Στουρνάρας: «Ναι» σε νέο μνημόνιο, «όχι» σε νέα μέτρα

Στουρνάρας: «Ναι» σε νέο μνημόνιο, «όχι» σε νέα μέτρα

Λίγα 24ωρα μετά την ομιλία τού πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως σε περίπτωση τρίτου προγράμματος και υπογραφής νέου Μνημονίου η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά θα συνεχίσει την υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στα 10,5 δισ. ευρώ προσδιόρισε το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015 ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον «Bήμα FΜ». «Μετά τον Ιούλιο έχουμε χρηματοδοτικό κενό, μας λείπουν 4,5 δισ. ευρώ για το 2014 και περίπου 5,5 ως 6 δισ. ευρώ για το 2015» δήλωσε ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κενό θα καλυφθεί είτε με δανεισμό από τις αγορές είτε με νέο δάνειο.

Ανέφερε πως οι οικονομικές εξελίξεις δικαιώνουν τις προβλέψεις της κυβέρνησης αναφορικά με την ανάπτυξη και σημείωσε πως τα διαρθρωτικά μέτρα θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα, την άρση του καμποτάζ, η οποία όπως υποστήριξε ήταν από τους λόγους που τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν το 2013.

Για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η ελληνική θέση είναι να γίνει «εκκαθάριση εν λειτουργία, να μείνουν ζωντανές επιχειρήσεις». Για το ίδιο θέμα δεν απέκλεισε απολύσεις. «Αυτά τα θέματα τα κουβεντιάζουμε» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι θα επιβληθεί «κανένα μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα» και μίλησε μόνο για «διαρθρωτικά μέτρα σωστά και λαϊκά που θα μειώσουν τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και θα βελτιώσουν την ποιότητα του δημοσίου τομέα». Ο κ. Στουρνάρας διέψευσε, τέλος, κατηγορηματικά δημοσιεύματα που μιλούν για «ξαφνικό θάνατο» του ΟΣΕ στα πρότυπα της ΕΡΤ.

Posted in Πολιτική and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *