Ανακατατάξεις στην κινητή τηλεφωνία

Ανακατατάξεις στην κινητή τηλεφωνία

Ανακατατάξεις, τόσο όσον αφορά το επιχειρηματικό σκέλος όσο και σε επίπεδο στελεχών, αναμένονται τους επόμενους μήνες στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας. Η συμμετοχή της Forthnet στη δημόσια διαβούλευση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας 2ης γενιάς δημιουργεί την εντύπωση ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας έστω και ως εικονικός πάροχος (MVNO), ενώ αντίστοιχες προθέσεις έχει και η Cyta Hellas.

Παράλληλα, οι σαρωτικές διοικητικές αλλαγές στον όμιλο ΟΤΕ, την περασμένη εβδομάδα, εκτιμάται πως θα οδηγήσουν και σε άλλες εσωτερικές μετακινήσεις στελεχών, δεδομένου κιόλας ότι η πρόθεση για εμπορικές συνέργιες μεταξύ ΟΤΕ και Cosmote είναι γνωστή. Τέλος, αλλαγές αναμένονται και στη Vodafone, όπου το σενάριο περί νέου διευθύνοντος συμβούλου συνεχίζει να υφίσταται.

MVNO
Πριν από περίπου δύο χρόνια, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, Παντελής Τζωρτζάκης κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εταιρείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Η» είχε δηλώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο εισόδου στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος (mobile virtual network operator). Το μοντέλο του MVNO, όπου μία εταιρεία προσφέρει μεν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας με δικούς της αριθμούς, αλλά χρησιμοποιεί τις υποδομές υφιστάμενου παρόχου κινητής, υπάρχει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, αλλά στην Ελλάδα δεν το έχουμε ακόμη δει να υλοποιείται. Η Cyta Hellas, η θυγατρική του κύριου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Κύπρου, δεν έχει κρύψει ότι θέλει να επεκταθεί στην κινητή τηλεφωνία και έχει προσφύγει στην ΕΕΤΤ ζητώντας να θεσπίσει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Η Cyta δεν έχει καταθέσει κανένα σχετικό αίτημα προς κάποια από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind) προκειμένου να ξεκινήσει η σχετική διαπραγμάτευση.

Η συμμετοχή της Forthnet στη διαβούλευση για τον επικείμενο διαγωνισμό για την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας στα 900 MHz, χαρακτηρίζεται ως ένδειξη ότι στο αντίστοιχο παιχνίδι θέλει να εισέλθει και ο μεγαλύτερος εναλλακτικός πάροχος της χώρας. Το ενδεχόμενο η Forthnet να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και να διεκδικήσει συχνότητες μοιάζει απίθανο λόγω του υψηλού τιμήματος. Οι κύριοι ανταγωνιστές της Forthnet και της Cyta στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, δηλαδή hellas online και Wind, είναι σε θέση να προσφέρουν στους πελάτες τους και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας είτε μόνες τους (περίπτωση Wind), είτε σε συνεργασία με κάποιο πάροχο (περίπτωση hellas online και Vodafone). Σε κάθε περίπτωση αρχίζει να μοιάζει όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός MVNO στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, παρά τον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει.

Διοικητικές αλλαγές
Στο επίπεδο των στελεχών, στη Vodafone το σενάριο για νέο διευθύνοντα σύμβουλο παραμένει σε ισχύ. Το όνομα που έχει ακουστεί είναι αυτό του κ. Γλαύκου Περσιάνη, στελέχους του ομίλου Pepsico στην Πολωνία, και το σενάριο αναφέρει ότι ο νυν επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος, Νίκος Σοφοκλέους θα διατηρήσει τη θέση του προέδρου της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, στην Cosmote το γεγονός ότι στελέχη πρώτης γραμμής, όπως είναι ο κ. Ζαχαρίας Πιπερίδης, ανέλαβαν καθήκοντα σε θέσεις στον όμιλο ΟΤΕ, έχει αφήσει κενά στα υψηλότερα κλιμάκια της πρώτης, τα οποία αναμένεται να καλυφθούν σύντομα. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δούμε και άλλα στελέχη της Cosmote να μετακινούνται προς τον ΟΤΕ για να αναλάβουν θέσεις σε διάφορους τομείς.

Πηγή: imerisia.gr


Posted in Τεχνολογία and tagged , , , , , , , , .

One Comment

  1. Πάντως όσες εταιρείες προσέφεραν υπηρεσίες κινητής μέσω άλλων εταιρειών ποτέ δεν απέκτησαν σοβαρή βάση πελατών. Καλύτερα θα ήταν η cyta να αναβάθμιζε το εύρος διασύνδεσης με το εξωτερικό που είναι ελάχιστο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *