Την εκταμίευση της δόσης εγκρίνει τη Δευτέρα το Eurogroup

Την εκταμίευση της δόσης εγκρίνει τη Δευτέρα το Eurogroup

Από τα 9,2 δισ. ευρώ τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Την εκταμίευση έχει ήδη εισηγηθεί το Euro working group και, γενικότερα, τα θέμα της δόσης έχει «οριστικοποιηθεί επί της ουσίας», όπως σημείωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης

«Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα νομοθέτησε με επιτυχία τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και μαζί με άλλες αποφάσεις, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 9,2 δισ. ευρώ» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Παραδίδει τη σκυτάλη ο Γιούνκερ
Στο Eurogroup της Δευτέρας θα προεδρεύσει για τελευταία φορά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από οκτώ χρόνια στην ηγεσία του οργάνου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, με απλή πλειοψηφία. Ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι ο μόνος υποψήφιος, ύστερα από παζαρέματα εβδομάδων μεταξύ των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, Γερμανίας και Γαλλίας.

Στήριξη προς το πρόσωπο του κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε και ο κ. Γιούνκερ σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή.

«Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε την υποψηφιότητά του, που είναι μια καλή υποψηφιότητα» είπε ο κ. Γιούνκερ. «Ο συνάδελφός μου, μού ζήτησε να παρουσιάσω το όραμά μου για το Eurogroup. Θα χαρώ πολύ να το κάνω τη Δευτέρα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Μετά τη λήξη του Eurogroup της Δευτέρας (ξεκινά στις 6.00 το απόγευμα), ο κ. Γιούνκερ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Στο τραπέζι και η Κύπρος
Στο Eurogroup θα εξετασθεί το ζήτημα της Κύπρου. Η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την επιτελούμενη πρόοδο στις συνομιλίες και την προετοιμασία του κυπριακού Μνημονίου.

Όπως ανέφερε, ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, το κυπριακό Μνημόνιο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα. Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία για το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής, περί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση υπογραφής του κυπριακού Μνημονίου, ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, την απέδωσε σε «εσωτερικούς λόγους στη χώρα».

Η Κύπρος προσδοκά να κερδίσει ένα οποιοδήποτε θετικό σινιάλο από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών επιδιώκοντας να μην ακουστούν αρνητικά σχόλια στο Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή θα προσέλθει στη συνεδρίαση δίχως την οριστική έκθεση της Pimco σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν ένα προσχέδιο της έκθεσης, το οποίο θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Πηγή:ThePressProject.gr

Posted in Διεθνή, Πολιτική and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *