Στις 26 Οκτωβρίου η πρεμιέρα των Windows 8

Στις 26 Οκτωβρίου η πρεμιέρα των Windows 8

Την τελευταία Παρασκευή του Οκτωβρίου επέλεξε τελικά η Microsoft για το λανσάρισμα του νέου λειτουργικού της, όπως γνωστοποίησε χθες ο πρόεδρος του αρμόδιου τμήματος της εταιρείας Steven Sinofsky, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των πωλητών της Microsoft. 

Έτσι, σε 14 εβδομάδες από σήμερα, θα βρεθούν στα ράφια των καταστημάτων τα πρώτα PC που θα πωλούνται με προεγκατεστημένα τα Windows 8. Από την ίδια μέρα, επίσης, οποιοσδήποτε κάτοχος υπολογιστή με Windows 7 ή Windows vista θα μπορεί να αναβαθμίσει το μηχάνημά του με την καινούρια έκδοση, είτε αγοράζοντάς τη σε μορφή DVD από κάποιο κατάστημα είτε «κατεβάζοντάς» την από το ίντερνετ.

Υπενθυμίζεται ότι τα Windows 8 θα διατεθούν σε τρεις παραλλαγές. Η μία από αυτές, τα Windows RT, προορίζονται για υπολογιστές ταμπλέτες που βασίζονται σε επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM – επεξεργαστές δηλαδή από εταιρείες σαν τις Qualcomm, Nvidia και Texas Instruments, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ήδη σε tablet PC και smartphone άλλων ανταγωνιστικών πλατφορμών.

Για τα συμβατικά επιτραπέζια και φορητά PC, τα οποία χρησιμοποιούν επεξεργαστές αρχιτεκτονικής x86, η Microsoft έχει αναπτύξει τα Windows 8 και Windows 8 Pro, που απευθύνονται σε ιδιώτες και επαγγελματίες αντίστοιχα. Οι δύο συγκεκριμένες παραλλαγές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης και σε tablet PC με επεξεργαστές x86 – με τα πρώτα μοντέλα αναμένεται να κυκλοφορήσουν το νωρίτερο το φθινόπωρο στην αγορά. Παράλληλα, θα έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι συμβατές με όλα τα προγράμματα που υπάρχουν σήμερα για τα Windows 7 ή τις παλιότερες εκδόσεις του λειτουργικού.

Όσον αφορά την αναβάθμιση, η Microsoft έχει ήδη ανακοινώσει πως, για να εγκαταστήσει κανείς τα Windows 8 στο μηχάνημά του, θα πρέπει να καταβάλει 40 δολάρια – τιμή αρκετά μικρότερη από το ποσό που χρέωνε πριν από 3 χρόνια, για τη «μετάβαση» από τα Windows Vista στα Windows 7. Επίσης, όσοι έχουν αγοράσουν έναν υπολογιστή Windows 7 από την 1η Ιουνίου ή πρόκειται να αποκτήσουν ένα PC μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου, το κόστος αναβάθμισης θα είναι ακόμη μικρότερο, στα 25 δολάρια.

Αν και o Sinofsky δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη αναφορά, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι στις 26 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσουν και οι πρώτες συσκευές Surface, δηλαδή οι πρώτες συσκευές του tablet PC που σχεδίασε η ίδια η Microsoft. Το αρχικό μοντέλο που θα λανσαριστεί, πάντως, θα είναι εξοπλισμένο με επεξεργαστή ARM, και κατά συνέπεια τα Windows RT, ενώ τα πρώτα Surface με επεξεργαστή x86 αναμένονται δύο μήνες αργότερα.

Πηγή:kathimerini.gr

Posted in Τεχνολογία and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *