη διαδικασία της κατάψυξης ανακατεύεται και θρυμματίζεται συνεχώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό πολύ μικρών κρυστάλλων πάγου οι οποίοι δίνουν μια πολύ ευχάριστη γεύση.

Θερμιδικά είναι πολύ χαμηλότερο από τα παραδοσιακά παγωτά αποδίδοντας περίπου 80 θερμίδες στη μερίδα, όσο δηλαδή και ένα φρούτο. Περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεϊνών (2γρ/ μερίδα) και περίπου 15γρ υδατανθράκων. Ανάλογα με τα φρούτα που χρησιμοποιούνται δύναται να περιέχει μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο, ενώ αν τηρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες κατά την παρασκευή διατηρούνται και οι βιταμίνες των φρούτων, όπως η βιταμίνη A και C.

Το παγωτό είναι συνώνυμο του καλοκαιριού. Όπως όμως ισχύει για κάθε τρόφιμο, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο και με προσοχή, και σίγουρα ένα παγωτό γρανίτα μπορεί να καταναλώνεται συχνότερα και με λιγότερες επιβαρυντικές συνέπειες

Posted in Υγεία and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *