Ευοίωνο το μέλλον του ευρώ για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ευοίωνο το μέλλον του ευρώ για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ευοίωνο το μέλλον του ευρώ για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το ευρώ δεν μπορεί να πεθάνει, «είναι ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα του κόσμου» δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole-24 Ore.

Όταν ερωτάται για την πιθανότητα το ευρώ να μην επιβιώσει της έλλειψης συντονισμού και σύγκλισης των οικονομιών της ευρωζώνης, ο Μπαρόζο απαντά: «δεν συμμερίζομαι αυτήν την ανάλυση».

«Το ευρώ είναι ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα στον κόσμο και το δεύτερο διεθνές νόμισμα», εξηγεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι «το επίπεδο του χρέους μας είναι χαμηλότερο από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία».

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παραδέχεται ότι «προβλήματα εμφανίσθηκαν σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ , αλλά το ισχυρό και αξιόπιστο ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων των μελών της ευρωζώνης και των χωρών που δεν συμμετέχουν σε αυτήν».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τονίζει επίσης «την αποφασιστικότητα των ευρωπαίων ηγετών να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της σταθερότητας του ευρώ», και αναφέρθηκε στην απόφαση η οποία ελήφθη την Πέμπτη κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στην κρίση.

Δηλώνει πολύ ικανοποιημένος που η Ευρώπη στάθηκε «ικανή να υιοθετήσει μέτρα όχι μόνο για την ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας, αλλά επίσης και για την προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης , των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και της διαφάνειας του τραπεζικού συστήματος».

Ο Μπαρόζο παραδέχεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα μπορούσε να έχει αντιδράσει νωρίτερα», αλλά τονίζει ότι «είναι εύκολο να κρίνει κανείς εκ των υστέρων».

«Βρεθήκαμε μπροστά σε μία κατάσταση άνευ προηγουμένου για το ενιαίο νόμισμα, με επιθέσεις των αγορών εναντίον των δημοσίων χρεών ορισμένων χωρών που βρέθηκαν σε πιο ευάλωτη θέση», υπενθύμισε.

Και «πήρε χρόνο διότι αποτελούμε μια ένωση δημοκρατιών και δεν έχουμε μια κεντρική εξουσία που θα επέβαλλε λύσεις σε όλους τους άλλους», λέει, θεωρώντας ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι υπερήφανοι για τα αποτελέσματα και για τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για την επίλυση του κρίσης του ευρώ.

Posted in Διεθνή, Πολιτική and tagged , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *