Σύγχρονη Κιβωτός του Νώε

Σύγχρονη Κιβωτός του Νώε

Μια σύγχρονη Κιβωτός του Νώε, βγαλμένη σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας και ειδικά σχεδιασμένη να αντέχει τις πλημμύρες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή πρόκειται να κατασκευαστεί. Το φουτουριστικής αισθητικής “Ark Hotel” (“Ξενοδοχείο Κιβωτός”) θα αποτελεί μια γιγάντια “βιόσφαιρα”, έναν “αυτοσυντηρούμενο παράδεισο”, ο οποίος δίνει απάντηση στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, στα παλιρροϊκά κύματα και γενικότερα στις φυσικές καταστροφές προσφέροντας στους επισκέπτες του μία ασφαλή και “πράσινη” διαμονή.

Σχεδιασμένη από τους αρχιτέκτονες της ρωσικής εταιρείας “Remistudio” με τη βοήθεια του προγράμματος “Αρχιτεκτονική για την Ανακούφιση από Καταστροφές” της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων, η πλωτή αυτή κατασκευή, με πολλές αψίδες σε σχήμα που θυμίζει κοχύλι, έχει το βάρος της ίσα κατανεμημένο, έτσι ώστε να μην είναι ευάλωτη σε σεισμούς, όταν βρίσκεται στην ξηρά. Οι ηλιακοί πίνακες θα παρέχουν στους επισκέπτες ενέργεια και το σύστημα συλλογής βρόχινου νερού θα εξασφαλίζει στο ξενοδοχείο παροχή νερού, έτσι ώστε το ξενοδοχείο να συντηρεί αυτόνομα ζωή. Ακόμα η πλούσια βλάστηση θα προσφέρει την κατάλληλη ποιότητα αέρα, ενώ η “βιόσφαιρα” θα υποστηρίζει και καλλιέργειες σε περίπτωση που οι κάτοικοί της θα είναι αδύνατο να την εγκαταλείψουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Το οικολογικό ξενοδοχείο θυμίζει και θερμοκήπιο με τους γυάλινους πίνακες του μεταλλικού σκελετού του, οι οποίοι διαθέτουν αυτόματο σύστημα καθαρισμού, να εξασφαλίζουν αρκετό φωτισμό και θέρμανση στο εσωτερικό του. “Για την αρχιτεκτονική υπάρχουν δύο μεγάλα μελήματα: Το πρώτο είναι η διατήρηση της ασφάλειας και οι προφυλάξεις έναντι ακραίων περιβαλλοντικών συνθηκών και κλιματικών αλλαγών. Το δεύτερο είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες”, εξήγησε ο Αλεξάντερ Ρεμιζόφ της “Remistudio”. “Η Κιβωτός αποτελεί μια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής μας. Εχει γίνει πρόβλεψη για ένα ανεξάρτητο σύστημα υποστήριξης ζωής”.

Πηγή:ethnos.gr

Posted in Τεχνολογία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *