Μικρόβια προσλαμβάνονται ως καθαριστές στο φεστιβάλ μπίρας του Μονάχου

Μικρόβια προσλαμβάνονται ως καθαριστές στο φεστιβάλ μπίρας του Μονάχου

Μικρόβια προσλαμβάνονται ως καθαριστές στο φεστιβάλ μπίρας του Μονάχου

Η μυρωδιά της χυμένης μπύρας ήταν ανέκαθεν πρόβλημα στο Oktoberfest, το μεγάλο φεστιβάλ μπίρας του Μονάχου. Φέτος, όμως, η δυσοσμία εξαφανίζεται χάρη σε ένα κοκτέιλ μικροβίων που απλώνεται στο πάτωμα και «τρώει» τα υπολείμματα.


Το ζωντανό κοκτέιλ «είναι ο πιο φυσικός τρόπος για την επεξεργασία οργανικών απορριμμάτων» δήλωσε στο AFP ο Χούμπερτ Χακλ, προμηθευτής καθαριστικών για το Oktoberfest εδώ και 28 χρόνια.

Το προϊόν που λανσάρει φέτος ο Χακλ είναι ένα καφετί υγρό με τη γήινη οσμή του χώματος. Όταν απλώνεται στο πάτωμα, τα βακτήρια που περιέχει «τρώει» τη βρόμα του φεστιβάλ, υποστηρίζει.

Το υγρό απλώνεται στις ξύλινες σανίδες του πατώματος σε αναλογία 200 ml ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα μικρόβια ποτίζουν το πάτωμα, κυλούν μαζί με τη μπίρα ανάμεσα στις χαραμάδες και τελικά φτάνουν στο χώμα. Αυτό που απομένει είναι «ένα φυσικό λίπασμα για το γρασίδι που θα φυτρώσει την άνοιξη» διαβεβαιώνει ο εφευρετικός Γερμανός.

Τα τελευταία δύο χρόνια το ζωντανό κοκτέιλ δοκιμάστηκε στο Hofbraeu, τη μεγαλύτερη από τις σκηνές στο Oktiberfest, η οποία έχει χωρητικότητα 7.000 ατόμων. Το καθαριστικό αποδείχθηκε αποτελεσματικό, «ειδικά στις γωνίες όπου συγκεντρώνονται οι οσμές» ανέφερε ο μάνατζερ του Hofbraeu Φρίντριχ Στάινμπεργκ.

«Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και στις τουαλέτες» είπε ο Στάινμπεργκ στο AFP, την ώρα που κρέμαγε στο χώρο πινακίδες «Μην καπνίζετε».

Τα προηγούμενα χρόνια, ο καπνός του τσιγάρου κάλυπτε τη μυρωδιά της μπίρας, των λουκάνικων και του ιδρώτα. Τώρα, όμως, η εθελοντική απαγόρευση του καπνίσματος (υποχρεωτική από του χρόνου) κάνει πιο αισθητό το πρόβλημα δυσοσμίας.

To φετινό Oktoberfest ξεκίνησε το Σάββατο και θα διαρκέσει έως τις 4 Οκτωβρίου.

Newsroom ΔΟΛ

Posted in Τεχνολογία and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *