“Φίδια” κατά μήκος της επιφάνειας του ήλιου!

“Φίδια” κατά μήκος της επιφάνειας του ήλιου!

“Φίδια” κατά μήκος της επιφάνειας του ήλιου!

Αυτή η δραματική εικόνα που μοιάζει με ένα τεράστιο φλεγόμενο φίδι και που γλιστρά πέρα από την επιφάνεια του ήλιου, είναι η έκρηξη της ηλιακής φλόγας, που συλλαμβάνεται από το ηλιακό παρατηρητήριο της NASA (NASA’s Solar Dynamics).

Είναι η αιτία που επεκτείνονται οι εκατοντάδες χιλιάδες μιλίων πλάσματος, σε ολόκληρη τη νότια πλευρά του πλανήτη μας.

Γνωστή ως «ηλιακή ίνα», η φλεγόμενη αυτή λωρίδα φθάνει πάνω από 435.000 μίλια σε μάκρος – σχεδόν δύο φορές την απόσταση, από τη γη στο φεγγάρι.
Οι ηλιακές ίνες είναι πυκνά αέρια, που κρέμονται πέρα από την επιφάνεια του ήλιου, τα οποία αυξάνονται λόγω της εξωτερικής, εξαιρετικά καυτής ατμόσφαιρας του ίδιου του άστρου – γνωστή ως κορώνα – και είναι μακριά νήματα πλάσματος, που εκρήγνυνται εξωτερικά και κατά διαστήματα.

Το «φίδι» εμφανίζεται σκοτεινότερο έναντι του ήλιου, επειδή είναι πολύ πιο δροσερό από την κορώνα και μπορεί να παρουσιάζει κάποια αντίδραση εδώ στη γη.
Τον Αύγουστο φέτος υπήρξε μια καταπληκτική επίδειξη των βορειότερων “φώτων” (λάμψεις) μιας φλόγας και μια μαγνητικής ίνας, που εξέπεμψαν ηλεκτρικά μόρια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτή η νέα ίνα, έχει τη δυνατότητα να εξορμήσει εκτός και να διαμορφώσει μια ηλιακή θύελλα ή θα μπορούσε να κρυφτεί πάλι πίσω στον ήλιο.

Ο Tony Phillips έγραψε στο Spaceweather : «Η ίνα έχει διάφορες επιλογές: χαλαρώνοντας ήπια πίσω από τον ήλιο και σπάζοντας απότομα κατά τρόπο εκρηκτικό, ίσως συντριβεί επάνω στην αστρική του επιφάνεια.

Παρόλο που μια έκρηξη δεν θα μπορούσε να προκληθεί από τη Γη, θα μπορούσε να έχει μια τεράστια έκλυση φωτός και να μοιάζει σαν ένα λεπτό σπειροειδές όργανο, στο μαύρο διάστημα, το οποίο θα μπορούσε να κινηθεί περιμετρικά έως την άκρη του ήλιου».

Posted in Τεχνολογία and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *