Alpha: Η συμφωνία στα μέτρα δεν διασφαλίζει εκταμίευση της δόσης

Alpha: Η συμφωνία στα μέτρα δεν διασφαλίζει εκταμίευση της δόσης

«Η συμφωνία στα μέτρα των €13,5 δισ. είναι αναγκαία αλλά όχι, όμως, και ικανή συνθήκη για την εκταμίευση της δόσης των €31,5 δισ. και την εν γένει ομαλοποίηση του ελληνικού ζητήματος και την εξάλειψη του κινδύνου εξόδου της χώρας από το Ευρώ» σημειώνει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Όπως αναφέρει, «με την ελληνική κοινωνία να χειμάζεται ενόψει και των νέων επώδυνων μέτρων ύψους €13,5 δισ. και να αναζητά ελπίδα σε καλύτερες ημέρες, σύμφωνα με προβλέψεις που υιοθετεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναμένεται απόκλιση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2012, με το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφώνεται σε -1,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου -1,0% του ΑΕΠ, ενώ, ταυτόχρονα, αναμένεται να συνεχισθεί η ύφεση στην ελληνική οικονομία με έντονα πτωτικούς ρυθμούς όχι μόνο το 2013 αλλά και το 2014.

Συγκεκριμένα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές θα έχει ανέλθει μέχρι το 2014 σε -25% (από το 2008). Με τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές να διαμορφώνεται το 2012 σε -6%, και, συνεπώς, σε -18% την περίοδο 2008-2012, η υπόθεση για μια μεταβολή του ΑΕΠ κατά -25% μέχρι το 2014 σημαίνει ότι το 2013-14 θα έχουμε μια πρόσθετη πτώση του ΑΕΠ κατά 7 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα έχει τα εχέγγυα για να δείξει στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα ότι η έξοδός της από την κρίση και η ανάκαμψη της οικονομίας της είναι εφικτή και μπορεί να συντελεστεί ακόμη και από το επόμενο έτος.

Οι εκτιμήσεις για συνέχιση της διαδικασίας εμβάθυνσης της ύφεσης έως και το 2014, επιδεινώνουν εκ νέου το οικονομικό κλίμα για την Ελλάδα και θέτουν νέα εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Εάν η ύφεση στην Ελλάδα διογκωθεί τόσο το 2013 όσο και το 2014, κανείς δεν μπορεί να αναμένει σημαντικές αποκρατικοποιήσεις στην περίοδο 2012-2014 ή την ενεργοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και του ΕΣΠΑ και την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Σημειώνεται ότι η δόση των € 31,5 δις θα έπρεπε να είχε δοθεί από τον Ιούνιο του 2012, αλλά η καταβολή της καθυστερεί παρά την πολύ ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012. Ε

Επίσης, η επανεκκίνηση των επενδύσεων στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας επρόκειτο να αποκατασταθεί αρχικά τον Νοέμβριο του 2011, για να αναβληθεί για τον Απρίλιο του 2012 και σήμερα να μην ξέρουμε ακόμη πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί, παρά το ότι προσφέρεται για τον σκοπό αυτό το σύνολο των επιχορηγήσεων που δικαιούται η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (€ 14,0 δις περίπου) ως πιστωτικές ενισχύσεις για να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των έργων αυτών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

«Το αποτέλεσμα αυτό, της συνέχισης δηλαδή της ύφεσης μέχρι και το 2014, εάν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, θα ήταν, βεβαίως, οικονομικά και πολιτικά απαράδεκτο» σχολιάζει η Alpha και συνεχίζει: «Σημαίνει, βασικά, ότι πέραν της συνεχούς μείωσης του βιοτικού επιπέδου, οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποκλιμακώνονται συμπιέζοντας τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, υποσκάπτοντας έτσι το μέλλον της οικονομίας μας».

«Ήδη, οι επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 55% από το 2008 έως το 2012. Σήμερα στην Ελλάδα, κάθε μήνα κατά μέσο όρο ξεκινά το κτίσιμο 2.500 σπιτιών περίπου, όταν το 2007 κτιζόντουσαν 8.500 σπίτια μηνιαίως, μια μείωση που υπερβαίνει το 70%. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ περισσότερο χωρίς να προκαλέσει τριγμούς σε μια κοινωνία μαστιζόμενη από την ανεργία, που το καλοκαίρι άγγιξε το 25% και βεβαίως θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις για πρόσθετη ύφεση 7-8% το 2013 και 2014. Όταν οι άνθρωποι παραμένουν στην ανεργία για μακρύ χρονικό διάστημα, οι εξειδικεύσεις και οι ικανότητες τους απομειώνονται. Μετά δε από κάποια ηλικία, οι ευκαιρίες για απασχόληση είναι λιγοστές ή ανύπαρκτες. Όταν οι νέοι, στην πιο παραγωγική ηλικία των 25-29 ετών αντιμετωπίζουν ανεργία 37%, τότε χάνουν την αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις τους και την πίστη τους στο μέλλον. Βεβαίως, κυρίως μετά από εθνικές καταστροφές, η ελληνική κοινωνία έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν με επιτυχία, μέσω της μετανάστευσης. Σε περίοδο ειρήνης, όμως, η εναλλακτική αυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, καθώς σηματοδοτεί μια κατάρρευση του άγραφου συμβολαίου αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.

Όσον αφορά δε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, παρά την μεγαλύτερη ύφεση, όχι μόνο είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο του αναμενόμενου αλλά και να διαμορφωθεί τελικά πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2012, στην βάση της σημαντικής ενίσχυσης των βεβαιωθέντων πρόσθετων φόρων εισοδήματος με την αποστολή των εκκαθαριστικών και της μόνιμης μείωσης των δαπανών που έχει συντελεσθεί με τις συνεχείς περικοπές μισθών και την αποχώρηση 147,5 χιλιάδων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα της οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια».

«Υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Alpha, «και τη λύση την έχουμε στα χέρια μας, με την πολύ καλύτερη του αναμενομένου υλοποίηση του Π2012. Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη η δυστοκία της αναγνώρισης του καλού αυτού αποτελέσματος που ανοίγει νέους ορίζοντες στην έξοδο της χώρας από την κρίση και την επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους».

«Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση έχει σήμερα περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας στα χέρια της. Δεν έχει επιλογή όσον αφορά στα μέτρα των €13,5 δισ. Με ή χωρίς ρήτρα αστοχίας για ορισμένα εξ αυτών, όλα τα μέτρα θα πρέπει να εξειδικευθούν και να συμφωνηθούν από τώρα. Το μόνο όφελος είναι ότι μετατίθεται η ενεργοποίηση ορισμένων μέτρων στο μέλλον (την 1-1-2014), εφόσον δεν υλοποιηθούν στο ακέραιο τα μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών των οποίων η απόδοση αμφισβητείται από την Τρόικα όσον αφορά στην συμβολή τους στην μείωση του ελλείμματος του 2013.

Η συμφωνία στα μέτρα των €13,5 δισ. είναι αναγκαία αλλά όχι, όμως, και ικανή συνθήκη για την εκταμίευση της δόσης των €31,5 δισ. και την εν γένει ομαλοποίηση του ελληνικού ζητήματος και την εξάλειψη του κινδύνου εξόδου της χώρας από το Ευρώ».

Πηγή:capital.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *