Τι είπε τελικά το Γερμανικό Focus;

Το εξώφυλλο του Focus που προκαλεί αντιδράσεις

Το εξώφυλλο του Focus που προκαλεί αντιδράσεις

Καλησπέρα σε όλους. Πολύ ντόρος έγινε τις τελευταίες ημέρες με αυτά που έγραψε το γερμανικό περιοδικό για την φάρα μας. Όπου πας και σε όποια παρέα και αν βρεθείς, το αντικείμενο συζήτησης είναι οι φίλοι μας οι Γερμανοί. Άλλος λέει καλά να πάθουμε έτσι σκατά που τα κάναμε, άλλοι λένε δεν βαριέσαι και άλλοι τα παίρνουν στην κράνα για τόλμησαν να θίξουν την εθνική μας υπόσταση. Εγώ αλλά και η παρέα του Slap δεν μπαίνει στην διαδικασία να σχολιάσουμε όλη αυτή την βαβούρα…αλλά όμως πριν από λίγο δέχτηκα ένα πολύ ωραίο email από έναν πρώην συνάδελφο μου.

Το email λοιπόν περιέχει την μετάφραση του γερμανικού άρθρου ώστε όλοι μας που δεν γνωρίζουμε την γερμανική να μάθουμε τι ακριβώς λένε για μας οι υπεύθυνοι του περιοδικού –γιατί αλλοίμονο αν κρίνουμε ένα ολόκληρο έθνος από ένα άρθρο ενός περιοδικού.

Γι’ αυτό και σήμερα, έκοψα τα slaparismata και σας παραθέτω από κάτω αυτούσιο το κείμενο για να το διαβάσετε και να το μελετήσετε. Ειλικρινά δεν γνωρίζω το μεταφραστή, αν πάντως διαβάσει αυτές τις γραμμές, τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

Τίτλος: “Πολιτισμικό σοκ της Ελλάδας

Αρθρογραφος.Κ.Boetig από το Focus on line

* Η μετάφραση από τα γερμανικά του άρθρου, έχει ως εξής:

“Η Ε.Ε. ζητάει από την Ελλάδα όχι μόνο μια σκληρή οικονομική πολιτική αλλά απαιτεί και αλλαγή της νοοτροπίας.

Οι ρίζες όμως της διαφορετικότητας είναι βαθιές και δεν θα αλλάξει τίποτα πέραν μιας αισθητικής εξωτερικής επέμβασης

Μπορούμε να καταλάβουμε τους Έλληνες;

Οι Έλληνες δεν γνωρίζουν προβλήματα προσαρμoγής. Έχουν κατακλείσει τον κόσμο ψήνοντας και τηγανίζοντας γύρω τους, και παίζοντας σε ρόλο κομπάρσου σε κάποια μικρά εργάκια. Σε αυτόν τον συμπαθητικό μικρό λαό που φαίνεται να χορεύει συνεχώς τον Ζορμπά και να γλεντάει, δεν εκπλήσσεται ο γνωστής των πραγμάτων καθόλου με όσα γίνονται.

Πώς και να εκπλήσσεται εξάλλου με έναν λαό που ανακατεύει ρετσίνι με κρασί, τυλίγει ρύζι με χορταρικά σε αμπελόφυλλα , παίρνει το ευρωπαϊκό κύπελλο σχεδόν χωρίς κανένα γκολ, αλλά γνώριζε πριν 2.500 χρόνια ότι η ύλη αποτελείται από άτομα και η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο;

Οι Έλληνες ένιωθαν πάντα σαν τους γονείς του πολιτισμού και δεν δίσταζαν όμως να περνούν τα λεφτά των παιδιών τους. Σήμερα αυτό το κράτος μπαίνει στο γηροκομείο και δέχεται κηδεμόνα να το επιβλέπει.

Αλλά φυσικά αυτό δεν απασχολεί καθόλου τον Έλληνα πολίτη. Αυτός πότε δεν περίμενε κάτι από τον υπουργό του, πέρα από την ανταλλαγή της ψήφου του με την άδεια να κτίσει το αυθαίρετο του.

Δεν βαριέσαι σου λέει το ελληνικό κράτος θα επιβιώσει και χωρίς δική του κυβέρνηση. Εξάλλου γιατί να αλλάξει κάποιος όταν είναι τόσο τέλειος όσο ο Έλληνας.;

Γλώσσα και γραφή

Οι Έλληνες είναι μοναδικοί! Μόνο αυτοί γράφουν ελληνικά. Το να ξεφορτωθούν επιτέλους την 2500 χρονών παλαιά γραφή ούτε που το σκέφτηκαν πότε. Εξάλλου το ελληνικό αλφάβητο ήταν υπεύθυνο για την δημιουργία της λατινικής και κυριλλικής γραφής. Στο πέρασμα των χρόνων δεν άλλαξε ιδιαίτερα πάρα μόνο στην έννοια των λέξεων. Φυσικά στα σχολεία είναι κύριο μάθημα και διδάσκεται από την πρώτη Γυμνασίου. Είναι σαν να μαθαίναμε εμείς τα αρχαία γερμανικά η τα γοτθικά.

Έχουν φροντίσει όμως να διευκολύνουν τους ξένους τουρίστες τους με πινακίδες που αναγράφουν τις τοποθεσίες με λατινικά γράμματα, αν και σε μια απόσταση μερικών μέτρων θα δεις την ίδια ονομασία με τρεις διαφορετικούς τρόπους γραμμένη. Agia , Aghia, Αyia.

Οι κανόνες υπάρχουν για να τους παραβιάζουν. Στα μικρά όσο και στα μεγάλα.

Εγωισμός και αίσθηση του “εμείς”. Ο ένας εναντίον του αλλού, αλλά όλοι μαζί εναντίον του εχθρού.

Ο καθένας προσπαθεί στους δρόμους είτε με αυτοκίνητο είναι είτε με μηχανάκι, να κόψει την προτεραιότητα του αλλού.

“Ο ένας εναντίον του αλλού και όλοι μαζί ενάντια στον πεζό φυσικά”, είναι ο σκοπός.

Για να δοθεί μια λύση μπαίνει στη μέση ο τροχονόμος να ρυθμίσει την κίνηση. Και ξάφνου όλοι οι οδηγοί μαζί συμφωνούν και συνεργάζονται σε έναν εκκωφαντικό θόρυβο κορναρίσματος που τελικά οδηγεί τον τροχονόμο στην φυγή.

Με ελεύθερο το πεδίο λοιπόν πάλι οι οδηγοί επιδίδονται στο εγωιστικό τους έργο.

Μεταξύ τους βασικά οι Έλληνες μισιούνται.

Δεν είναι τυχαίο που στον ελληνικό εμφύλιο του 1944-1949 σκοτώθηκαν περισσότεροι Έλληνες απ’ ότι στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

Τον εισβολέα όμως τον αντιμετωπίζουν όλοι μαζί. Είτε Αριστεροί είναι είτε Δεξιοί.

Η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση που μπορείς να αποσπάσεις από Έλληνα είναι το “είσαι δικός μας”.

Με την πλάτη γυρισμένη.

Υπάρχουν άνθρωποι και Έλληνες

Μέχρι και πριν 30 χρόνια οι Έλληνες μετρούσαν έξι ηπείρους.

Τις γνωστές πέντε που ξέρουμε όλοι και την …Ελλάδα.

Για μερικούς μάλιστα υπήρχαν και τεσσάρων ειδών ζωντανά πλάσματα.

Τα φυτά, τα ζώα, οι άνθρωποι και οι Έλληνες.

Την ΕΟΚ την περνούσαν κάποιοι για συνεργασία του διαόλου με τον Πάπα που σκοπό είχαν να καταδυναστεύσουν και να μυήσουν τους χριστιανούς ορθόδοξους σε ρωμαϊκές αιρέσεις.

Έτσι μάλιστα δεν υποδουλώθηκαν ούτε στους Τούρκους. Η “Ισταμπουλ” ονομάζεται ακόμη επισήμως Κωνσταντινούπολη και η κιτρινόμαυρη σημαία της βυζαντινής αυτοκρατορίας κυματίζει ακόμη σε εκκλησίες και μοναστήρια.

Ακριβώς και πάντα δίπλα της έχει την γαλανόλευκη ελληνική, του μόλις κατά το 1829 απελευθερωμένου ελληνικού κράτους.

Ωστόσο οι Έλληνες ως χριστιανοί δίνουν ονόματα αρχαιοελληνικά στα παιδιά τους χωρίς ενδοιασμούς. Έτσι έρχεται σε αντίθεση η μεγαλοπρέπεια της ελληνικής αρχαιότητας με την σημερινή τους εικόνα.

Η παρέα μετράει. Όμως είναι παρέα της μιας στιγμής

Οι περισσότεροι Έλληνες είναι πολύ της παρέας. Δεν τους αρέσει να τρώνε μόνοι τους ή δυο -δυο. Θέλουν μεγάλες παρέες και ο ένας φέρνει και τον άλλο μαζί του.

Οπότε βλέπεις συχνά μεγάλες παρέες στα τραπέζια τους. Η πίστα στον χορό μονοπωλείται και θεωρούν αγένεια να μπεις μαζί τους στο συρτάκι ή στο χασάπικο.

Και το μπουρμπουάρ στην ορχήστρα πάει για την ατομική του ευχαρίστηση σε δική του παραγγελία.

Τρώνε διαφορετικά, και τσακώνονται ψεύτικα για τον λογαριασμό. Οι Έλληνες παραγγέλνουν όλοι μαζί στο τραπέζι και όχι ο καθένας το πιάτο του. Το κρασί ρέει άφθονο στα ποτήρια και πάντα πρέπει να φροντίζουν να υπάρχει ανεφοδιασμός.

Δεν αδειάζει κάνεις το πιάτο του, γιατί αυτό θα σήμαινε πως το φαγητό έπεσε λίγο και ίσως δεν θα χόρτασαν όλοι.

Όταν έρχεται ο λογαριασμός όλοι προθυμοποιούνται δήθεν να πληρώσουν ενώ ξέρουν πολύ καλά ποιανού η σειρά είναι. Όσο για το μπουρμπουάρ, τους είναι πιο βολικό να αφήνουν τα ψιλά στο τραπέζι , αντί να στρογγυλοποιήσουν το ποσό λεκτικά στον σερβιτόρο.

Ο Θεός βοηθός: Καινούργιοι άγιοι για καινούρια προβλήματα

Το 97% των Ελλήνων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Οι εικόνες των αγίων τους κρέμονται όπου μπορεί κανείς να φανταστεί.

Έχουν ρόλο υπουργού και γενικού γραμματέα του Θεού και κρέμονται εκτός από τις εκκλησίες και στις ταβέρνες στα σπίτια, στα σούπερ μάρκετ δίπλα στο ταμείο.

Όποιος έχει προβλήματα απευθύνεται σε αυτούς και μάλιστα κατευθείαν στους ειδικούς. Στον Άγιο Νικόλαο (οι ναυτικοί) ή στην Άγια Παρασκευή (όσοι έχουν προβλήματα οράσεως). Όταν βέβαια εμφανιστεί καμιά καινούρια ασθένεια, τότε βαφτίζουμε κάποιον καινούριο Άγιο όπως το 1959 τον Αγ.Ραφαηλ για τους καρκινοπαθείς.

Μόνο που για τους πολιτικούς τους δεν βρέθηκε ακόμη κανένας.

Χωρίς χρόνο και χώρο

Οι Έλληνες ζουν μέσα σε ανοιχτό όριο του αιωνίου χρόνου. Ο χρόνος δεν έχει αρχή και δεν έχει τέλος…Το “τώρα” σπάνια το συναντάς και η λέξη “αύριο” είναι πολύ συχνή. Ομως τα λεωφορεία και τα τρένα πρέπει να κρατήσουν ένα ωράριο και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

Όσο για τους δρόμους που έχουν ονομασίες, αυτές τις γνωρίζει μόνο ο ταχυδρόμος γιατί σχεδόν πότε δεν βλέπεις τις πινακίδες στην θέση τους.

Μια προφορική κοινωνία

Ο Έλληνας πολύ εύκολα θα ρωτήσει να μάθει τον δρόμο παρά θα χρησιμοποιήσει τον χάρτη. Δεν ξέρει ούτε να τον διαβάζει και έτσι γέλασε πολύς κόσμος όταν ένας νταλικέρης ερχόμενος από την Βενετία έκανε τον κύκλο της Ελβετίας για να φτάσει στην Νυρεμβέργη. Είχε σημειώσει στον χάρτη που αγόρασε για πρώτη φορά στην ζωή του την διαδρομή που του φάνταζε πιο ωραία.

Συνάδελφοι του εξήγησαν ότι θα ερχόταν πολύ πιο σύντομα μέσα από τη σήραγγα του Brenner. Πέταξε τον χάρτη του και από δω και στο εξής λέει θα ρωτάει.

Με τα τυπωμένα γράμματα φαίνεται δεν τα πηγαίνουν γενικώς καλά οι Έλληνες. Ετσι και τα ωράρια των μουσείων στις ηλεκτρονικές σελίδες του υπουργείου Πολιτισμού ποτέ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πνεύμα δημιουργικό: I have inspiration

Πολλοί Έλληνες είναι πνεύματα δημιουργικά και αυτό όχι μόνο στο να παραποιούν στατιστικά στοιχεία.

Έτσι και ο Κρητικός Γιώργος Πετράκης που έχει το δικό του μουσείο που μας ξεναγεί από την εποχή των πρώτων ανθρώπων έως την εφεύρεση του τροχού έως και την προσγείωση στην σελήνη.

Το ίδιο και ο Κώστας Κοτσανάς από το Κατάκολο που λειτουργεί έκθεση με τίτλο την τεχνολογία από το πρώτο ρομπότ έως και το ξυπνητήρι.

Όσο για την ζωγράφο στα νότια της Κρήτης που διατηρεί και πλυντήριο ρούχων, αυτή έχει την έκθεση της ανάμεσα στα πλυντήρια και συχνά μια ταμπελίτσα στην πόρτα που γράφει: ”I have inspiration. Come back tomorrow”

Οι Έλληνες στις διακοπές τους

Οι Έλληνες προτιμούν να κάνουν διακοπές με παρέες και στην πατρίδα τους. Το καλοκαίρι στην θάλασσα και τον χειμώνα στα βουνά.

Όπως επίσης και στα αρκετά χιονοδρομικά κέντρα που υπάρχουν.

Τα καταλύματα τους κάθε άλλο πάρα ταπεινά χαρακτηρίζονται και έχουν συνήθως τον τζάκι τους και το τζακούζι τους.

Οι παραγγελίες στο φαγητό γίνονται προφορικά και τα γκαρσόνια γνωρίζουν πολύ καλά πως εδώ έχουν να κάνουν με ντόπιους και όχι με τουρίστες.

Βλέπετε οι Ελληνίδες μαμάδες μπορούν να κρίνουν το καλό φαγητό.

Πολλά από αυτά τα καταλύματα φτιάχτηκαν με χορηγήσεις της Ε.Ε. και έχουν πάρει τέτοια μορφή ώστε αργότερα να μπορούν να τροποποιηθούν σε κατοικίες για τα παιδιά τους”.

Αυτό ήταν το άρθρο των Γερμανών. Σχολιάστε, και slapparete αν το επιθυμείτε.

Διαβάστε και δείτε την φωτογραφία απάντηση του Ελεύθερου Τύπου στο Focus

Διαβάστε και δείτε το γερμανικό σατιρικό βίντεο κατά των Ελλήνων

Δείτε τις γελοιογραφίες και τα σκίτσα ξένων σκιτσογράφων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδα

Οι Γερμανοί μας προτείνουν να πουλήσουμε και τα νησιά μας!

MasterSlapper

Posted in Eμπρός Slapparoume, Ειδήσεις and tagged , , , .

95 Comments

 1. Ayta ta lene oloi oi ksenoi alla edo erxontai gia diakopes kai ksesalonoun kai tha htan kalo na min
  ksanaerthoun Ellada. Den theloume.

  Poios omos peranei kalytera. Aytoi pethenoun, kai xoris polemo den katalavan oti ezhsan.

  Ta dika mas provlimata tha ta lysoume monoi mas kai h nootropia mas den tha allaksei opos
  kai h glossa-grafh mas. Tin kritikh na thn kanoun sthn dikh tous xora kai sta dika tous themata
  opos kai stin dikh tous anergia, forologia kai mizeria.

  Giati den ta lene ayta gia tous Rosous, Kinezous, Indous, Arabes opou exoun eksagei thn
  biomhxanikh paragogh tous?

 2. Φίλε Νίκο καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σου, αλλά δεν νομίζεις πως είσαι λίγο υπερβολικός σε μερικά;
  Να μην ξανάρθουν – γνωρίζεις πως ήμαστε μία χώρα που στηρίζεται κατά πολύ στον τουρισμό; τι θέλεις, να μειωθεί ακόμα περισσότερο η παραπαιούσα οικονομία μας;
  Είσαι σίγουρος πως εσύ, εγώ, και άλλοι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα περνάμε καλύτερα από ανθρώπους που ζουν σε άλλες χώρες; πόσο σίγουρος είσαι και το λες αυτό; και τι κάνει την καλή ζωή που πιπιλίζουμε καθημερινά εμείς οι Έλληνες; ο φραπέ; ο ήλιος; τα μπουζούκια; η θάλασσα; μόνο εμείς τα έχουμε αυτά;
  Πόσο σίγουρος είσαι πως τα δικά μας προβλήματα είμαστε ικανοί να τα λύσουμε μόνοι μας; Σήμερα δεν είδες ειδήσεις; Είδες τους Ευρωπαίους επίτροπους που ήρθαν; Για τουρισμό ήρθαν; Δυστυχώς, γιατί τα κάναμε σκατά και όλοι μας έχουμε ευθύνη, δεν είμαστε ικανοί να λύσουμε μόνοι μας αυτά τα προβλήματα.
  Και τέλος, πως ξέρεις το τι λέει ο κάθε δημοσιογραφίσκος για τις άλλες χώρες; Καθημερινά, άνθρωποι κατακρίνουν ανθρώπους, θρησκείες, πολιτισμούς, χωρες, κοκ. Δυστυχώς δεν ήμαστε πλέον το κέντρο του κόσμου…πίστεψε με το άρθρο αυτό ούτε καν θα το πήραν υπόψη τους οι ίδιοι Γερμανοί.
  Φίλε Νίκο, μην με πάρεις λάθος, και εγώ προσωπικά κάπως ένιωσα όταν διάβασα όλο το άρθρο, αλλά οκ, πρέπει να βλέπεις τα πράγματα πιο ψυχρά, οι εν θερμώ αποφάσεις/αντιδράσεις ποτέ δεν βγήκαν σε καλό για κανέναν.
  Φιλικά πάντα,
  Σπύρος

 3. To pisteuete oti me xoun kanei block/report sto site “Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ FOCUS”- Facebook dioti exw valei th metafrash sto wall tous??? Mpite kai deite ti orgh epikratei s;auto to site!!! exoume xasei th logikh mas…
  Ti eipe telika to periodiko Focus???To “kako” daxtilo ths Afrodiths den afora thn Ellada . Sthn E.E. epikratei i apopsh
  (vlepe titlo ston ekswfilo peri “apateonas” bla bla) apo kapoious politikous gia th diaxirish
  twn xrhmatwn sthn Ellada kai apla o germanos apanta sthn erwthsh an prepei na allaksei o ellinas
  i oxi ! Emena mou afhse mia nota alitheias kai sympatheia prοs ton ellina kai perigrafei ta kaka
  kai ta kala (tonizei polu kai ta YPEROXA!) kai lei sthn ousia oti etsi gnwrisane kai agapisane ton ellina…
  PS. kleiste Tv , radio ( kai oti alo meso exoun oi politikoi gia na mas katantisoun marionetes )
  kai afhste to myalo eleutero xwris tis odigies tous! kathe fora prin apo tis ekloges i megales politikes
  apofaseis emfanizete kai ena skandalo (rikste mia matia pisw!) kai oloi xanoume to mpousoula mas…
  Ο Lazopoulos leei akryvos ta idia , me auta pou grafete sto Focous kai gelame , aplos to eipe kai o
  germanso kai de gelasame!

 4. Πραγματικά δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω…

 5. sto sugkekrimeno arthro diafainetai to komplex tou arthrografou pou den mporei na einai se kapoia themata opws oi ellhnes (osa den ftanei h alepou ta kanei kremastaria)..kai pws mesa apo tuxaia h memonomena gegonota genikopoioun ta pragmata gia olous tous ellhnes

 6. Proteino os antipoina na min xanagorasoyme oplismo (etis ki allios mapa einai) apo toys filoys mas toys Germanoys opos episis na min xanafisoyme arseniko Germano na mpei stin xora, na erxontai oi gynaikes toys mones toys kai xeroyme emeis ti Zorba tha tis xorepsoyme kai ti soyvlaki tha tis taisoyme. Aei sixtir!!!

 7. Φίλε Νίκο,

  Πίστεύω πως είσαι αν όχι ρατσιστής έστω εθνικιστής. Ο Σπύρος έχει μεγάλο δίκιο σε αυτά που λέει. Πρέπει να δεχόμαστε κριτική αφου δεν μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική αυτοκριτική. Είσαι σίγουρος ότι η νοοτροπία μας είναι σωστή? Γιατί εγω νόμιζα ότι ο άνθρωπος πρέπει να εξελίσεται, να πηγαίνει μπροστά και όχι πίσω..έχεις ακούσει για χρέη του 1821 που ξεχρεώθηκαν την δεκαετία του 90? Αυτή είναι η εξέλιξη μας?
  Και ευτυχώς που υπήρξε η αρχαία Ελλάδα, ο Αριστοτέλης, ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης και πολλοί άλλοι αλλιώς τότε τι θα είχαμε? Η γλώσσα και η γραφή μας είναι μεγάλη κληρονομιά..τα εκτιμάμαι όμως όσο το αξίζουν??

 8. Αγαπητη μου Μαρια δεν ειμαι ουτε ρατσιστης ουτε εθνικιστης, αλλωστε ζω στο εξωτερικο και εχω κανει οικογενεια με ξενη, αλλα εχω μαθει στην ζωη να αντιμετωπιζω τις προκλησεις με αναλογο υφος με αυτο της ιδιας της προκλησης. Προσωπικα θεωρω το ΥΦΟΣ και την ΠΗΓΗ του αρθρου ΑΚΡΩΣ ρατσιστικη και εθνικιστικη και απανταω με αναλογο υφος στο βοθρο του Φοκους. Εαν θελει η Γερμανικη κυβερνηση να μην μας βοηθησει ολα καλα αλλα οχι και να μας βριζει για τις οποιες αναποδιες μας σαν λαος. Ειναι σαν να βγαλει καλη ωρα ο Τραγκας εξωφυλλο και να κραζει τους Γερμανους οτι πασχουν απο καταθληψη, ειναι αλκοολικοι, ειναι βαρετοι κτλ κτλ. Η πολιτικη ας ασκειται απο τους πολιτικους και οχι απο τα περιοδικα.

 9. Εμένα μου άρεσε ρε παιδιά το άρθρο γιατί παρουσιάζει μια εικόνα μέσα από τα μάτια ενός άλλου. Πρέπει δηλαδή να δεχόμαστε μόνο τα καλά σχόλια; Στο κάτω-κάτω ελευθερία λόγου έχουμε. Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινάμε σταυροφορίες εναντίον των Γερμανών, απλώς και μόνο για να δείξουμε πόσο κομπλεξικοί είμαστε…άποψή του και άποψή μας!!Και ξέρετε και κάτι άλλο…όλα αυτά για τα οποία μας κράζει ο Γερμανός είναι και πράγματα που κι εμείς οι ίδιοι τα αναγνωρίζουμε ως ελαττώματά μας, απλά δεν θέλουμε να μας το λένε!!

 10. Gia alli mia fora auti i xwra deixnei tin mnisikakia tis,giati auto simvainei.Autos o eirwnika onomazomenos ‘sybathitikos mikros laos’ tin ekseftelise katafernontas tin fygi tis. As deiksume k emeis loipon gia alli mia fora tin anwterotita k tin ithiki mas,adiaforontas gia ola auta pou ipothikan apo enan kata tin gnwmi mou afeli anthrwpo pou ekmetaleutike tin ‘dynami’ tis fylladas tou gia na epikrinei enan lao fernontas se dyskoli thesi olokliri tin xwra tou. As min ksexname oti auti einai apopsi enos h’ mias omadas anthrwpwn,oxi oloklirou tou germanikou laou..thelw na pisteyw.
  Filika,Eleftheria.

 11. Dimitri symfwnw mazi sou.
  Exw mathei apo paidi otan mou lene to lathos mou na to paradexomai kai na euxaristw gia tin eilikrinia,pou leipei ap ti zwi mas.Exw mathei episis an me prosvaloun na min to epitrepw. Giati doksa to Theo san noimon anthrwpos kserw na ksexwrizw tin eilikrinia apo tin prosvoli. An se apokalousa egw apatewna xwris na se gnwrizw tha mou eleges euxaristw gia tin eilikrinia? Giati auto exei symvei,xaraktiristike mia xwra ‘apatewnas’ k mesa sayti eimai k egw,i mana mou,o pateras mou k polloi alloi anthrwpoi pou den exoun dwsei dikaiwma stin zwi tous gia tetoious xaraktirismous.
  Tha borouse na xeiristei ton logo pio swsta o kyrios ‘dimosiografos’,anaferomenos stin kyvernisi h’ sta proswpa tis politikis,an ekei stoxeyei.
  Kai thelw na tonisw oti dn eimai ethnikistria,oute syrtaki kserw na xoreyw.Eimai aplos anthrwpos,pou se opoia xwra k an anika an me prosevalan tha antidrousa.
  🙂

 12. Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα πολυπλευρικά. Ως επί το πλείστον, θεωρώ πως το κείμενο γράφτηκε από μιά δογματική προσωπικότητα, που για κάποιον λόγο βάζοντας όλα τα φρούτα σ’ ένα καλάθι, κατέκρινε την κάθε σπιθαμή της επικρατούσας κουλτούρας μας. Σε άλλα πράγματα είχε δίκιο, σε κάποια άλλα απόλυτο άδικο, πρώτο απ’ τα οποία αποτελεί το γεγονός ότι αναφερόμενος σε κάποιες συνήθειες μας που τους είναι πρωτόγνωρες, η ακόμα και ηλίθιες, αν το θέλετε, τις επικρίνει λες και είναι κάτι κακό. Ναι, ο έλληνας θα ρωτήσει πως να πάει κάπου αντί να αγοράσει χάρτη, ναι θα επιμένει το πιάτο του να’ ναι διαρκώς γεμάτο όταν γλεντάει και ναι, απολαμβάνει το κρασί ανακατεμένο με τη ρετσίνα. Ποιός είναι αυτός δηλαδή που θα αποκλείσει τη διαφορετικότητα και θα μας επιβάλλει τα κοινά, ξενόφερτα πρότυπα ή αν το θέλετε, “πιο κόσμιους τρόπους”; Οτιδήποτε αναφέρει ως προς τις συνήθειες του ελληνικού λαού είναι λανθασμένη κριτική ως το τέρμα. Αλήθεια, δεν θα ήταν ηλίθιο να κοροιδεέψουμε το Γερμανό επειδή μπεκροπίνει, ή τον Άγγλο επειδή συνηθίζει να πίνει τσάι;
  Ωστόσο, στα σημεία όπου επικρίνει την Ελλάδα και τους έλληνες για ζητήματα που υποθάλπουν το ήθος μας, θα έπρεπε ίσως να πάρουμε λίγο πιο σοβαρά τα λόγια του. Για παράδειγμα, αναφερόμενος ο ίδιος στην πολιτική, ναι, είναι γεγονός πως επικρατεί χάος. Είναι απαράδεκτο όπως είπε και ο ίδιος “σε μια απόσταση μερικών μέτρων να δεις την ίδια ονομασία με τρεις διαφορετικούς τρόπους γραμμένη. Agia , Aghia, Αyia”. Το κείμενο, τέλος, πιστεύω πως σε γενικές γραμμές ήταν υπερβολικό, και αν ο σκοπός του ήταν να βάλει τον ελληνικό λαό σε σκέψεις, θα μπορούσε να αφήσει στην άκρη τις φλυαρίες και να επικεντρωθεί στο ζητούμενο. Εμείς ως λαός ωστόσο, υποχρεούμαστε να δεχτούμε την κριτική, και οφείλουμε να αναλογιστούμε αφενός τα μειονεκτήματά μας, αφετέρου να κάνουμε ό,τι είναι στο χέρι μας να τα αλλάξουμε.

 13. Paidia, eiste sigouroi oti einai auto to arthro?. Apo oso ksero, einai 17 selides, kai anaferetai kurios se oikonomika, stin oikonomiki krisi, kai mas anaferei san kleftes, apateones klp. Den exo dei to arthro, oute ksero germanika, alla den nomizo na einai auto to arthro…

 14. Γιώργο, είμαστε αρκετά σίγουροι, πως αυτό είναι το άρθρο.

 15. προς τον γερμανο συντακτη : Εσυ εισουν καλο ρομποτακι σημερα ;
  προς ολους μας : χαλαρα παιδια ηρεμα απλα σκεφτητε οτι οταν καποιος ρωτησει καποιον για το τι του ερχεται πρωτα στο μυαλο ακουγοντας γερμανια η σειρα απαντησεων ειναι 1. Χιτλερ 2.Ναζι3.μερσεντες 4.μπε εμ βε 5.μπεκενμπαουερ
  Μιλαμε τωρα για ενα λαο ενα εθνος που εγινε παγκοσμιος γνωστος για τους πολεμους και μονο.
  Οι μεγαλυτεροι επιστημονες φιλοσοφοι ακομα και ποδοσφαιριστες απλα δεν ηταν γερμανοι, τι να λεμε τωρα ,βασιζονται αποκλοιστικα και μονο στην πειθαρχεια σε πολυ καλη παιδεια και στην αισθηση οτι καποια στιγμη θα τους γαμ….σουμαι ολους
  Τωρα για οτι αφορα εμας τους ελληνες (μαλον νεο ελληνες), πιστευω οτι σε σχεση με τους προγονους μας ειμαστε απλα αλλου εχουμαι δημιουργηση μια καινουργια κοθλτουρα φιλοσοφια ηθη και εθιμα .
  Ποσοστιαια ειμαστε απογονοι μονο κατα το 0,01% ομως πιστεψτε το φτανει και περισευει για μια απλη συγκριση με οποιονδιποτε κελτη γοτθο και βισιγοτθο απογονο τις ρωμαικης αυτοκρατοριας

 16. Κυρίες κ Κύριοι αντιλαμβάνεστε ότι όλα όσα γράφτηκαν στο συγκεκριμένο άθρο είναι όλα αληθή δυστυχώς . Το περίεργο είναι ότι για να μπορέσεις να έχεις μια τόσο εμπεριστατωμένη άποψη για μια χώρα θα πρέπει να την έχεις ζήσει αρκετό χρόνο.Μην σας παραξενεύει το γεγονός οτι όλα αυτά τα στοιχεία να δώθηκαν και από Ελληνες.Εγω δεν εξετάζω το γεγονός για όλα αυτά που υπόθηκαν για τους Ελληνες είναι προσβλητικά και οτι μας θήγουν παγκοσμίος. Αλλά ρε παιδιά ειλικρινά εδω και 35 χρόνια που ζω δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο στην χωρα μας που τόσο αγαπώ. Τα ρίχνουμε όλοι στους πολιτικούς που είναι και αυτοί σαν όλους εμάς. Κοιτάνε πως θα κερδίσουν χρήμα και θα βολέψουν δικούς τους ανθρώπους. και εμείς το ίδιο κάνουμε κοιτάμε πρώτα να βγάλουμε το μάτι του διπλανού μας και μετά το δικό μας καλό. Η νοοτροπία αυτή δεν αλλάζει και δεν γνωρίζω πως θα αλλάξει. Ολο μιλάμε για την παιδεία χωρίς οι ίδιοι να τηρούμε βασικές αρχές. Παιδιά ξυπνήστε τα πάντα είναι ελεγχόμενα και προσχεδιασμένα απο τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις η λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων που τελικά κανείς δεν μας λέει τί είναι αυτο….Αυτό ίσως είναι αυτο που τραβάμε τώρα με την οικονομική εξαθλίωση και με όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν………Δεν χρειάζεται να γίνεται τόσο μεγάλος ντόρος λοιπόν για ένα αθρο γιατί άλλα κρύβονται πίσω απο αυτό μην τσιμπάμε στο δόλωμα….

 17. Pingback: Πέμπτη πιο μισητή ομάδα του κόσμου η Εθνική Ελλάδος 2004 | Slap

 18. αν γραφατε και ελληνικά θα πείθατε περισσότερο για τον δήθεν πατριωτισμό σας

 19. Το άρθρο καθρεφτίζει το πρόσωπο του σημερινού ΄Ελληνα. ΄Οποιος βρίζει το άρθρο ή δεν το έχει διαβάσει ή τρομάζει με αυτό που βλέπει στον καθρέφτη.Δεν κατάλαβα ακόμα γιατί στο Ιντερνετ βρίζουν τους Γερμανούς συλλήβδην! Εμείς θα δεχόμασταν να φορολογηθούμε για να μπει η Αλβανία πχ στην ΕΕ;

 20. Ωραία τα λέει ο κύριος αρθρογράφος από το προσφιλές κατά τα άλλα κράτος της πρόσφατα ενωμένης (μόνο στα χαρτιά) Ομοσπονδιακής Γερμανίας.. Και ίσως σε μερικά να έχει δίκιο για τον Έλληνα τα οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν ένα ολόκληρο Έθνος …. Ας κοιτάξει όμως αυτός ο κύριος και λίγο την καμπούρα του… Παραθέτω λοιπόν κάποια σκόρπια αλλά πολύ σημαντικά κατά τη γνώμη μου στοιχεία για τους φίλους μας… 1) Δεν υπάρχει γειτονικό και κοντινό κράτος που να μην έχει δεχτεί επίθεση με επεκτατικές βλέψεις… 2) Μιλάει για μίσος μεταξύ των Ελλήνων, και εκείνοι ακόμα δεν δέχονται σαν Γερμανούς τους πρόσφατα “ενωμένους” ανατολικούς… Δεν τους θεωρούν συμπατριώτες αλλά πολίτες δεύτερης κατηγορίας.. 3) Για να μη μιλήσω για τους αλλοδαπούς….(ουδέν σχόλιο) 4) Διακοπές κλείνουν πάντα 6-8 μήνες πριν, για να βρουν το πιο οικονομικό πακέτο…ΓερμανοίΤι οικονομικό πακέτο δηλαδή, αφού τα θέλουν όλα πληρωμένα χωρίς χρήματα.. 5) Μετά τον πόλεμο τον οποίο και φυσικά ξέρετε ποιός τον ξεκίνησε, την διαλυμένη Γερμανία την ξαναέχτισαν οι ξένοι μεσά στους οποίους υπήρχαν και άφθονοι Έλληνες… 6) Έχετε δει Γερμανούς να παραγγέλνουν για να φάνε; Μια σαλάτα στα δύο και 2 μπύρες… Τόοοσα πολλά… Βέβαια θα ψάξουν σαν τρελοί να βρουν κανένα πάρτυ μπας και γίνουν στουπί με άφθονες τσάμπα μπύρες(frei bier)… Όποιος έχει πάει στο Octoberfest στο Μόναχο έχει δει την κατάντια της ανθρώπινης ύπαρξης μετά την κατανάλωση ατελείωτου αλκοόλ.. 7) Όλα αυτά που λένε για το υπέροχο γερμανικό σύστημα είναι πέρα ως πέρα εικονικό… Όλοι οι Γερμανοί ακολουθούν το νόμο όχι γιατί το πιστεύουν αλλά γιατί φοβούνται το μακρύ χέρι του και τα πρόστιμα που θα ακολουθήσουν… Ας μη μιλήσω για την περίπτωση που θα δουν κάποιον άλλον να μην είναι και τόσο νομοταγής (και δεν μιλάω για εγκλήματα)…Κατευθείαν στην Αστυνομία… Αυτά τα ολίγα λοιπόν από μένα κύριε αρθρογράφε από την συμπαθή κατά τα άλλα χώρα… Και κάτι τελευταίο από μια παλιά αξέχαστη ελληνική ταινία :
  “Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας… οι Γερμανοί θέλουν το καλό μας…..”

 21. otan ipirxe o sokratis,o,aistofanis,o platonas,oaristotelis,o euripidis kai poli alloi autoi den uphrxan kan ston kosmo kai an den ipirxe o dikos mas politismos aytoi sigoura tha priplaniontousan san tous tsiganous

 22. ….και πολύ καλά τα λένε στο άρθρο.
  Πιστεύω ότι ο συντάκτης δείχνει ότι δεν έχει αντιληφθεί την πραγματικότητα όπως αυτή πραγματικά είναι και εν ολίγην… δείχνει συμπάθεια. Μην μιλάτε και προπάντων ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΤΕ. Γνωρίζετε όλοι ότι τα χάλια μας είναι πολύ, πολύ, μεγαλύτερα και ευτυχώς που ΑΚΟΜΑ δεν έχουν αντιληφθεί οι ξένοι ΠΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ είμαστε σαν λαός.

  Σε όλους όσους αντιδρούν – ένα έχω να πω:
  ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΜΥΓΑ, ΜΥΓΙΑΖΕΤΑΙ.

 23. den kserw pws na aisthanthw i pws na sxoliasw .. aftoi apla eimaste.. den diafwnw me to focous! mas aresei ma milame na fwnazoume na diaskedazoume, na diaferoume na agapame na gelame …. pou einai to kako! den to vlepw… afto pou den mou aresei einai to esofilo tou periodikou.. den kseroun ti simainei politismos ara pws na ton ektimisoun. Enas laos katapiesmenos , simademenos apo tin istoria tou… pws na doun thn dikia mas … ta oria tou kratous apo ta oria tou ethnous ta kseroun??? den exoun gnorisei tin agapi tis ellinikis manas, ton ilio k thn zestasia pou sou prosferei, to galazio ths thalassas k thn zestasia ths spixis ara? ti na perimeneis apo ena arthografo pou vrisketai se ena grafeio kato apo ena grizo ourano na sou perigrapsei tis mirodies kai tis gefseis tis elladas! kai ti ginetai an den mporeis na diavaseis ta onomada stis tampeles tous dromous afto tha lisei ta provlimata tis elladas mas ? twn ellinwn.. an den eimastan emeis den exoun katalavei pws den tha ipirxan k aftoi… lipamai gia logariasmo tous !!!!

 24. Symphwnw apoluta me esena lenia……..!Telw akomh na pw pws exw paei sth germania k ayth h omorfia , h zestasia toy hliou k oi uperoxes mas thalasses to kalokairi , h monadikh galini twn vounwn to xeimwna einai polu pio wraia apo tis axares poleis sth Germania , gemates tsimento k oyranoksistes k apo to moudo kairo ekei. K auta poy leei ellatwmata to periodiko focus emeis ta agapame giati me auta megalwsame k an thelame tha ta eixame hdh allaxei…

 25. σε κάποια συμφωνώ (πχ εκεί που λέει ότι από τους πολιτικούς δεν περιμένουμε τπτ παρά μόνο ρουσφέτια),
  και σε άλλα διαφωνώ (αλλά τόσο γενικευτικές και αναληθείς κατηγορίες είναι για γέλια και δείχνουν την αναξιοπιστία τού άρθρου, οπότε αυτοακυρώνονται στην ουσία).
  Το μόνο που με εξοργίζει είναι αυτό που λέει περί ελληνικού αλφάβητου και περί αρχαίων ελληνικών (και καθόλου δεν υπερασπίζομαι τα αρχαία από τη σκοπιά τού βιβλιοπώλη-τελάλη Μπουμπούκου).
  κατά τα άλλα το μεγαλύτερο ψέμα και η μεγαλύτερη αλήθεια τού άρθρου είναι εδώ: “Όποιος έχει προβλήματα απευθύνεται σε αυτούς και μάλιστα κατευθείαν στους ειδικούς. Στον Άγιο Νικόλαο (οι ναυτικοί) ή στην Άγια Παρασκευή (όσοι έχουν προβλήματα οράσεως). Όταν βέβαια εμφανιστεί καμιά καινούρια ασθένεια, τότε βαφτίζουμε κάποιον καινούριο Άγιο όπως το 1959 τον Αγ.Ραφαηλ για τους καρκινοπαθείς.
  Μόνο που για τους πολιτικούς τους δεν βρέθηκε ακόμη κανένας.” :
  Παρ’ότι αντιπροσωπευτικό δείγμα Έλληνα, έχω 6 βαθμούς μυωπία και δεν είχα ιδέα για την Αγ.Παρασκευή. Από την άλλη, όμως, είναι η σοφότερη αλήθεια που έχει γραφτεί ποτέ για τη σύγχρονη Ελλάδα, το ότι χρειαζόμαστε κάποιον να μας σώσει από τους πολιτικούς μας. Μάλλον μια επιφοίτηση, αν όχι κάποιος άγιος νέας κοπής.

 26. Pingback: Η απάντηση του Ελεύθερου Τύπου στο Focus | Slap

 27. να μα την παναγια ετσι και δω γερμανο το καλοκαιρι θα τον σαπισω στο ξυλο…… απο την μια βριζουν με τα αισχατα την ελλαδα και απο την ελλη ερχονται και λιαζονται κατω απο τον ηλιο μας!!!!!!!! θα δειτε ρε καραγκιοζηδες γερμανοι το καλοκαιρι!!!!!!

 28. καπου λεει:

  Εξάλλου γιατί να αλλάξει κάποιος όταν είναι τόσο τέλειος όσο ο Έλληνας.;

  Τα φυτά, τα ζώα, οι άνθρωποι και οι Έλληνες.

  ετσι πρεπει να ειναι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 29. Ο συγγραφέας του άρθρου δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει ζήσει ποτέ στην Ελλάδα και ότι έχει μια εσφαλμένη άποψη την οποία δημιούργησε από ιστορίες που διάβασε και άκουσε.

  Είμαι σίγουρη ότι ένας γερμανός φιλόλογος θα κατέκρινε το άρθρο γιατί θα γνώριζε τη σημασία της ελληνικής γλώσσας και την προσφορά του αρχαίου και σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

  Το να κατακρίνονται ήθη, έθιμα, γλώσσα, θρησκεία και νοοτροπία δείχνει έλλειψη παιδείας και στενομυαλιά. Το γερμανικό περιοδικό όμως απλά έκανε μια απελπισμένη προσπάθεια να αυξήσει τις πωλήσεις του με ένα τρόπο που δείχνει κίτρινη δημοσιογραφία.

  Το ΦΟΚΟΥΣ ξεφεύγει από τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και προδίδει την κοινωνική του αποστολή.

 30. Ειληκρηνά δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς οδήγησε το συντάκτη να γραψεί τα παραπάνω.Κόμπλεξ αγνώστου προέλευσης;Υπερβολικό μου φαίνεται.Δεν είχε με τι θέμα να γεμίσει σελίδες;Δεν ξέρω!Πάντως γιανά είμαι ειληκρηνής,πριν αρχίσουμε να βλαστημάμε γερμανούς και να τοποθεττούμε σβάστιγγες στο χέρι της Νίκης,καλό είναι να κοιταξουμε κι έναν καθρέπτη.
  Πρωσοπικά δεν θεωρώ οτι έχουμε λόγο να κράξουμε το άρθρο του περιοδικού,πέραν των ανούσιων και παράλογων μαλακιών που λέει για τη γλώσσα μας και τισ καθημερινές μας συνήθειες (εξοργηστικό!!!!).Οι γερμανοί που αντίθετα από τους έλληνες-κατά το περιοδικό-δεν είναι ζωα,με τη γενική ε΄ννοια του όρου,έχουν κάθε δικαίωμα να μην θέλουν να διδάσκωνται στα σχολεία τους την αρχαία γλώσσα που μίλαγαν πριν τους ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΟΥΝ οι ρωμαίοι και έτσι να χανουν ενα βάρβαρο μεν αλλά σημαντικό δε μέρος της ιστορίας καί της παράδωσης τους,που απ’ ό,τι φαίνεται προτιμούν να μην θυμούνται.
  Όμως,αγαπητέ (μισητέ) ελληναρά μού,οφείλω να σου πω ότι το μαλακιστήρι που εγραψε το άρθρο είπε καί πραγματικότητες.Καί είναι ΠΟΛΛΕΣ!Διότι η Ελλάδα για την οποία πρέπει να είσαι περίφανος δυστυχώς δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη σημερινή Ελλάδα που έχουμε φτιάξει.Και καταρχήν ξεκαθάρισε στο σκατοκέφαλό σού γιατί έχεις δικαίωμα να είσαι περίφανος.Ο Σωκράτης,ο Πλάτων καί ο Αριστοτέλησ,όπως κι ο Πυθαγώρας,ο Αρχιήδης κι ο Ιποκράτης δεν είναι φιλαράκια σου.Και κάτι ακόμα.Δέν έχετε ούτε το ίδιο αίμα περσορωμαιοουνοτουρκόσπορε τρομάρα σου.Απλά έχεις την ανέλπιστη τύχη να πατάς τις πέτρες και τους δρόμους που πάτισαν εκείνοι,και να χαζεύεις τον παρθενώνα καθώς πίνεις τον καφέ σου,αν φυσικά ζείς στην Αθήνα.Αναρωτιέμαι ραγιά μου (γιατί αυτό είσαι).Τα σκαλιά του Παρθενώνα τα ανέβηκες ποτέ να του ρίξεις έτσι μιά ματιά;Αμφιβάλω.Οστόσο,”πωωωωωω ρε μαλάκα μου τι φτιάξαμε οι έλληνες;Ντάξει,γαμάμε ρε.Μόνο εμείς”.
  Άρχισε λοιπόν να ανοίγεις και κανά βιβλίο και κυρίως να σκέφτεσαι.Και κυρίως να σκέφτεσαι το παρόν γιατί μέσα στα σκατά ζούμε λίγο πολύ όλοι μας.

 31. Σημπλήρωση:
  Και μια χάρη:επειδή τυχαίνει να είμαι και λίγο χαζός σας παρακαλώ να μου εξηγήσετε τι γαμημένη σχέση μπορεί να έχει ο ναζισμός με ένα ανεγγέφαλο άρθρο σε μια φυλλάδα!Ο ελεύθερος τύπος δεν έχασε βλέπω την εύκαιρια να δημαγωγήσει εις βάρος του ελληνικού λαού χρησημοποιώντας το σύμβολο του ναζισμού που σαφώς πονάει τους γερμανούς όσο πονάει και η μνήμη της τουρκοκρατιας τους ραγιάδες!

 32. Meno stin germania kai exo megalosi edo. Ime 15 kai gnorizo auto ton lao kala.
  Kali i metafrasi vevea .. alla min jexname pos sta germanika akugete alios.
  Metaferi poli pio entona ston politi tin geliopiisi ton ellinon ! Akugete poli pio poli ratsistiko pros tus ellines kai veveos poli pio nazistiko.
  Gnorizo pos i germania dn exi allaji apo ton 2o pagkosmio polemo ( auto to katalavenume + apo to gegonos oti i germania den exi jeplirosi ta xrei tis pros tin ellada ) ! Me pio dikeoma i germania 8a paraviazi to die8nes dikeo + tin panan8ropini i8iki kai 8a arnite na epanor8osi osa os epivuleas diepraje se varos tis elladas ? Misos ,zilia ,ratsismos , fasismos, nazismos ktlp fanerononte mesa apo auto to ar8ro. I germania 8a eprepe na ine o teleuteos laos pu 8a krini kapion allo se olo ton kosmo. 8a eprepe n es8anonte ntropi! Ka8e germanu tu analogun 100 ellinika 8imata(1.106.922 sinolika). Simfona me to ipurgio ejoterikon gia tin periodo tu A’ Pagkosmiu polemu, i apetisis ine 260 ekatommiria dollaria H.P.A, gia tn periodo udeterotitas 153 ekatommiria dollaria, gia tn periodo B’ Pagkosmiu Polemu 7,1 disekatommiria dollaria H.P.A 1946. Sokratis, Aristotelis, Ipokratis, Omiros ktlp.. exume pollus n sas dosume germania gia n geliopiisete. Esis exete?
  Emis imaste iperifani pu imaste ellines ! Esis isaste iperifani gia to oti isaste germani ? An nai, gt? Epidi DEN karaferate n rijete moni sas ton hitler? I epidi exete skotosi ton miso pli8ismo tu kosmu? O germanikos laos tautizete me ena mikro pedi to opio ipakuei stn mama tu ( kivrnisi ) + ine anikano na allaji mono tu tis panes tu. Mporis na aujisis oso 8es tis times ton proiontos + tautoxronos n misos ton mis8o tus. Dn 8a iparji antidrasi ! Na min ftanume sto ena akro opos isos se kapies periptosis stn ellada.. alla oxi kai na afisume tn kivernisi na mas ekmetaleuti legontas mas pos ine gia to kalo mas ! Enas germanos m ipe kapote pos se ola vriskote mia ali8ia ( dld pos to ar8ro leei tin ali8ia ). Apantisa : an ine ets vriskete kai mia ali8ia sto oti o germanikos laos ine nazistikos. Kai auto to pisteuo apolitos. Den epetume, APETUME i germania na katanoisi ta frikalea egklimata, ta opia dieprajan stu Elliniku Laou i nazi !
  kai ena teleuteo. 8elo n doso mia apantisi stin aporia tu manu (ΜΑΝΟΣ είπε:
  Φεβρουαρίου 27th, 2010 at 21:21
  Και μια χάρη:επειδή τυχαίνει να είμαι και λίγο χαζός σας παρακαλώ να μου εξηγήσετε τι γαμημένη σχέση μπορεί να έχει ο ναζισμός με ένα ανεγγέφαλο άρθρο σε μια φυλλάδα!) 8a xrisimopiiso mia frasi apo ena germaniko ar8ro. ‘Dn iparxun pia ellines.Mipos Germani?’ . Krinete moni sas. Gt piso apo olo auto to ar8ro krivete i germaniki kivernisi(+ auto to gnorizo) ipostirizomeni apo tn germaniko lao. Iparxun ejeresis vevea..

 33. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΥΤΟΥ ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ 3ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.
  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΛΑΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΑΤΥΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΜΗ, ΟΙ ΟΣΤΡΟΓΟΤΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΗΣΙΓΟΤΘΟΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΛΑΔΩΝΟΥΝ(SIEMENS)ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ. Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΙΣΟΥ ΕΝΟΧΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΕΠΤΑΠΟΔΟΧΟ.ΞΕΧΑΣΑΝΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΟΤΙ ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ,ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΕΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ.ΔΕΝ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟΣΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ,ΟΣΟ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ‘ΔΡΥΟΣ ΠΕΣΟΥΣΗΣ ΠΑΣ ΑΝΗΡ ΞΥΛΕΥΕΤΑΙ .
  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΓΩ ΗΜΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΝΕ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΙΝΕΙ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΜΙΖΑΔΟΡΟΥΣ ΤΗΣ SIEMENS,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΟΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ.Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.ΟΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ “ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 2 ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ”(ΒΟΡΡΑΣ ΝΟΤΟΣ)ΤΕΛΟΣ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΝ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΘΩ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΑ & ΣΙΑ , ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΥΤΙΛΙΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ. ΠΑΝΤΩΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ.
  ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΑΣ.Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

 34. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. ΕΠΙΔΗ ΕΧΩ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ, ΕΧΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ( ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ Η ΣΑΛΑΤΑ ΚΑΙ Η ΜΠΥΡΑ ( ΔΙΑ ΔΥΟ) ΣΑΝ ΜΕΝΟΥ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ

 35. ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΛΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΜΑ ΔΕΝ ΤΟΘΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΕΡΘΟΥΝ ΕΔΩ ΠΕΡΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ…ΜΙΛΑΝΕ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ…ΔΗΛΑΔΗ ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ..ΕΔΩ ΑΘΤΗΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΕΞΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΥΤΕΣ…ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ????

 36. Ε, αυτοι ειμαστε! τουτοι τι ζορι τραβανε??? απο οτι καταλαβα το ορθρογραφος φοβατε οτι για αλλη μια φορα δεν θα παθουμε τιποτα γιατι ειμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ!! αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαααα

 37. Ειλικρινά το focus μου προκάλεσε αρκετό γέλιο, είναι δυνατόν να θυμώνουμε με αυτά τα δημοσιεύματα, είναι απλά αστεία.

  Σε μερικά είναι σωστό, όπως αυτό που λέει ότι μεταξύ μας τρωγόμαστε κλπ.

  Αν θέλετε από μέρους μου μπορώ να κάνω ένα μικρό διάλλειμα, να χαϊδέψου τα λαμόγια όπως εμείς ξέρουμε και μετά ξανά στα μεταξύ μας.

  Ο Έλληνας τσακώνεται με Έλληνα διότι τους άλλους τους υποτιμάει, έχει λιγότερη πλάκα και νικάει πάντα, αν αυτό δεν το έχουν καταλάβει ακόμα δεν πειράζει θα το εμπεδώσουν για τα καλά.

  Focus και τρίχες κατσαρές, έχετε πάρει χαμπάρι τον κατακλυσμό που έρχεται?

  Ο κατακλυσμός ποιος είναι γνωρίζεται?

  Καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια…

  Κακακακακακακακακα..

 38. re paidia!!ti eine auta pu lene..mporei h ellada na mhn exei to ekpaideutiko tuc cictima,mporei na mhn exei touc “a3iopictouc” politikouc touc,mporei na mhn exei pinakidec…alla auta pu lene gia ton ellhna polith eine entelwc e3wpragmatika..mporei o ka9enac na 9elei na to pai3ei kirile otn vgainei me touc filouc tu ke na pceftopei na plhrwcei omwc oxi h filia eine gia mia fora!!9a i9ela poly na milicw me ton-thn germano-germanida pu egrapce to ar9ro…an mporei na me paraempcei kapoioc ce mia ictocelida h opoia eine h germanikh ekprocwph tou eriodikou 9a to ektimouca poly…to e-mail mu eine fotisvolley@hotmail.com
  ac mu to cteilei ce e-mail!

 39. Η απάντηση του Ελεύθερου Τύπου στο Focus
  Δημοσιεύθηκε 27 Φεβρουαρίου 2010
  Ετικέτες: Γερμανία, Γερμανικό Focus, Ελεύθερος Τύπος, Ελλάδα

  Μετά το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Focus, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις, ο Ελεύθερος Τύπος έδωσε την δική του απάντηση. Δημοσιεύτηκε λοιπόν η φωτογραφία του αγάλματος της θεάς Νίκης, στο Βερολίνο, η οποία κρατάει στο χέρι της την σβάστικα. Επιπλέον η ελληνική εφημερίδα σχολίασε:
  Η απάντηση του Ελεύθερου Τύπου

  Η απάντηση του Ελεύθερου Τύπου

  «Οικονομικός ναζισμός απειλεί την Ευρώπη.

  Φτάνει πια ο διασυρμός της χώρας από τους Γερμανούς.

  Οι έλληνες έχουν πληρώσει ακριβά τη Γερμανία. Το 13% των γερμανικών εξαγωγών όπλων διοχετεύτηκε στην Ελλάδα. Οι φουσκωμένες προμήθειες του Δημοσίου από τις μίζες της Siemens πληρώθηκαν από του Έλληνες φορολογούμενους. Οι δαπάνες για την ανάπτυξη της Ανατολικής Γερμανίας, ύψους 60δισ., πληρώθηκαν και από τους Έλληνες φορολογούμενους. Αντιθέτως ακόμη περιμένουμε τις αποζημιώσεις από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις αρχαιότητες που εκλάπησαν από τους ναζί. Για όλα αυτά δεν δικαιούνται οι Γερμανοί πολιτικοί και τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης να λοιδορούν την χώρα μας.»
  9a paw na to kanw auto metafrach cta germanika ke 9a to dhmocieucw ce mia ictocelida autou tou periodikou..!!

 40. καλησπέρα!
  προσωπικά, ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ που γεννήθηκα Έλληνας, που είμαι Ελ δηλαδή Φως! και όσο για το τι σκέφτονται κάποιοι; θα κρατήσω μόνο όσα έχουν δίκαιο, γιατί υπάρχουν και δίκαια! αυτά θέλω να διορθώσω!
  τώρα μια ερώτηση : γιατι πολλοί απο τους επικριτές του άρθρου, γράφουν όμως τα Ελληνικά με Λατινικούς χαρακτήρες; απλά για να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα;
  Καλή μας Εβδομάδα

 41. Elpizw o rwsikos stratos na ksanampei mia mera (syntoma omws…) sto berolino! Kai afti tin fora na meinei GIA PANTA. einai o monadikos tropos isos na min afisoyme afti tin katarameni fara na matwkylisei ton kosmo gia triti fora. Gia osoys pistepsan oti oi germanoi eginan …. dimokrates, tin apantisi tin edwse ena periodiko tous.

 42. Orismena themata pou anaferei to periodiko einai swsta… ALLA, ta anaferei me akrws prosvlitiko tropo! Kai apoti fainetai aytos itan o skopos tou arthrou… Isws ston/sthn arthografo na mhn tou/ths ekatse ena elliniko gomenaki kai na 3enerwse thn zwh tou! xaxa Egw exw na pw oti mporei to kratos mas na einai mpourdelo se polla themata, alla toulaxiston oi perissoteroi ellines glentane thn zwh tous akoma kai na pigenoun ola strava kai den peftei se katathlipsi opws polloi europaioi! Me tous tsifoutides… proswpika epeidi exoume filous kai synergates apo germania, otan erxontai ellada, mia xara goustaroun na trwne tis astakomakaronades kai na pinoun krasaki alla na valoun to xeri stin tsepi pote!! Ama den ton vgaleis e3w gia fai, eite tha paei pisw sto dwmatio tou nistikos eite tha paei se kana McDonalds na faei burger me 1 euro 😉 Pou erxontai germanoi touristes kai kathontai kai koitane sto monstiraki as poume olous tous timokatalogous gia na doun pou exei to pio ftino fai… 3eftiles… Ama einai ton xrono na exw 3000 euro parapanw stin tsepi mou alla na zw san gyftos, oxi eyxaristw dn tha parw! Kai sto katw katw ama den mas goustaroun san lao as katsoun stin xwra tous! Emeis etsi exoume mathei na zoume, mporei na mas enoxlei polles fores alla to exoume synithisei kai an pas e3wteriko gia kapoio diastima mexri kai ayto tha sou leipsei 😉

 43. nomizw pws to germaniko athro mporei na miazei pikroxolo alla eukola simperenei kaneis pws exei apolito dikio se oti anaferei..
  i orgi pou dimiourgite giro apo olo to thema einai “pronomio” tou Ellina..
  ta MME me tromera entiposiako tropo mas metadinoun akrivos auto pou xriazete ite einai orgi ite lipi gia na kalipsei i na parei me to meros tou ton lao..

  oso gia to eksofilo to briskw entiposiako, i xironomia den aupeuthinete ston ellina alla stin euriteri europi.

 44. den eimai ellhnida, omws exw megalwsei ellada.gia mena mhtrikh mou glwssa einai ta ellhnika kai eimai perhfanh pou eixa thn tuxh na zhsw 18 xronia se ena meros san thn ellada.oi an8rwpoi ths, ta topia ths oi paradoseis ths, einai pragmata pou den ta allazw me tipota.omws as koitaksoume thn alh8eia katamata:to ar8ro leei polles alh8eies.o ellhnikos laos polles fores leitourgei koutoponhra.o mesos ellhnas 8ewrei ton eauto tou magka an mporesei kai ksegelasei ton geitona tou, to afentikotou, ton nomo.h ellada exei ena parel8on terastio.kaneis den arneitai oti einai h koitida tou politismou.o ploutos ths glwssas sunantatai pantou, sxedon se oles tis glwsses tou kosmou.ta epiteugmata twn progonwn se oles tis texnes kai tis episthmes einai anamfisvhthta.ti egine kai exei xa8ei to “arxaio pneuma a8anato”?einai ntroph prwt’ap’ola to oti o ellhnas katadexetai na katanalwnetai se mikrothtes.panw ap’ola to sumferon tou sunolou kai oxi atomikismoi.ola mporoun na ta kanoun oi ellhnes, arkei na to 8elhsoun…..

 45. Σε αυτόν τον συμπαθητικό μικρό λαό που φαίνεται να χορεύει συνεχώς τον Ζορμπά και να γλεντάει
  … acxoliacto.. den mporei o ellinac na xarei? prepei na eimaste kriokoloi cn touc germanuc.

  @Kwnstantinos
  Mporei na ine cwcta afta pou anaferei , alla kalo tha itan na min ta pei me tetoio tropo, kanontas rezili pagkosmiws tin ellada.

  Το να ξεφορτωθούν επιτέλους την 2500 χρονών παλαιά γραφή ούτε που το σκέφτηκαν πότε
  Oxi , den to skeftikan dioti se anti9eci me kapoiouc 9elun na kraticoun tin klironomia tous ke na eksaplwsoun ton politicmo touc. aftoc o mikroc, cimpa9itikoc laoc. -.-
  + sygnomi, poio to provlima tous gia tis sinitheies twn Ellinwn?
  As kounisoun ligo to kefali tous. H Ellada egine anekcartito kratoc prin 100 xronia! + meta perace kai apo ton XITLER to opoio oute kan thigoun sto parapano arthro. Ac analogictoun ligo ta xronia pou eixe i ellada na procarmoctei ke meta ac milicoun gia to ti cimbainei. Tin ekmetaleuci pou eixe ipostei meta ton polemo tou 1821 apo tin agglia kai tin gallia dn tin anaferoun kan etci? Ta daneia pou eixe anagkastei na parei kai akomi kceplirwnei? oute logoc gia afta.

  Aftoi den erxontai tourictec ctin ellada? kathe xrono den blepoume ta rezilia tous stin tileoraci ? dithen erxontai “tourictec ctin ellada” . Em, vevaia, oti dn mporoun na kanoun ctin xwra touc to kanoun edo. Kai exoun to thrassos kai krinoun tin ellada. Ti na pw.

  H ellada ine mia xora me politicmo xiliadwn etwn , ke oti ke an lene den to anairei afto.
  Den ime ethnikictria , oute ke exo kanena provlima me touc germanouc, alla afto ine procvoli proc tin ellada.

 46. Νομίζω, η αλήθεια πονάει και ήρθε ο καιρός για αυτοκριτική, όσο και αν θέλουμε να το αποφύγουμε. Αν τα ίδια γράφονταν από κάποιον Έλληνα δημοσιογράφο, όλοι θα λέγαμε μπράβο του που έχει το θάρρος να τα πει. Ή μήπως δεν μας έχουν περάσει όλα αυτά από το μυαλό ζώντας στην παράνοια της ελληνικής πραγματικότητας;
  Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνουμε τη γνωστή συμπεριφορά της ελληνικής οικογένειας, που μπορεί εντός της να γίνονται τα μύρια αίσχη και να έχει πλήρη συναίσθηση αυτών, αλλά αν τολμήσει κάποιος εκτός της οικογένειας να τα επισημάνει θα βγάλει νύχια και θα προσπαθήσει να του βγάλει και τα μάτια.
  Ας το σκεφτούμε λιγάκι καλύτερα κοιτάζοντας το μέλλον της Ελλάδας, τη νεολαία αυτού του κράτους. Τους γεμίζουμε υπερηφάνεια για το έθνος τους στο σχολείο (που κατά τα άλλα στο σύνολό του είναι μια αποτυχημένη προσπάθεια εκπαίδευσης με εκπαιδευτικούς τόσο κομπλεξικούς και μη ενημερωμένους που τους καθιστά ανίκανους να προσφέρουν ουσιαστική παιδεία) μέσα από μια εθνικιστική άποψη της παγκόσμιας ιστορίας με ιδιαίτερη έμφαση στα «δεινά» που πέρασε ο ελληνικός λαός. Εντάξει, ναι, έχετε δίκιο, δεν ήταν εύκολα, όμως υπάρχουν λαοί που έχουν περάσει ή περνάνε ακόμα χειρότερα.
  Από την άλλη, αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ είναι πώς εξαφανίζεται και πού πάει όλη αυτή η εθνική υπερηφάνεια όταν ανοίγουν το στόμα τους. Έχετε ακούσει τη νεολαία μας να μιλάει; Προσωπικά, έχω ξεκινήσει να καταγράφω όλους τους “νεωτερισμούς” τους, γιατί οι λέξεις αυτές απλά ΔΕΝ υφίστανται στην ελληνική γλώσσα! Δεν θα σχολιάσω καν την παντελή άγνοια της ορθογραφίας (ανάθεμα τα greekglish!) που με έχει κάνει να λυπάμαι τις φιλολόγους όλης της Ελλάδας (και ειλικρινά, οι σχολικές μου εμπειρίες δεν μου επιτρέπουν να συμπαθώ τις φιλολόγους)!
  Όμως η έλλειψη παιδείας δεν σταματάει εδώ: Η συμπεριφορά του Έλληνα στην οδήγηση είναι τραγική και κυρίως εγωιστική. Η κοινωνική συμπεριφορά του Έλληνα είναι εγωκεντρική. Η πολιτική συμπεριφορά του Έλληνα είναι απλά ανύπαρκτη (εκτός και αν θεωρείται πολιτική συμπεριφορά το να βλαστημάει τους πολιτικούς γιατί δεν του φτάνουν να λεφτά και στις επόμενες εκλογές να τρέχει να ψηφίσει αυτόν που θα χρησιμοποιήσει ως μέσο για να “βολέψει” το παιδί του – και όχι, το να παρακολουθείς σατιρικές εκπομπές και να γελάς με τα χάλια μας ΔΕΝ θεωρείται πολιτική συμπεριφορά).
  Η πραγματικότητα της ελληνικής τηλεόρασης αντανακλά ακριβώς την παιδεία μας. Κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει. Μήπως ήρθε η ώρα να το αποδεχτούμε ότι είμαστε όλα αυτά που λέει το άρθρο και να αλλάξουμε αυτά που δεν μας αρέσουν;
  Αυτά προς απάντηση στους Έλληνες, που σε τέτοιες στιγμές που θεωρούν ότι θίγεται η υπόληψή τους ενώνονται σε μια γροθιά – με τέτοια ετοιμότητα που είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη. Στον γερμανό δημοσιογράφο, η απάντησή μου είναι: Μαγκιά μας! Ναι, είμαστε όλα αυτά που είπες και, παραδέξου το, για όλους αυτούς ακριβώς τους λόγους είμαστε μοναδικοί και για όλους αυτούς ακριβώς τους λόγους δεν θα μπορέσετε ποτέ να μας ξεφορτωθείτε, όσο κι αν προσπαθήσετε! Ας κοιτάξουμε όλοι πρώτα τη δική μας καμπούρα πριν προσπαθήσουμε να ισιώσουμε την καμπούρα του άλλου!

 47. Κατ αρχας τι σκατα Ελληνες ειστε και γραφετε greeklish οι περισσοτεροι;;; οι πουστηδες πολιτικοι μας φταινε για ολα… μονο ανε ξεσηκωθουμε θα γινει κατι αλλιως οσο καθομαστε καλα μας κανουνε.. δε μπορουνε να προσβαλλουνε οι ξενοι την καλυτερη χωρα με τους καλυτερους αθρωπους που οι κλεφτες ανθελληνες πολιτικοι μας κανανε σκατα.. τα αρνητικα μας οφειλονται στους πολιτικους και τα συστημα που μας κυβερνα. εξορισμοι και επανασταση ειναι η λυση.. εναν δευτερο Βενιζελο χρειαζομαστε και ολα καλα θα πανε… με την μανιτα που χουμε τωρα πραμα δε μας στενει…. εκδικηση πρεπει να παρομε εμεις οι πολιτες, που δε μπορουν οι περισσοτεροι πολιτικοι. δεν πρεπει να περασουν ετσι ολα αυτα τα γιβεντα που κανουνε.

 48. Ok, δεν υπάρχει νομίζω καμία αμφιβολία ότι το άρθρο προσβάλλει ένα έθνος με τρόπο αν μη τι άλλο ύποπτο. Εδώ συμφωνούμε όλοι σχεδόν.
  Και ρωτάω: η απάντηση/αντίδραση των “Ελ” στο τσουβάλιασμα και τη στοχοποίησή τους ποια είναι? Τσουβάλιασμα και στοχοποίηση των Γερμανών. “Βλαχογερμαναράδες”, “ναζί”, “δοσύλογοι”, “ξενέρωτοι”, photoshop με σβάστιγκες κτλ. Τσαμπουκάς του κώλου δηλαδή, με τους Γερμανούς από τη μία να πείθονται ότι για όλα τα δεινά της ΟΝΕ ευθύνονται οι σχεδόν εξ’ολοκλήρου Έλληνες (για να το λέει η ‘Αγκελα έτσι θα’ναι), κι εμείς ότι για την οικονομική μας εξαθλίωση που έρχεται όπου να’ναι ότι φταιν οι Γερμανοί που δε μας δώσανε τις αποζημιώσεις, άλλωστε όπως γνωρίζουμε θα κάναμε ΑΡΙΣΤΗ διαχείριση του ποσού (για να το λέει ο Πάγκαλος έτσι θα’ναι). Τελικά τα media -εγχώρια και μη- έχουν τρομακτική, ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ δύναμη. Κατά την προσφιλή τους συνήθεια ανακυκλώνουν το ίδιο ανούσιο θέμα για κανα μήνα. Τώρα λοιπόν αποφάσισαν να μας βάλουν να σφαχτούμε με τους Γερμανούς.
  Λες κι αυτοί δεν έχουν άλλη δουλειά όλη μέρα να ασχολούνται με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και με το αν κορνάρουμε στον τροχονόμο. Τι νομίζετε, αυτά συζητάνε στις μπυραρίες και στα κομμωτήρια.
  Λες και ένα άρθρο εκφράζει ένα ολόκληρο έθνος. Σα να μου λέτε δηλαδή ότι εμείς ως Έλληνες όλοι, συντασσόμαστε με τις απόψεις που δημοσιεύονται στην εφημερίδα της Χρυσής Αυγής ή του Ριζοσπάστη.
  Αντί να γελάμε με τις βλακείες που γράφει ο κάθε καθοδηγούμενος δημοσιογραφίσκος και να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάστασή μας, πέφτουμε κι εμείς στη λούμπα των κωλοφυλλάδων και των έγκριτων τάχα δημοσιογράφων (βλ. επιδοκιμασία Χατζηνικολάου στις φαιδρές δηλώσεις Πάγκαλου για το δημοσίευμα του Focus).
  Αντί αντιληφθούμε ότι τα ξεφτιλίκια μας έφεραν σ’αυτο το σημείο, κρίνουμε πως ήρθε η ώρα να αναφέρουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις και κάνουμε και λόγο για μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων (οι Ελληνάρες του facebook συγκεκριμένα, ξέρετε, αυτοί που βάφονται με τα χρώματα της γαλανόλευκης στη Eurovision ή όταν παίζει η εθνική ποδοσφαίρου, οι ίδιοι που δε γνωρίζουν καλά καλά σε ποιο μουσείο στέκεται μεγαλόπρεπη η Αφροδίτη της Μήλου). Που αν φέτος το καλοκαίρι μας γυρίσουν την πλάτη οι “φτηνιάριδες” Γερμανοί με το κράξιμο που έχουν φάει, και δεν κάνουν τα μπανάκια τους στην Ελλάδα, θα κλάψουν πολλές μα πολλές μανούλες. Τεσπα. Θα ξεχαστεί κι αυτό. Ως συνήθως. Μόνο λίγο μυαλό να βάζαμε…

 49. εμενα καθολου δεν με ενδιαφερει τι εγραψε ενα περιοδικο στη γερμανια. Αυτο που θελω ειναι να απαντησω σε κατι βλακες που κοροιδευουν την γερμανια. Για καθιστε ρε μαγκες τι λετε? βλακες ειναι επειδη προγραμματιζουν τις διακοπες τους?? οι γερμανοι ειναι πολυ θερμοι ανθρωποι δημιουργικοι με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σημαντικο πολιτισμο. ΟΠΟΙΟΣ απο εδω εχει σπουδασει εστω και λιγο κατι στη ζωη του αυτο το ξερει.Δεν υπαρχει κατι στο οποιο η γερμανικη ανωτεροτητα να μην εχει αριστευσει.Εχουν ομως ενα κουσουρι…..δεν μπορουν τους κλεφτες τους τεμπεληδες τους προδοτες τους εφιαλτες….. και επειδη εμεις ειμαστε τετοιοι καλο ειναι να πρισπαθησουμε να βελτιωθουμε

 50. Παιδιά είναι δύσκολο,να το παραδεχθούμε όταν κάποιος μας λέει τα ελαττώματα μας, αλλά δυστυχώς ότι λέει το άρθρο είναι πέρα για πέρα αληθινά και πραγματικά….Έτσι είμαστε οι Έλληνες (ή έτσι καταντήσαμε). Το να μην θέλουμε να το παραδεχθούμε λέει 2 πράγματα για μας. Ή ότι ντρεπόμαστε, ή ότι δεν έχουμε καν την στοιχειώδη ευφυία να το αντιληφθούμε ότι έτσι καταντήσαμε…

 51. ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΙΟΛΑΣ ΠΟΥ ΔΕ ΠΑΙΡΝΩ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΚΥΡΙΟ(ΓΕΡΜΑΝΟΥ,ΚΤΛ) ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΕΑ ΜΟΥ ΝΑ ΦΑΩ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΩ ΟΠΩΣ ΚΡΙΝΩ ΕΓΩ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ!ΠΗΓΑ ΕΓΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΙΞΩ ΠΟΥ ΔΕ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΣΧΑΛΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ ΜΙΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ 2 ΑΤΟΜΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ? ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ (ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ )ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ(ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΚΕΜΜΕΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΧΑΡΟΥΝ ΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΥΤΗ),Η ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΣΥΝΧΩΡΕΙΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕ ΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΝ ΘΕΜΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΟΤΘΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΕΤΣΙ?ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΤΥΛΙΓΩ ΤΟΝ ΝΤΟΛΜΑ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ????????ΔΕ ΤΟ ΠΙΑΝΩ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΟ??????ΤΕΛΩΣ ΠΑΝΤΩΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΤΑΙΞΕΙ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!ΑΙΣΧΟΣ,ΤΕΛΟΣ!!!

 52. Το άρθρο του γερμανικού focus ήταν πράγματι άκρως ρατσιστικό απέναντι στους Έλληνες. Δε θα διαφωνήσω όμως με πολλούς που πιστεύουν ότι εμπεριέχει και πολλές αλήθειες.
  Είναι υπερβολικό όμως και καταπιάνεται με το θέμα από μία μεριά. Τα προτερήματα του ελληνικού λαού τα μεταβάλλει σε ελαττώματα άξια χλευασμού και παραδείγματα αποφυγής. Αν όμως είναι όντως έτσι για ποιο λόγο οι κύριοι Γερμανοί έρχονται στην Ελλάδα με τέτοια λύσσα για διακοπές; Φαίνεται ότι το τέλειο σύστημά τους δεν τους επιτρέπει να ζήσουν τόσο “τέλεια” στη χώρα τους όσο πιστεύουν ότι ζουν.
  Προσωπικά έχω αναπτύξει επαφές και φιλίες με Γερμανούς. Όπως και κάθε άλλος λαός, άλλοι από αυτούς είναι όπως περιγράφονται απ’ τον υπόλοιπο κόσμο (κρύοι, κλειστοί, αδυσώπητοι, σκυλόφατσες, γουρούνια),ενώ άλλοι είναι πιο καλοπροαίρετοι και ευγενικοί κι από Έλληνες εστιάτορες που προσπαθούν να προσελκύσουν κόσμο στο μαγαζί τους μπας και δουν άσπρη μέρα. Πραγματική ευγένεια όμως.
  Παρ’όλα αυτά, ο συντάκτης Boetig φαίνεται να έχει κάνει τέτοια διατριβή στον ελληνικό βίο που έχει παραμελήσει την ιστορία και την πραγματικότητα του γερμανικού. Δε θα αναφερθώ στο ναζισμό και το Χίτλερ. Όχι μόνο γιατί το ζήτημα είναι πιο λεπτό απ’ότι πιστεύουν μερικοί και η ηλικία μου με τις γνώσεις που αυτή συνεπάγεται είναι ακατάλληλες για να καταπιαστώ με το θέμα,αλλά κι επειδή γνωρίζω ότι η πλειονότητα των Γερμανών προσπαθεί να ξεχάσει, αν όχι να σβήσει, το κεφάλαιο αυτό απ’ την ιστορία της,όπως κι εμείς αποσιωπούμε πράγματα τα οποία έτσι και αποκαλυφθούν,δε θα σωθεί η χώρα μας ούτε του αγίου ΝΟΚΙΑ(Συμφωνα με το γερμανικό άρθρο,όλο και κάποιος θα τον ανακαλύψει κι αυτόν τον άγιο).Χαρακτηριστικό είναι ότι αν κάνεις τον κλασικό χιτλερικό χαιρετισμό έστω και για πλάκα, είναι ικανοί να καλέσουν την αστυνομία να σε μαζέψει για δημόσια προσβολή του γερμανικού κράτους.
  Θα αναφερθώ λοιπόν,στηριζόμενη στις σφαιρικές γνώσεις που έχω πάνω στο θέμα, στο ότι, αν ο κύριος Boetig ήταν πράγματι κύριος,με αντικειμενικότητα και το θάρρος να μην κρύβεται πίσω απ’το δάχτυλό του, θα παρέθετε στο αριστουργηματικό του άρθρο(ω,βέβαια, έκανε θραύση ανά τους Γερμανούς και όχι μόνο)ότι το γερμανικό κράτος χρωστάει στο ελληνικό αστρονομικά ποσά απ’τα χρόνια της κατοχής ακόμα. Αν το ελληνικό ταμείο έπαιρνε πίσω όλα τα χρήματα που είχε δανείσει και γενικότερα όσα του οφείλουν(οι Γερμανοί και όχι μόνο),θα είχε λύσει τα οικονομικά του προβλήματα. Μιλάμε για ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ. Αλλά ποιος έχει το θάρρος να καταπολεμήσει επώνυμα την ανθελληνική εκστρατεία που κύρηξε το γερμανικό περιοδικό,ξεσκεπάζοντας τα άδυτα της γερμανικής οικονομίας; Κανείς. Ούτε εγώ που γράφω όσα γράφω,ούτε εσείς που διαβάσατε το άρθρο. Τουλάχιστον όχι με τα μέσα που διαθέτουμ αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια και αγώνας των Ελλήνων πολιτικών, οι οποίοι ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ το πρόβλημα και το χρέος με μεγαλύτερη ακρίβεια. Όλα τα υπόλοιπα λύνονται. Το μόνο που χρέιάζεται η Ελλάδα είναι η οργάνωση. Αυτή λείπει και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε όλοι σ’αυτό.
  Καλή σας μέρα.

 53. Pingback: Βάσω ΠαπαΪωάννου’ς blog | Τι πραγματικά γράφτηκε στο γερμανικό Focus

 54. oi germanoi akoma nomizoun oti einai arioi, as mhn pesoume sto epipedo tous auto pou me anhsuxei einai oti oi perissoteroi sas eiste anor8ografoi.

 55. h alh8eia einai pws den exoun kai poli adiko g t pws sumperiferontai oi ellines simera… alla dn mporw na katalavw poio einai t provlima tous.
  ti 8eloun k asxolountai ;
  kai xrwstane kai milane ?

 56. Ρε ανθρωποι συμμορφωθειτε λιγακι και μην πιστευτε οτιδηποτε σας λενε….Αποκτηστε λιγο κριτικη σκεψη δεν χρειαζεται να ειμαστε σε ολα βλακες…. Οι γερμανοι εχουν πληρωσει αποζημιωσεις σε ολα τα κρατη και στην ελλαδα ηδη απο το 1960. Γιαυτο και ολα τα δικαστηρια που εχει παει η ελλαδα μετα απο τοτε δεν την εχουν δικαιωσι…απο κει και περα ειναι εταιροι μας εχουν κερδη και ζημιες απο εμας οπως και εμεις απο αυτους..μας φτιαξαν μετρο αεροδρομιο το εκμεταλλευονται για να εχουν και καποιο κερδος και αυτοι…ας χρησιμοποιησουμε το γεγονος της συμμαχιας την οποια εχουμε για να κερδισουμε και εμεις αντ να κλεψουμε….

 57. Πολλοί που τους πείραξε το άρθρο

  Μου θυμίζουν κάτι παιδάκια που ψάχνουν σύντροφο από το Internet!

  Αφού έχουν βάλει μια φωτογραφία πολλών χρόνων πίσω!
  (με αυτό καυχιόμαστε ως Έλληνες με τι κάναμε πριν πολλά χρόνια, όχι με τι κάνουμε τώρα)

  και αφού πείσουν για το πρώτο ραντεβού το υποψήφιο σύντροφο!

  και αφού ο υποψήφιος σύντροφος δει ότι η πραγματικότητα με μια φωτογραφία απέχει πάρα πολύ, τρώει χυλόπιτα!

  Μετά φταίει ο άλλος η τελικά καυχιέται σε φίλους και γνωστούς ότι δε του έκανε αυτού!

  Μπορώ να πω πολλά παραδείγματα αλλά αυτό μου ήρθε τώρα!

  Από την μία κράζουμε τους πολιτικούς μας, θεωρούμε πολύ επιτυχημένο ανέκδοτο τον Τοτο με την πολιτική, που αντιπροσωπεύει την πολιτική κατάσταση της χώρας μας, αλλά δεν έχει κανείς άλλος δικαίωμα να εκφράσει και να σχολιάσει την πολιτική μας!

  Τι από αυτά που έγραψε το focus είναι αναληθείς?

  Προφανώς αυτοί που τους φάνηκε κακόγουστο δεν ξέρουν τίποτα για το ποιος φυλάκισε τον Κολοκοτρώνη ποιοι δολοφόνησαν τον γιό του και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο! Δεν έχει διαβάσει την δίκη του Κολοκοτρώνη!
  Η μόνη του μόρφωση είναι τα μεσημεριανά!

  Για μένα είναι πολύ σοβαρό! Τι θα κάνουμε να διορθώσουμε την κατάσταση ή την εικόνα μας προς κράτος? Πρώτα για μας και τα παιδιά μας, για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον και μετά για να ακούσουμε μπράβο από τους ξένους.
  Πάλι θα τα ρίξουμε στις ασύμμετρες απειλές?

  Και θα τελειώσω με αυτό
  Πολλοί Έλληνες μέσα σε παρένθεση λένε

  Η λέξη φιλότιμο είναι ελληνική

  Και η λέξη αφιλοτιμία επίσης ελληνικότατη λέξη είναι!

  Βλέποντας τους πολιτικούς βλέπω κάτι αγοράκια που δεν θα γίνουν άνδρες ποτέ
  Βλέποντας τους πολίτες αυτού του κράτους
  Βλέπω 10,000,000 γρέκους που δε θα γίνουν έλληνες ποτέ!

 58. diavasa polles apo tis apopseis pou dhmosieusate,eseis filoi mou kai pisteuw pws htan arketes gia na katalabw ti akrivws pisteuei to megalytero meros tou laou gia to arthro auto.proswpika eniwsa ntropi pou kapoios allos fainetai na einai pio ikanos na katanoisei ta provlimata mas apoti emeis oi idioi.bebaia, den symfwnw me ola osa einai grammena sto arthro.kathe laos exei ta dika tou xaraktiristika kai san ellinas eimai perifanos gia kapoia apo auta kai antistoixa ntrepomai gia polla apo ta elattwmata mou..kai einai logiko!!diavasa nwritewra mia apopsi enos apo esas pou elege:”na min to paroume sta sovara” kai en merei symfwnw epeidi an akousoume to ti pisteuei o kathenas gia mas kai afhnoume auta na mas ephrasoun sthn prospatheia anasygrothshs ths ethnikhs mas tautothtas tha exoume xasei thn mpala..den tha milisw kan gia th glwssa giati pisteuw pws einai autonohto,kai epistimonika apodedeigmeno pws i elliniki einai mia apo tis pio plousies kai polysynthetes ston planiti(mazi me ta kinezika isws)…telos thelw na anaferw ena allo shmeio tou arthrou pou me provlimatise idiaitera:auto pou anaferotan sthn anagh-kyriolektika-tou ellina na koinwnikopoieitai kai na pernaei xrono me thn parea tou…h alitheia einai oti emeis oi ellines xeroume na pername kala..to arthro den me ephrease idiaitera dioti den mou eipe kati pou den hxera idi…oute kan mou to ipenthymise…ta pisteuw mou kai oi apopseis mou den tha allaxoun me ena arthro pou diavasa..apla twra xerw ti pisteuoun kapoioi filoi mas germanoi gia emas

 59. Pingback: Οι Γερμανοί μας ζητάνε να πουλήσουμε και τα νησιά μας  | Slap

 60. geia se olous!
  ena einai to thema tous….zileuoun.
  tous exei faei i mizeria.
  paei sto super market tetramelis oikogenia kai pernei 2 mila(to eida stin germania!) enw emeis ta 2 kila ta thewroume…liga!
  mas sxoliazei o germanos pou pinei mpura kai xrewnei to nero…xruso!
  o germanos pou leei gluka logia san na giouxarei se gupedo!
  autos pou to paidi tou to baptizei opws 1 ekatomiria alla paidia se olo ton kosmo!
  o idios germanos pou molis bgei stin suntaksi tha erthei na minei stin ellada gia na zeisei kai liga xronia….anthropina!
  loipon…
  xairomai pou eimai ellinida giati mporw na kanw auta pou mas koroideuei o germanos!

 61. μην αποφασίζεται απο το δημιοσίευμα, καλυτερα απλα προβληματιστείτε

 62. Να τι σκεφτηκα αφου διαβασα το άρθρο
  Στα γραμμένα του περιοδικού αυτού εντόπισα τρομερές αλήθειες και φρικτά ψέματα. Ναι είναι αλήθεια οτι οι Έλληνες είμαστε “ωχαδερφιστές” και δεν επιθυμούμε να κουραστούμε και πολύ για το κοινό καλό. Αλλά η σκληρή άποψη της γερμανικής φυλλάδας δείχνει πως ούτε και οι Γερμανοί μοχθούν για το κοινό καλό. Πρέπει να θεωρηθώ ιδιαίτερα καχύποπτος αν πω οτι αν οι γερμανοί δεν πλήττονταν από την κρίση δεν θα ασχολούνταν με εμας; Γιατι αν θυμαμαι καλά η Ελλάδα έχει έναν αιώνα οικονομικά προβλήματα και χρέη προς τρίτους( μη-Έλληνες). Γιατί, λοιπόν, τώρα τόση αντίδραση. Για να γίνω πιο σαφής όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…..
  Τα 4 απο τα 5 χρονια οι κινησεις και των 2 πλευρων( Ανταρτες- Στρατός )
  ηταν αυστηρα καθοδηγουμενες απο Σοβιετικες και Αμερικανικές Δυναμεις αντίστοιχα! Όταν εγινε αντιλυπτο από τους Σοβιετικους ότι δεν ειχαν κατι να κερδισουν, σταματησαν να ασχολουνται, και τοτε οι Αμερικανοι εστειλαν ελαχιστα αεροσκαφη και κατεστηλαν καθε οργανωμενη κινηση Ανταρτων, ξεκαθαρίζοντας έτσι οτι από δω και έπειτα θα είχαν σημαντικό λόγο σε κάθε εθνικό θέμα της Ελλάδας. Αλλά στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο οι νεκροί ηταν λιγότεροι.Γιατί; Γαιτί ασχολήθηκαν οι Έλληνες όπως ηξεραν και όπως έπρεπε.
  Για να μην θεωρηθεί, όμως, οτι καταλαμβάνομαι από γραφικότητα και υπερμετρο εγωισμό σας παραθέτω κι αλλες ενδείξεις απροσάρμοστης και ανάγωγης κακίας.
  Σας λεω, λοιπόν, πως εντάξει!!! Πιστεύω τους Γερμανούς σ’ αυτά που λένε. Και ξεχνω καθε νεκρό Έλληνα του 2ου Π.Πολεμου. Και καθε καταστροφη που προκληθηκε. Και κάθε χωριό που εξαφανίστηκε ολοκληρωτικά από το χάρτη. Και καθετί πολύτιμο που κοσμεί τώρα κάποιο γερμανικό μουσείο. Και ξεχνώ και πόσα ακόμα. Και δεν ζητώ αποζημίωση για όλα αυτά( γιατί αποζημίωση δεν έχει δωθεί ακόμα).
  Αλλά ρε παιδιά βοθήστε κι εμένα που είμαι Έλληνας και δεν καταλαβαίνω και πολλά. Αφού εσείς νοιάζεστε για το πως θα γίνει η Ευρώπη καλύτερη, γιατι ξεσπάτε με τέτοιο τρόπο όταν έρχονται τα δύσκολα. Δηλαδή, η Ελλάδα ειναι καλή για να έρχεται ο γερμανός διακοπες με 200 Ευρώ, ενώ ο Έλληνας να πληρώνει 500 τουλάχιστον; Όταν παίρνει σύνταξη ο γερμανος γιατι έρχεται να ζήσει “ανθρώπινα” όπως λεει στην Ελλάδα; Η Ελλάδα είναι καλή, όταν ο πολιτιστικός της θησαυρός κοσμεί τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου; Είναι καλή όταν χρησιμοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες γερμανικά προϊόντα; Είναι καλή όταν 1 στους 3 μορφωμένους Έλληνες γνωρίζει την γερμανική γλώσσα;
  Μάλλον μόνο τότε είναι καλή η Ελλάδα.
  Γι’ αυτό η γερμανία πέρνει θέση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αδικία που παρουσιάζεται από πλευράς Ελλάδας προς τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη……
  Και δεν χρειάζεται η γερμανία να παρει θέση για άλλα “τετριμμένα” θέματα. Όπως το κυπριακό, η καθημερινή παραβίαση των εναέριων συνόρων μας από τουρκικά αεροσκάφη, το “σκοπιανό”. Μάλλον αυτά είναι θέματα που ειναι τόσο “μικρά” που δεν χρειάζεται να πάρει θέση. Μάλλον δεν διακρίνουν κάποια αδικία να διαπράττεται…..
  Αλλά για να πουμε και δυο αληθειες τωρα…
  Είναι σίγουρο πως δεν παίρνει θέση γιατί δεν έχει ούτε κέρδος ούτε ζημια από την οποιαδήποτε εκβαση των θεμάτων αυτών. Γιατί δεν τη ενδιαφέρει τι θα γίνει. Αλλά μόλις η γερμανία επιβαρύνεται πάρα πολυ-οικονομικα- από την κακοδιαχειρηση των Ελλήνων στην Οικονομία της, πέρνει θέσει όχι μόνο πολιτικά. Αλλά προτιμάει να επιτίθεται με τρόπο επιικώς “κατινίστικο” προς την Ελλάδα, με “περίτρανα” επιχειρήματα όπως το οτι η Ελλάδα κατέκτησε το Euro-2004 με ακρως αμυντικό σχήμα(βέβαια ο προπονητης ειναι γερμανος, αλλά δεν μας ενδιαφέρει αυτο τώρα….), ή οτι αφήνουμε μπουρμπουαρ στο τραπέζι και οχι στον ίδιο τον σερβιτόρο, ή οτι φτιαχνουμε ντολμαδάκια ή οτι παμε μεγάλες παρέες εξω να διασκεδάσουμε, ή οτι μαθαίνουμε ακομα(!) την γλώσσα μας. “Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια”, λεγανε.
  Η αλήθεια για την όλη κατάσταση αγαπητοί ειναι σκληρή και για τις 2 πλευρές. Διοτι μπορεί να φάνηκε οτι οι γερμανοί δεν ξεχασαν τις χιτλερικές τους ρίζες, αλλά φανηκε πως και εμεις, φίλοι μου, ξεφτιλίσαμε τόσο το όνομα και την ιστορία μας, σε σημείο να μας συκοφαντεί όλος ο κόσμος. Γιατί μπορεί γερμανοί να “βγάζουν το άχτι τους σε αυτό το δημοσίευμα” αλλά δεν θα γινόταν αν δεν δίναμε κι εμεις δικαιωματα.
  Γιατι, πραγματικά, είμαστε “ωχαδερφιστές”, ενδιαφερόμαστε μόνο για το σπίτι μας και όχι για τον γείτονα ή την πόλη μας. Γιατί με τους πολιτικούς που εμείς οι ίδιοι βγάζουμε ( αφου μασ κάνουν τα χατηρια, βλέπεις, πως να μην τους ψηφήσουμε….) οδηγούμαστε σε αυτά τα οικονομικα αίσχη και τις αμετρητεσ ατασταλίες. Και γενικα κοιτάμε τόσο πολυ την πάρτη μας που όταν μας εξαπατούν σαν λαό( είτε οι πολιτικοί μας είτε οι ξένοι), αν δεν επηρεάζει την ζωή μας άμεσα, δεν αντιδρούμε. Μα κι οταν αντιδρουμε δεν το κανουμε πραγματικά. Φτάσαμε να αποφευγουμε τισ “θυσίες” στη ζωή μας και να μην διεκδηκούμε αυτό που μας ανηκει.

  Σε κάθε περίπτωση, όσο λάθη κι αν κανουμε σα λαός, οσο πίσω(όπως λενε) κι αν είμαστε…ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ, ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!!! ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ!!! γιατι έχει ο καιρος γυρίσματα και δεν θα βγουν μόνο τα άπλυτα της Ελλάδας στη φόρα, έχει και η γερμανία άπλυτα (ίσως περισσότερα)….

  αλλα επειδη, αγαπητοί μου φιλοι, το θεμα μπορει να διακλαδιστεί σε απειρα σκέλη θα σταματησω εδω λεγοντας μονο τις εξης 3 φράσεις:
  Θελω να ευχαριστήσω εκ των προτέρων όποιον διάβασε το σχόλιο.
  Θέλω, επίσης, να ζητήσω συγνώμη σε οποιονδήποτε κουρασα με το σχολιο αυτο.
  Και, τέλος, θέλω να ξεκαθαρήσω οτι το σημαντικο απο όλο αυτο το συμβαν ειναι να μπορέσουμε να προβληματιστούμε και όχι να παρουμε κάποια απόφαση(γιατι η απόφαση θα ειναι λίγο βεβιασμένη)

  Μην αποφασίζετε,λοιπον, προβληματιστήτε. Είναι καλύτερο.
  Χαιρετισματα σε όλους, γιωργος(19 χρονων)

 63. εγώ είμαι 14 στα 15 ετών…πηγαινω γυμνάσιο στην Νεάπολη της θεσσαλονίκης και είμαι πολυ χαρούμενος γιατί είμαι Έλληνας…γράφω με greeklish διοτι έτσι συνηθίζουν τα ατομα της ηλικίας μου και για να νιώθω <> και κοινά αποδεκτος…το ξέρω πως δεν είναι σωστο και ο λόγος που το κάνω είναι λαθος όμως δεν ειναι εκει το προβλημα…ακουσα σε ένα σχόλιο οτι φταινε οι <>…οντως..φταινε και αυτοι..αλλα εγω ρίχνω το βάρος σε εμενα….το 30% φταινε οι πολιτικοι που πραγματικα τα εχουν κάνει σκατά!!το 10% φταινε οι ενηλικοι που τους ψηφίζουν..όμως το 60% φταιω εγώ που δεν είμαι ικανός να κανω κάτι για να τους αλλαξω γνώμη(για γερμανούς) , να τους κινητοποιήσω(για τους κάτοικους της Ελλάδας) , να τους κάνω να καταλάβουν τα λάθοι τους(για τους πολιτικους) και τέλος να γίνω όσο πιο σωστός σαν άνθρωπος,κάτοικος της Ελλάδα,να αναπτύξω οικολογική συνείδηση,να φροντίσω τον συνάνθρωπό μου και μετα να κρινω τους υπολοιπους…αυτη ειναι η γνωμη ενός 14χρονου παιδιου…ηρθε η ωρα να αλλαξουμε την ελλαδα…αν τα κάνουμε όλα αυτά η προσωπικη προσπάθεια θα μετατραπεί σε ομαδικη και σιγά σίγα απο Νομό σε Νομό θα εξαπλωθει <> η οποία δεν θα ζητάει τιποτά ουτε θα απαιτεί ουτε θα προκαλεί βια..απλα θα ειμαστε εντάξει αναμεταξύ μας…εκει φτάνει η ελλαδα στο τέλειο!!!

 64. Κύριοι, ας δουμε ως εθνος και μια φορά την αλήθεια. Στα περισσότερα σημεια του άρθρου συμφωνώ αλλά διαφωνώ με την διάθεση για ειρωνία και σαρκασμό και επισης διαφωνώ στα περι γραφης και θρησκείας. Είμαστε σκατά σαν λαός… αν διορθώσουμε κάποια πράγματα τότε θα δούν και οι γερμαναράδες την ανάποδή τους… π.χ μια φορα ρε παιδια να δω τους δρομους με φυσιλογική κινηση…Μετρο και λεωφορίο δεν ειναι κακο πράγμα. Διπλοπαρκαρισματα, βρισιες παντού.Λαμογια και κομματοσκυλα σε όλες τις κρατικες υπηρεσιες…Όλα πανακριβα… εμεις οι ιδιοι ψηφιζουμε τους ιδιου και ιδιους συνεχεια…Δεν απαιτούμε πιο δικαιο κράτος αλλά κράτος να βολευει τα παιδιά μας… αν εχω καπου αδικο παρακαλώ πειτε το. πραγαμτικα μιλαω με παρα πολυ κόσμο και υπαρχει διάθεση απο όλους για μεταναστευση…

 65. Pingback: Συγνώμη από την Γερμανία | Slap

 66. Giati toso adidrame oloi mas? tosa xronia pou psifizoume tis idies oikogeneies politikwn pou pasifanws sixainodai ton topo mas eimaste ametoxoi kai amoiroi? kai vevaia euthinodai oi kiverniseis mas propolemika kai metapolemika. Xepoulima, oligarxia tou kefalaiou, palaioploutoi kai neoploutoi, kai emeis kakomoirides na ta dexomaste ola. Ti na pei i kaimeni i mana mou, an itan zwndani, me filakes kai exories kai niata xamena thisia sto bourthelo. Oi germanoi mas maranan..

 67. ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ
  Στίχοι: Τζίμης Πανούσης
  Μουσική: Τζίμης Πανούσης

  Κάνω βουτιές σε βόθρο με εικόνες
  φουσκώνω τα βυζιά μου με ορμόνες
  θέλω να γινω σαν Αμερικάνος,
  μ’ αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος

  Έλληνας νεοέλληνας

  Μαράθηκε η λουλουδιασμένη ιτιά
  και ψηλωσε η κοντούλα λεμονιά.
  στα Σάλωνα δε σφάζουνε αρνιά
  δεν πάει το παπάκι στην Πόταμιά.

  Κι η παπαλάμπραινα γυμνή
  χαιδέυει δώρο συσκευή
  σ’ ένα τηλεπαιχνίδι πουλημένο

  Πουλάκι ξένο
  πουλί χαμένο
  μου τρώει τα σπλάχνα
  δεν βγάζω άχνα.

  Καιω τα δέντρα χτίζω μαιζονέτες
  θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες
  σ’ ένα κλουβι γραφείο σαν αγρίμι
  παιζω ατέλειωτο βουβό ταξίμι

  Έλληνας νεοέλληνας

  Μαράθηκε η λουλουδιασμένη ιτιά
  και ψηλωσε η κοντούλα λεμονιά.
  στα Σάλωνα δεν σφάζουνε αρνιά
  δεν πάει το παπάκι στην Πόταμιά.

  Κι η Παπαλάμπραινα γυμνή
  χαϊδέυει δώρο συσκευή
  σ’ ένα τηλεπαιχνίδι πουλημένο

  Πουλάκι ξένο
  πουλί χαμένο
  μου τρώει τα σπλάχνα
  δεν βγάζω άχνα.

  Φάκα addidas μου πιασε την φτέρνα
  μπερδεύω το τζουκ μποξ με τη λατέρνα.
  πάνω απ του τάφου μου το κυπαρίσσι
  μαύρη χελώνα με έχει κατουρήσει

  Έλληνας νεοέλληνας

  Μαράθηκε η λουλουδιασμένη ιτιά
  και ψηλωσε η κοντούλα λεμονιά.
  στα Σάλωνα δεν σφάζουνε αρνιά
  δεν πάει το παπάκι στην Πόταμιά.

  Κι η Παπαλάμπραινα γυμνή
  χαϊδέυει δώρο συσκευή
  σ’ ένα τηλεπαιχνίδι πουλημένο

  Πουλάκι ξένο
  πουλί χαμένο
  μου τρώει τα σπλάχνα
  δε βγάζω άχνα.

  ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ
  Στίχοι: Σωκράτης Μάλαμας
  Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας
  Πρώτη εκτέλεση: Σωκράτης Μάλαμας

  Eίν’ ακριβός ο αέρας που φτύνεις,
  ακριβό το ποτό και το πίνεις.
  Tρύπιες τσέπες και μακό φανελάκι,
  είν’ ο κόσμος μπουκιά και φαρμάκι,
  είν’ ο κόσμος δροσιά κι αεράκι.

  Λύσσα ο έρωτας, χάδι ο έρωτας,
  κόκκινα μάτια μου μή με ρωτάς.
  Στα 17 σου πηδάς το καλάμι,
  στα 19 σου κανείς δεν σε πιάνει.
  Tρεκλίζεις στο δρόμο, μεθάς με τον πόνο·
  σε λίγα χρονάκια δεν ξέρεις πού πας.

  Eνήλικο μούτρο ανοίγεις γραφείο.
  Tα πεντοχίλιαρα μυρίζουν αιδοίο.
  Γλυκά νανουρίζεις το ρήγμα π’ ανοίγει,
  το ξέρεις καλά η ζωή σου έχει φύγει·
  συμβόλαιο στο πάθος που λήγει.

  Θηλιά ο έρωτας, ανάγκη ο έρωτας,
  καμμένα μάτια μου μη με ρωτάς.
  Tρεκλίζεις στο δρόμο, μεθάς με τον πόνο·
  φοβάσαι και ξέρεις πού πας.

  Oλοι οι καριόληδες μια εταιρία.
  Σάπια ηλικία και αδυναμία.
  Γελάει ο χρόνος και λάμπει ανθισμένος
  στο δρόμο σκοτώνει κι είναι κερδισμένος.
  Σπάει το νήμα κι αναρωτιέσαι:
  τόσα χρονάκια γιατί να τραβιέσαι;

  Στάχτη ο έρωτας, μνήμη ο έρωτας,
  γέρικα μάτια μου μη με κοιτάς.
  Tρεκλίζεις στο δρόμο, μεθάς με τον πόνο·
  σε λίγα χρονάκια το ξέρεις γερνάς.

  Kαληνύχτα μαλάκα η ζωή έχει πλάκα,
  έχει γούστο και φλόγα
  είναι κάτι σαν ρόδα:
  σε πατάει και σε παίρνει,
  μόνο ίχνη σου σέρνει.

  LEASING ΕΥΤΥΧΙΑΣ
  Στίχοι: Άρης Γαρδένιας
  Μουσική: Δημήτρης Ζερβουδάκης
  Πρώτη εκτέλεση: Δημήτρης Ζερβουδάκης

  Ίκαρος εσύ
  Φτερά της σιλικόνης
  Άπλωσες τα κουλά
  Έξω παπλώματος
  Ξαπλώνεις
  Στ`άπιαστα,στ`άχρηστα
  Ξαπλώνεις
  Στη φέτα τραπεζίτη
  Βούτυρο και λιώνεις
  Μεγαλεία ω κρετίνε ονειρώνεις
  Μεγαλεία ω κρετίνε ονειρώνεις.

  Κάρο καλύβα λήζινγκ
  Μαγαζάκι λήζινγκ
  Βρακιά σκουτιά
  Ταξίδια λήζινγκ.

  Λιγούρης φαύλος άμυαλος
  Νυχθημερόν μυρμήγκι
  Εκεί εσύ λήζινγκ.

  Ουίσκι ντρίνκινγκ συμβία φάκινγκ
  Κανακάρης κύπτειν,κόρη τρύπινγκ
  Θέμα του λήζινγκ
  Τρίβων ο τραπεζίτης
  Τας χείρας τρίβειν.

  MASS MEDIA
  Στίχοι: Διονύσης Τσακνής
  Μουσική: Διονύσης Τσακνής
  Πρώτη εκτέλεση: Δήμητρα Γαλάνη & Διονύσης Τσακνής ( Ντουέτο )
  Άλλες ερμηνείες: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

  Καλημέρα λοιπόν ακροατή κι ακροάτρια
  ειμ’ο άλλος σταθμός μιά φωνή με επάρκεια
  δεν υπάρχω στην τύχη μα σου μοιάζω εγώ
  σου χαιδεύω τ’αυτιά κι είμαι πάντα εδώ.

  Καλημέρα λοιπόν αναγνώστη μυστήριε
  έχω νέα σκληρά στις σελίδες μου κύριε
  φονικά και ληστείες και προφίλ συγγενών
  είμαι θύτης και θύμα των δικών σου καημών.

  Καλημέρα ξανά με κραυγές κι αποκόμματα
  κι άμα είσαι καλός θα σου δείξω και πτώματα
  να έχεις γνώμη για όλα θα ρωτάμε εμείς
  ετοιμάζουμε γκάλοπ στον αέρα θα βγείς.

  Καλησπέρα λοιπόν θεατή αθεράπευτε
  μ’ένα ζάπινγκ τρελό σε βουρλίζω βρε άθλιε
  δίνω χρώμα και λάμψη στη φτωχή σου ζωή
  καληνύχτα κοιμήσου ραντεβού το πρωί.

  Γειά χαρά σου λοιπόν Ελληνάκι μου αδιάφορο
  μ’ένα φάλτσο ρεφρέν θα ξυπνήσεις και αύριο
  μ’ένα έρωτα άδειο με πυξίδα στραβή
  σε παγίδα στημένη στη γνωστή συνταγή.

  ΑΧΑΡΝΕΙΣ
  Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος
  Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
  Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Παπάζογλου

  Σε γιορτινό αγώνισμα παίζατε τις αμάδες
  και δεν καταδεχόσασταν το κωμικό παιδί,
  μα, τώρα, στον αγώνα νικούνε οι καρβουνάδες,
  που έχουν στην μεριά τους
  τον ίδιο τον ποιητή.

  Ζεί τα ωραία πράγματα μ’ αίμα και με θυσίες,
  προς το συμφέρον όλων σας και το κοινό καλό.
  Δε θα σας πει παινέματα, δεν ξέρει κολακείες
  και για την ευτυχία σας πληρώνει τον καιρό.

  Μούσα καρβουναρού,
  θράκα μου πυρωμένη,
  σπιθίτσα φουντωμένη
  μ’ αναπνοές τρελού.
  Βαρδάρη που μιλά
  σαν ψάρι φαγωμένο,
  αχ, πολλαπλασιασμένο
  και σαν καρβέλι να.

  Έλα την Κυριακή
  με το βαρύ σου τέμπο
  κι οι δυο Σοφία Βέμπο
  ακούγαμε εκεί.

  (Ποιος μας γηροκομεί
  τη σήμερον ημέρα,
  ψηστιέρα, καρβουνιέρα,
  μούσα δεκεμβριανή.
  Πολέμησα καιρό
  σε όλα τα πεδία
  και με τυφλή μανία
  ξέσκιζα τον εχθρό.
  Τώρα με χειρουργεί
  η αλλήθωρη νεολαία,
  μια τσογλανοπαρέα,
  που κάνει κριτική.)

  Οι γέροι χωριστά,
  οι νέοι άλλο πράμα.
  Όποιος τους θέλει αντάμα
  πληρώνει ακριβά.
  Πρόστιμο μια ζωή
  στην κλεψύδρα και στα εφετεία.
  Είναι μια κοροϊδία,
  σειρά του δικαστή.

  Καληνύχτα Ελληνάκι των greeklish, που εξανίστασαι γιατί σου θίξανε
  τη glwssa.
  Καληνύχτα Έλληνα της Τσόντας και του λουλουδοπόλεμου, περήφανε για τον Σωκράτη
  και τον Πλάτωνα.
  Καληνύχτα Ελληνόφρονα πελάτη του Λιακόπουλου (οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εξωγήινοι Χριστιανοί!)
  Καληνύχτα θιασώτη της κολακίας..δεν ψιχαλίζει σε φτύνουνε.

 68. ολα αληθεια δεν ειναι ρε παιδια ?
  μην κοροιδευομαστε και μεταξυ μας…οταν τα ακουμε μας κακοφαινεται
  αλλα οταν τα κανουμε ολα αυτα ,γιατι τα Κανουμε ,ειμαστε και οι πρωτοι μαγκες.το πιο ευκολο πραμα στην ελλαδα ειναι να βγεις βολτα με το αμαξι και στη διασταυρωση να πλακωθεις στο ξυλο για την προτεραιοτητα.μεχρι και πιστολι βγηκε περισυ για τετοια φαση…τα ρομποτακια λοιπον το αυτοκινητο το εχουν για να κανουν τη δουλεια τους και οχι να ικανοποιουν τον εγωισμο τους, και κατα περιεργο τροπο οι ελληνες που ζουν μαζι μετα ρομποτακια ειναι απολυτα συμμορφωμενοι με τους κανονες τους γιατι αραγε!μηπως ο ελληνας θελει και λιγο βουρδουλα??για πανε κυπρο να δεις τι θα πει ταξη και οργανωση σε ολα..ελληνες δεν ειναι κι αυτοι?! αλλα τους δειξαν και μερικα πραματα τα αλλα τα ρομποτακια οι βρετανοι

 69. Αγαπητοί φίλοι μια και πολλοί από εσάς αναφέρατε την λέξη – ”Ελληνική ομιλία και γραφή ” καλό θα ήταν να το δείχνατε κιόλας γράφοντας Ελληνικά :
  Στην ουσία τώρα, διαβάστε με προσοχή αυτά που έγραψε παραπάνω Ο Φλωρίδης, όπως κι’ αλλοι εδώ μέσα, με προσοχή όμως, επίσης ψάξτε λίγο μια και σερρφάρετε στο ίντερνετ, για το Δ’΄Οικονομικό Ράϊχ που σχεδιάστηκε και έχει μπεί εδώ και χρόνια σε εφαρμογή, και ίσως καταλάβετε γιατί αυτό το μίσος απο την πλευρά των Γερμανών εναντίον μας, – αλλά και προ των πυλών εναντίον και άλλων χωρών που είναι κοντά στα δικά μας χάλια, ακόμα και η ισχυρή Γαλλία πλέον άρχισε να φοβάται αυτό το παραλλήρημα των Γερμανών αφού η οικονομία της Γαλλίας είναι 40 δις ευρώ πλεόνασμα ενώ της Γερμανίας καλπάζει με 120 δις, μην σας παραμυθιάζουν πως ο Γερμανός πολίτης δεν παραμυθιάζετε απο τις κυβερνήσεις του, άλλωστε ο Γερμανός πολίτης βιώνει την πολιτική του ισχυρού ”Γερμανικού Ευρώ” με απολύσεις και στασημότητα μισθών τα τελευταία 10 χρόνια αφού τα σχέδια του Δ’ Ράϊχ είναι να αλλώσουν όλλες τις ξένες χώρες – αφού πρώτα τις πτωχεύσουν, και μέσω του ΔΝΤ να μπορέσουν να εξαγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές όσες βιομηχανίες μπορέσουν να αρπάξουν και έτσι να βρούν τσάμπα φτηνό εργατικό δυναμικό ώστε να μπορούν να γίνουν ακόμα πιο δυνατοί ώστε να βγάλουν στην άκρη όσες χώρες έχουν ακόμα μερίδιο στις ευρωπαϊκές αγορές, δες τε τι πάιζεται αυτή την εποχή με την Douche Telecom και τις μετοχές του ΟΤΕ, ακόμα ευτυχώς η παρούσα κυβέρνηση αντισκέτε,έως πότε όμως ; δες τε τι γίνετε με τους γείτονες τους Τούρκους, κόντεψαν να φτάσουν μεχρι την Ακρόπολη, αυτά λέτε να γινοται τυχαία; όχι βέβαια, άλλωστε το είπε ξεκάθαρα η Μέρκελ, θέλουμε να εξάγουμε στην Τουρκία, γι’αυτό θα την βάλουμε στην Ευρώπη…!! δες τε τι παίζετε χρόνια τώρα με τα Σκόπια, ποιοί θέλουν άραγε μια νέα Μακεδονία γεωγραφικά στημένη εκεί που άλλωτε ήταν η Ελληνική; δες τε τι γίνετε με την Αλβανική μαφία και το χασισοκοκαινοπάζαρο, και αυτό τυχαίο;

  Επίσης φίλοι μου διάβασα κι εγώ την μετάφραση του φόκους, και δεν μπορώ να πω πως μου άρεσε, όχι γιατί είχε σηκωμένο το μεσαίο δάχτυλο, αλλά γιατί είχα την αίσθηση πως κυνικά και με αρκετή δόση ειρωνίας σχολίαζε τον χαρακτήρα του Έλληνα, ο κάθε λαός έχει τα δικά του χαρακτηριστικά που τον κάνουν να διαφέρει απο αλλους, και αν στον Γερμανό πέφτει βαρύ το σουβλάκι εμάς μας τρελαίνει η γευση του, αν τον Γερμανό τον κάνει να ανατριχιάζει το σπληνάντερο και το κοκορετσάκι εμάς μας χαρίζει την απόλυτη γαστρημαργική απόλαυση, τι να κάνουμε τώρα, μας αρέσει η ρετσίνα και το χασάπικο, γουστάρουμε να ξενυχτάμε χορεύοντας και τραγουδώντας – ακόμα κι αν μας πνήγουν τα Γερμανικά χρέη – γουστάρουμε να ήμασετ πολοί παρέα για να κάνουμε χαβαλέ, και να κερνάμε την παρέα μας, και την άλλη μέρα να μην έχουμε φράγκο, γουστάρουμε να πηγαίνουμεν επ΄σικεψη στο ιδιωτικό μουσείο του Κρητικού και να μαθαίνουμε για το σόϊ του, και μετά να την αράζουμε και να πίνουμε τις Ρακές τρώγοντας ξερά σύκα για μεζέ, γουστάρουμε γενικά τις αντιφάσεις στην ζωή μας, αυτή είναι η Ελλάδα και αυτοί είναι Οι Έλληνες, και στην τελική σε όποιον αρέσουμε,για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε.
  Δείτε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μεσόγειων λαών ( Έλλάδα, Ισπανία, Πορτογαλλία,-ακόμα ψάχνουν οι Πορτογάλοι τον Σάββα να του πάνε καφέ στο αντίσκηνο- Ιταλία,Γαλλία ) και δείτε τι σχέση μπορεί να έχουν με τους Βόρειους λαούς, απλά καμία….. Αλλά δεν αντιστεκόμασται όπως θα έπρεπε και όλλα αυτά θα τα χάσουμε για χάρη της παγκοσμοιοποίησης, και καλά θα πάθουμε, γιατί είναι αλήθεια πως η εκάστοτε κυβέρνηση μας αντιπροσωπεύει, αυτοί ήμαστε, αυτούς βάζουμε να μας κυβερνάνε, αλλά αυτό αφορά μόνο εμάς, έως εδώ.

  Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, νομίζω πως είσαστε αρκετά νοήμονες για να καταλάβετε τα υπόλοιπα.

  Συγχαρητήρια Διογένη για τους στοίχους που έβαλες 🙂

 70. Με συγχωρείτε, αλλά δεν μπορώ να διακρίνω πουθενά τον τόνο συμπάθειας του γερμανού αρθρογράφου στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, όπως μερικοί σχολιαστές από τους παραπάνω.
  Το αν είμαι ρατσίστρια ή εθνικίστρια θα το κρίνει ο χρόνος και οι πράξεις μου. Αλλά αυτό που βλέπω – και είναι καταφανές, απορώ που μερικοί δεν το διακρίνουν – είναι μια έντονη δόση πικροχολιάς εκ μέρους του συγκεκριμένου γερμανού.
  Οι σπουδές μου, λόγω συγκεκριμένου γνωστικού πεδίου, με έκαναν ανοιχτόμυαλη σε τέτοια θέματα, παρόλο που δεν ήμουν. Μπορώ να διακρίνω τη δόση αλήθειας σε μερικά θέματα, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ την καθοδηγητική διάθεσή τους. Δηλαδή για να είμαστε “πολιτισμένοι” πρέπει να υιοθετήσουμε τη γερμανική, γαλλική κ.ο.κ. νοοτροπία; Επειδή οι γερμανοί γουστάρουν να βγαίνουν για φαγητό τρεις τρεις και να πληρώνουν ρεφενέ, πρέπει να το κάνουμε κι εμείς; Και στο κάτω κάτω, αυτό είναι η Ελλάδα; Η’ μήπως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τσιγκούνηδες ή/και μονόχνωτοι ή/και αντικοινωνικοί ή/και και και… Και, προσπαθώ επίσης να διακρίνω τη δημοσιογραφική έρευνα του αρθρογράφου, αλλά μάταια. Τι εννοεί ότι μιλούμε την ίδια γλωσσα; Μήπως μιλάει κανείς αρχαία ελληνικά στην καθημερινή του ζωή; Γιατί εγώ δεν έχω πετύχει ένα τέτοιον άνθρωπο σε όλη μου τι ζωή.. Μήπως ήρθε ο αρθρογράφος κάποια φορά στην Ελλάδα και του είπαν σε καμιά ταβέρνα “Ου γαρ δοκείν άριστος αλλ’ είναι θέλει”; Ούτε ο Άδωνις! Μήπως κάνει παρατήρηση σε κάποιο άλλο άρθρο και στους Γάλλους, για παράδειγμα, που δεν μιλούν ΑΠΟΛΥΤΩΣ καμία άλλη γλώσσα εκτός από τα γαλλικά, ακόμη και οι Πανεπιστημικακοί; Μήπως ήρθε στην Ελλάδα και δεν μπόρεσε να ζητήσει αυτό που ήθελε; Ή μήπως αρνήθηκε να του δώσει κάποιος οδηγίες, ακόμη και με τη νοηματική, όταν δεν μπορούσε αυτός, να βρει τον δρόμο του προορισμού του από τον χάρτη;
  Εαν θέλει κάποιος να κάνει κριτική, θα έπρεπε να έχει πάρει θέση νωρίτερα. Όταν η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο στα χέρια της τότε ΕΟΚ, ενώ ΔΕΝ ήταν έτοιμη για την προσχώρηση, δεν έφερε κανένας ευρωπαίος αντίρρηση.Η οικονομία-πρότυπο της Ιρλανδίας ήταν η πρώτη που άρχισε να καταρρέι από την οικονομική κρίση, ενώ μέχρι τώρα ήταν “επίσημα” παράδειγμα προς μίμηση.
  Και σε καμία περίπτωση δε νιώθω υπερηφάνια για την πολιτικοοικονομική ΚΑΙ κοινωνική κατάσταση της Ελλάδος. Αλλά η ενημέρωση δεν βλάπτει!

 71. “Oι αχαρες πολεις της Γερμανιας με το τσομεντο” χαχαχαχα “τα γαληνια βουνα της Ελλαδας” χααχαχαχα ξανα,καλα μιλαμε ειμαστε πολυ αστειος λαος.Απ τη μια θαυμαζουμε την Γερμανια για τις αρτιες και καταπρασινες πολεις της και τα απεραντα δαση της επαρχιας της αλλα μολις μας πατησουν στη μαλακια που μας δερνει θμομαστε τα γαληηνια βουναλαια μας τα κατακαραφλα τα οποια εμεις οι ιδιοι κατακαψαμε για να φυτεψουμε επανω οικοπεδα και βιλλες.Για τις υπεροχες ελληνικες πολεις και την νοοτροπια των ελληνων νομιζω οτι ειναι περιττο να μιλησω τα ξερουμε ολοι κι ας κρυβομαστε πισω απ το βλακωδες βαλκανοοθωμανοαρχαιοευρωπαιολαγνο δαχτυλο μας οταν μας λενε την αληθεια αλλοι.Να μαστε καλα.Καληνυχτα Ελλαδα,που σου μελλε να πεσεις ε?Αυτο θ αναρωτιοσουν αν ειχες στομα.

 72. http://www.youtube.com/watch?v=rAZodliXLsM&feature=related Ιδου,παραπεμπω και σε καποια βιντεο διαδρομες με τραμ στις βαρβαρες τσιμεντουπολεις της ανοργανωτης Γερμανιας,φυσικια δεν ειμαι υπερ του να κατακρινηεις συλλιβδην εναν ολοκληρο λαο αλλα εδω που τα λεμε ξερουμε τι θα μπορυσαμε να εχουμε κανει η κ να κανουμε ακομα για να μαστε και πολυ καυτεροι.Δε χρειαζεται ν αλλαξεις τις παραδοσεις για να σαι πιο οργανωμενος πιο σεβασμιος απεναντι σο συμπολιτη στο πεζοδρομειο στη ραμπα στο δασος στο οριο ταχυτητας.Διαβασμα θελει και ψαξιμο παιδια.Εχω ζησει και επισκεποτμαι 3-4 φορες το χρονο τη Γερμανια η οποια ειναι και γεννετηρα μου,εχουν κανει θαυματα οι ανθρωποι τα τελευταια 50 χρονια.Ας κανουμε κ εμεις μια αρχη για το δικο μας ελληνικο θαυμα,με συλλογικοτητα και εξω απο πελατοκομματικους ορους.Μακρυα απ αυτους,φτανει πια,πολιτικη ναι πελατεια ομως ΟΧΙ και με ΚΑΝΕΝΑΝ!

 73. … Και φυικα το παραπανω σχολιο περι “ανοργανωτων πολεων τσιμεντουπολεων”ηταν απλα μια μικρη δοση ειρωνιας προς καποια φιλη εδω η οποια μαλλον δεν εχει επισευθει ποτε Γερμανικη πολη ετσι οπως μας τις περιγραφη “τσιμεντομενες και γκριζες”τα παρκα τα δαση και εν γεννει το πρασινο που διαθετει το Γερμανικο αστικο τοπιο η το Ελβετικο η το Δανεζικο και ου το καθ εξης απεχει παρασαγκας απ το ελληνικο ανυδρο και τσιμεντομενο κακοφτιαγμενο ελληνικο αστικο τοπιο.Πολλα ετη πρεπει να δουλεψουμε για να παρουν εστω τα εγγονια μας μια ανασα.

 74. Απο την στιγμη που σαν λαος δεν κανουμε μια σοβαρη αυτοκριτικη τοτε καλα να παθουμε, και οταν μας ρεζιλευουν μεσα η εξω παντα μπαινει παραπανω σαλτσα.Η απαντηση μας πρεπει να ειναι η δημιουργικοτητα .

 75. οι πολυτικοι κλεψανε τα λεφτα κai βαζουνε τον κοσμο να πληρωνει. φορους και ο λαος να πιναει.Οι γερμανοι εχουνε δικιο και λιγα λενε. Ο ελληνας εχει ξεφτιλιστει ειναι κλεφτης και απατεωνας.Παλιοφαρα

 76. ehun dikio se ola afta pu lene……!!!!!

  pirame istoria 2500 eton ke tin petaxame ston vothro mas.

 77. siga to arthro…grameno se aparxaiomena klise taxa mou xaritomeno. An to evlepa se periodiko de tha mou travouse kan tin prosoxh…krima pou tsimpisan polloi.

 78. Pingback: Αμφισβητούμενα εξώφυλλα περιοδικών | Slap

 79. oi germanoi xrostoyn polla sthn xvra mas a) ta xrhmata gia thn katastrofh poy ypesti o ellhnikoos laos apo ton pelemo toy 1940 (apozeimiosh)h anadomhsh toy germanikoy eunoys den steirixtike apo ellhnes omogeneis en.ti ayti periptesh oi grafh ayth prokalei kai den einai sosto gia thn epoxh maspoy uevritai oti yparxi kapoio epipedo.na katebenoyme se ypedafos giati ayto egine me to focus…….

 80. Pingback: Ένας χρόνος Slap – καιρός για αλλαγές!! | Slap

 81. Οι ανόητοι ΕΛΛΗΝΕΣ που γράφουν ”ΕΛΛΗΝΙΚΑ” με λατινικούς χαρακτήρες….
  Ξαναδιαβάστε το άρθρο των Γερμανών και δείτε τις αλήθειες!
  ΨΕΥΤΟΕΛΛΗΝΕΣ!

 82. hahahahahahah eilikrina gelaw!!! poso pathetic einai oi germanoi pou pianontai ap tn oikonomiki krisi g na vgaloun oli tn zilia tous pros tn xwra mas!!! tragikoi an9rwpoi koble3ikoi eicte asteioi!!!!

 83. Μετά από όλα αυτά που διάβασα περισσότερο λυπήθηκα τους γερμανούς και πολύ περισσότερο αγάπησα τους Έλληνες…!!!

 84. Pingback: Δίκη για το εξώφυλλο του Focus

 85. What you expect from a country like Germany having a history with war criminals?

  Was erwarten Sie von einem Land wie Deutschland, die eine Geschichte mit Kriegsverbrechern?

 86. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΜΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΛΕΥΑΖΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!

  ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ!ΔΥΝΑΜΗ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ!

  ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *