Παιχνίδια κυβερνοπολέμου

Παιχνίδια κυβερνοπολέμου

Αθόρυβα και…αόρατα μεν, πραγματικά δε, ΗΠΑ και Κίνα εμπλέκονται σε «παιχνίδια κυβερνοπολέμου», ενώ αυξάνεται η αμερικανική δυσαρέσκεια σχετικά με την έκταση, αλλά και τη θρασύτητα των κυβερνοεπιθέσεων κατά δυτικών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων που θεωρείται πως ενορχηστρώνονται από την Κίνα.

Σύμφωνα με τον Guardian, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, όπως και Κινέζοι ομόλογοί τους, ενεπλάκησαν σε δύο «war games» πέρυσι, τα οποία ήταν σχεδιασμένα με στόχο την πρόληψη μίας απότομης στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ των δύο πλευρών εάν υπήρχαν υποψίες περί ξεκάθαρης και σκόπιμης στόχευσής τους. Κάτι αντίστοιχο είναι προγραμματισμένο και για τον Μάιο.

«Η Κίνα έχει εξάγει το συμπέρασμα πως η ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει, και μάλιστα με τρόπο που την ευνοεί» λέει ο Τζιμ Λιούις, του CSIS (Centre for Strategic and International Studies). «Η στάση του κινεζικού στρατού είναι εχθρική. Βλέπουν τις ΗΠΑ σαν στόχο. Νιώθουν πως οι ενέργειές τους είναι δικαιολογημένες. Πιστεύουν πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε παρακμή» .

Τα εν λόγω war games διοργανώθηκαν μέσω του CSIS και ενός κινεζικού think tank, του Κινεζικού Ινστιτούτου Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων. Αυτό επέτρεψε την επαφή μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών υπηρεσιών πληροφοριών σε πιο ανεπίσημο κλίμα.

«Συντονίζουμε τα war games με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Άμυνας…οι αξιωματούχοι ξεκινούν σαν παρατηρητές και στη συνέχεια συμμετέχουν…είναι κάπως έτσι και στην κινεζική πλευρά. Επειδή διοργανώνονται από δύο think tanks, μπορούν να μιλούν πιο ελεύθερα» λέει σχετικά ο Λιούις.

Στην πρώτη άσκηση, οι δύο πλευρές έπρεπε να περιγράψουν τι θα έκαναν εάν δέχονταν την επίθεση ενός εξελιγμένου ιού όπως το Stuxnet, το οποίο έπληξε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, έπρεπε να πουν ποια θα ήταν η αντίδρασή τους εάν γνώριζαν πως η επίθεση είχε προέλθει από την άλλη πλευρά.

«Οι Κινέζοι είναι πολύ έξυπνοι. Στέλνουν καταρτισμένα άτομα. Θέλουμε να βρούμε τρόπους να τους κάνουμε να αλλάξουν τη στάση τους…αλλά μπορούν να δικαιολογούν όλα όσα κάνουν. Η άποψή τους είναι ότι έχουν βιώσει τον ιμπεριαλισμό και έχουν περάσει έναν αιώνα καταπίεσης» λέει σχετικά ο Λιούις, συμπληρώνοντας πως «δεν εμπιστεύονται τις ΗΠΑ. Ανησυχούν για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνατότητες. Θεωρούν πως η γενικότερη στρατηγική μας έχει ως στόχο τη διατήρηση της αμερικανικής ηγεμονίας και θεωρούν πως πρόκειται για άμεση πρόκληση…οι αξιωματούχοι που επιθυμούν τη συνεργασία δεν είναι τόσο ισχυροί όσο αυτοί που θέλουν την αντιπαράθεση» .

Η ανάγκη για συναντήσεις τέτοιου είδους υπογραμμίστηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία προσπάθησαν να αυξήσουν τις πιέσεις προς την Κίνα, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την κλοπή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέδια και πνευματική ιδιοκτησία από αμυντικές βιομηχανίες, κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες στην «καρδιά» των αμερικανικών εθνικών υποδομών. Σύμφωνα με αναλυτές αυτό δεν είναι κάτι άλλο από την προετοιμασία ενός «πεδίου μάχης», και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μ. Βρετανία προειδοποίησαν το Πεκίνο να αναμένει αντίποινα εάν συνεχίσει.

Τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ έχουν διασαφηνίσει πως στο επίκεντρο της προσοχής τους, από στρατιωτικής άποψης, βρίσκεται πλέον ο Ειρηνικός και η προστασία των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή. Η Κίνα αρνείται κάθε ευθύνη για τις κυβερνοεπιθέσεις, ενώ ισχυρίζεται πως και η ίδια είναι στόχος ενεργειών τέτοιου είδους. Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, Λιάνγκ Γκουανγκλιέ, έχει δηλώσει πως το Πεκίνο «είναι κατά κυβερνοεγκλημάτων κάθε είδους…είναι δύσκολο να εντοπίσουμε την πραγματική προέλευση των επιθέσεων και πρέπει να συνεργαστούμε για να διαβεβαιώσουμε πως το συγκεκριμένο πρόβλημα ασφαλείας θα πάψει να υφίσταται».

Πηγή:kathimerini.gr

Posted in Τεχνολογία and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *