Κατασκευάζεται νέο ηλιακό αεροσκάφος

Κατασκευάζεται νέο ηλιακό αεροσκάφος

Η εταιρεία που κατασκεύασε το πρώτο αεροπλάνο που διέσχισε το καλοκαίρι τις ΗΠΑ πετώντας αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, η Solar Impulse προχωρά σε συνεργασία με το διαδικτυακό κολοσσό Google.

Όπως αναφέρουν οι ιδρυτές της ελβετικής εταιρείας Μπέρτραντ Πικάρντ και Αντρέ Μπόρσχμπεργκ «η συνεργασία αυτή αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να καρποφορήσουν κοινά οράματα, όπως το πνεύμα εξερεύνησης, ο νεωτερισμός και οι καθαρές τεχνολογίες, που προστατεύουν το περιβάλλον. Με την Google, η επαφή με το κοινό, τους νέους, τα ΜΜΕ αλλά και τους πολιτικούς θα είναι πολύ καλύτερη».

Όπως είναι φυσικό, όλες οι δράσεις και οι πειραματικές πτήσεις θα καλύπτονται απευθείας από το YouTube, Google+, Google Glass και Google Earth, ενώ το της Google μαζί με αυτό της Solar Impulse, θα υπάρχει στην άτρακτο του αεροσκάφους.

Σημειώνεται ότι το ηλιακό αυτό αεροπλάνο ολοκλήρωσε το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 ένα ταξίδι-σταθμό στην ιστορία της αεροπλοΐας, φθάνοντας στην Νέα Υόρκη από το Σαν Φρανσίσκο, και αφού προηγουμένως είχε καλύψει μια απόσταση 3.511 μιλίων.

Το ταξίδι διήρκησε ενάμισι μήνα με ενδιάμεσες στάσεις στο Φίνιξ, Ντάλας, Σεντ Λούις, Σινσινάτι και Ουάσιγκτον (DC). Είναι το πρώτο αεροπλάνο που καλύψε μια τέτοια απόσταση χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια, καθώς οι 12.000 ηλιακές κυψέλες που διαθέτει τροφοδοτούν με την απαιτούμενη ισχύ τους τέσσερις ηλεκτροκινητήρες του. Μόλις το φως του ήλιου χαθεί, δουλειά πιάνουν οι μπαταρίες λιθίου βάρους 400 κιλών, έτσι ώστε το αεροπλάνο να συνεχίσει να πετά ανενόχλητο και τη νύχτα.

Το αεροσκάφος κατασκευάστηκε από ίνες άνθρακα και έχει άνοιγμα πτερύγων 63,4 μέτρα, όσο δηλαδή και ένα Μπόινγκ 747 και βάρος μόλις 1.600 κιλά, όσο δηλαδή ένα μεσαίο αυτοκίνητο.

Ένα δεύτερο ηλιακό αεροπλάνο βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατασκευής. Πρόκειται για το «HB-SIB», που θα πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις το 2014, με σκοπό να επιχειρήσει το γύρο του κόσμου το 2015.

Posted in Τεχνολογία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *