Μπύρα : Kαλό συστατικό για υγιή καρδιά

Μπύρα : Kαλό συστατικό για υγιή καρδιά

Τα δεδομένα που υπάρχουν παγκοσμίως από έρευνες για την επίδραση της κατανάλωσης της μπύρας, στη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων συγκριτικά με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά είναι ελάχιστα και στην αντίστοιχη βιβλιογραφία υπάρχει ένα μεγάλο κενό.

Για τον λόγο αυτό, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής σε συνεργασία με την Πρώτη Προπαιδευτική Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Λαϊκό Νοσοκομείο και το τμήμα Επιστήμης – Διαιτολογίας – Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, δημιούργησαν ένα ερευνητικό πρωτόκολλο και πραγματοποίησαν την πρώτη μελέτη για την επίδραση της μπύρας και των επιμέρους συστατικών της, αλκοόλ και αντιοξειδωτικές ουσίες, στην ενδοθηλιακή λειτουργία και την αρτηριακή σκληρία.

Μία μελέτη που φαίνεται να πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο, μιας και κανένας φορέας μέχρι σήμερα δεν είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να μελετήσει τις ευεργετικές ιδιότητες της μπίρας στον οργανισμό στο πλαίσιο πάντα μιας ήπιας κατανάλωσης.

Η έρευνα έγινε σε νέους υγιείς, άνδρες, μη καπνιστές, ηλικίας 28.5±5.2 ετών. Οι εθελοντές κατάφεραν με κατανάλωση 400ml μπύρας να μειώσουν μεταγευματικά τον κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά επεισόδια και να βελτιώσουν την αγγειακή τους λειτουργία. Πιο αναλυτικά, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας μπύρας από τους υγιείς άνδρες οδήγησε σε μια σαφή βελτίωση της ενδοθηλιακής τους λειτουργίας η οποία ήταν εμφανής σε όλο το μεταγευματικό διάστημα κατά το οποίο έγιναν οι μετρήσεις της μελέτης (2 ώρες), καθώς επίσης βελτίωσε σημαντικά την αρτηριακή σκληρία καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Τέλος, οριακά έδρασε ευεργετικά στη μείωση του φορτίου της καρδιάς γεγονός, που διήρκησε 2 ώρες μεταγευματικά.

Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν, από την ελληνική αποστολή, την κα Καλλιόπη Καρατζή, διδάσκουσα του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, Πρόεδρο του ΕΙΔ, τον κ. Κωνσταντίνο Ξένο, Αντιπρόεδρο του ΕΙΔ και τον κ. Γιάννη Χρύσου, Γεν. Γραμματέα του ΕΙΔ, σε ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά συνέδρια της Ευρώπης, στο 80ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, 25 – 28 Μαΐου 2012..

Ο Χάρης Γεωργακάκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, αναφέρει: Η μπύρα αποτελείται ένα ποτό ευρείας κατανάλωσης αλλά πέρα από μια αγαπημένη συνήθεια για πάρα πολύ κόσμο, ερευνητικά δεδομένα σχετίζουν συστατικά της μπίρας με την καλή υγεία του οργανισμού. Ιδιαιτέρως φαίνεται ότι κάποια συστατικά που περιέχονται μέσα στη μπύρα έχουν θετική επίδραση στα αγγεία μας’.

Ενώ ο Γιάννης Χρύσου, Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, δήλωσε: «Με τη μελέτη αυτή αρχίζουν να τεκμηριώνονται επιστημονικές απόψεις της τελευταίας δεκαετίας. Από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται ότι η κατανάλωση μπύρας, όταν γίνεται με μέτρο, ενδεχομένως να μπορεί να αποτελέσει εκτός από απόλαυση και μέσο για την προστασία της καρδιάς και των αγγείων. Σε μία εποχή που η ερευνητική απόδειξη αποτελεί προϋπόθεση, η μπύρα λαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στην επιλογή αλκοολούχων ποτών για την προαγωγή της υγείας»

Posted in Υγεία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *