Θεραπεία πνευμονικών παθήσεων με βλαστοκύτταρα εφαρμόζεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Θεραπεία πνευμονικών παθήσεων με βλαστοκύτταρα

Θεραπεία πνευμονικών παθήσεων με βλαστοκύτταρα εφαρμόζεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Θεραπεία πνευμονικών παθήσεων με βλαστοκύτταρα εφαρμόζεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Θεσσαλονίκη

Με βλαστοκύτταρα από το λιπώδη ιστό αντιμετωπίζονται σοβαρές παθήσεις των πνευμόνων, χάρη σε μια πρωτοποριακή τεχνική που αναπτύχθηκε από την Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).

Ασθενείς από την Αμερική, την Αγγλία, τη Ρουμανία και την Κύπρο απευθύνονται πλέον στην Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ για την αντιμετώπιση της πάθησής τους με τη μέθοδο αυτή.

«Βλαστοκύτταρα από το λιπώδη ιστό απομονώνονται και, αφού γίνει η κατάλληλη επεξεργασία, χορηγούνται 3-6 φορές μηνιαίως ενδοβρογχικά ή ενδοφλεβίως σε ασθενείς με πνευμονική ίνωση ή με πνευμονικό εμφύσημα. Τα βλαστοκύτταρα αυτά δρουν ανοσορυθμιστικά και παρακρινώς, δηλαδή επηρεάζουν τη λειτουργία των πνευμόνων, μειώνουν την παθογένεια του νοσήματος και σταθεροποιείται η κατάσταση του ασθενούς. Οριστική θεραπεία δεν υπάρχει. Ακόμη και στην περίπτωση μεταμόσχευσης πνεύμονα, η επιβίωση είναι 5 χρόνια» εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΔΠΘ Δημοσθένης Μπούρας, με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου Πνευμονολογικού Συμποσίου του ΔΠΘ, το οποίο διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη.

Η ασφάλεια της τεχνικής αυτής που αναπτύχθηκε στο ΔΠΘ έχει ήδη επιβεβαιωθεί ύστερα από εφαρμογή της σε 12 ασθενείς και τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν, πέρυσι, σε διεθνές συνέδριο στο Αμστερνταμ. Ήδη, η μελέτη έχει περάσει στο δεύτερο στάδιο, στο οποίο μετέχουν 60 πάσχοντες από πνευμονική ίνωση ή πνευμονικό εμφύσημα, οι οποίοι, μέχρι το καλοκαίρι που θα ολοκληρωθεί η έρευνα, αναμένεται να φτάσουν τους 100.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ έχει εξασφαλίζει κατ’ αποκλειστικότητα στη χώρα μας και μάλιστα δωρεάν για ένα χρόνο, ένα νέο φάρμακο για την πνευμονική ίνωση, το οποίο έχει πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά δεν κυκλοφορεί ακόμη στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πιρφενιδόνη, η οποία είναι το πρώτο φάρμακο για τη νόσο αυτή, όπως αναφέρει ο κ.Μπούρος.

Η πνευμονική ίνωση και το πνευμονικό εμφύσημα είναι δύο παθήσεις που προκαλούν σταθερή και μόνιμη αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να ζει εξαρτημένος από συσκευές παροχής οξυγόνου.

«Το πνευμονικό εμφύσημα είναι πολύ συχνή πάθηση και συνδέεται με το κάπνισμα. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων από πνευμονικό εμφύσημα υπολογίζεται στις 500.000-800.000 και οι ασθενείς αυτοί αποτελούν το 50% των νοσηλευόμενων στις πνευμονολογικές κλινικές. Η πνευμονική ίνωση είναι προοδευτικά εξελισσόμενη νόσος και αν δεν αντιμετωπιστεί, η επιβίωση είναι μόλις 28 μήνες. Είναι σπάνια νόσος και η συχνότητα εμφάνισης είναι 10-15 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Αποδίδεται στο κάπνισμα, σε ιογενείς και σε γενετικούς παράγοντες και στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται στους 1.000. Ένας στους τρεις πάσχοντες από πνευμονική ίνωση παρουσιάζει και εμφύσημα» εξηγεί ο κ .Μπούρος.

Posted in Υγεία and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *