Πρόστιμο στην Google, για την υποκλοπή δεδομένων

Πρόστιμο στην Google, για την υποκλοπή δεδομένων

Ακόμη και αυτή την εβδομάδα μπορεί να κλείσει η έρευνα που διεξάγουν από κοινού 30 αμερικανικές πολιτείες για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων μέσω ξεκλείδωτων δικτύων Wi-Fi από την Google, αναφέρει το Associated Press. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ιντερνετικός κολοσσός φαίνεται να έχει συμφωνήσει να πληρώσει ένα συνολικό πρόστιμο ύψους 7 εκ. δολαρίων, δηλαδή περίπου 250.000 δολάρια σε κάθε πολιτεία.

Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2010, όταν αποκαλύφθηκε πως τα αυτοκίνητα της Google που φωτογράφιζαν τους δρόμους για την υπηρεσία Street View, «χτενίζοντας» πόλεις και χωριά ανά τον κόσμο, αποκτούσαν επίσης πρόσβαση στα ανοικτά δίκτυα Wi-Fi, από τα οποία συγκέντρωναν προσωπικά δεδομένα – όπως κωδικούς εισόδου σε ιντερνετικές υπηρεσίες, e-mail ή το ιστορικό περιήγησης στο web. Τότε η Google είχε αποδώσει τις υποκλοπές, που είχαν ξεκινήσει το 2007, στον υπερβάλλοντα ζήλο ενός τεχνικού της, ο οποίος είχε ενσωματώσει τον σχετικό κώδικα στον εξοπλισμό των αυτοκινήτων υποτίθεται εν αγνοία της εταιρείας.

Η δικαιολογία αυτή όμως δεν ικανοποίησε τις αρχές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, οι οποίες ξεκίνησαν έρευνες για το σκάνδαλο. Στην Αμερική, 30 πολιτείες συνέστησαν γι’ αυτό τον λόγο μία κοινή επιτροπή, ορίζοντας επικεφαλής αξιωματούχους από την πολιτεία του Connecticut. Αν και οι πηγές που επικαλείται το Associated Press δηλώνουν ότι η επιτροπή κατέληξε τελικά σε διακανονισμό με την Google για το θέμα, ωστόσο κανένα μέλος της δεν θέλησε να επιβεβαιώσει επίσημα την είδηση.

Από την εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο, η Google έχει ζητήσει δημοσίως αρκετές φορές συγνώμη για την παρακολούθηση των ασύρματων δικτύων, τα οποία μάλιστα στην πλειονότητά τους ανήκαν σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις. Πάντως, τα 7 εκατομμύρια θα είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει αναγκαστεί να πληρώσει σαν αποζημίωση, αφού για το ίδιο θέμα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) είχε επιβάλει ένα πρόστιμο μόλις 250.000 δολαρίων, ενώ οι έρευνες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου δεν είχαν καταλήξει στην επιβολή προστίμου.

Πηγή:kathimerini.gr

Posted in Τεχνολογία and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *