Τσίπρας: Απαράδεκτες οι μειώσεις μισθών στους οπλίτες

Τσίπρας: Απαράδεκτες οι μειώσεις μισθών στους οπλίτες

Στο Πεντάγωνο βρέθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τη Ρένα Δούρου, τον Μανόλη Γλέζο, τον Θοδωρή Δρίτσα και άλλα στελέχη του Συνασπισμού.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο και ενημερώθηκε από επιτελείς του υπουργείου Άμυνας για θέματα που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις.

Η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και παρατήρησε ότι η οικονομική κρίση επ’ ουδενεί δεν επιτρέπει ολιγωρία και αγνόηση άλλων κινδύνων, που απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπισή τους.

Αναφερόμενος στους αμυντικούς εξοπλισμούς, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι παρά το υπέρογκο κόστος τους δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές που αφορούν στους τομείς των ανταλλακτικών και της συντήρησής τους. Απέδωσε δε την αδυναμία αυτή στο ότι είχε δημιουργηθεί ένα στρατιωτικο- μεσιτικό πλέγμα, ένα πλέγμα διαπλοκής ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομική εξουσία και επισήμανε πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει να αντιστραφεί η κατάσταση χωρίς ωστόσο να προκληθεί ζημιά στην εθνική άμυνα, πρόσθεσε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε σωστή τη δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε την ανάγκη η αμυντική πολεμική βιομηχανία να περάσει υπό ελληνικό εθνικό έλεγχο, για να ανασυγκροτηθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες για την αύξηση της μαχητικής κατάστασης των Ενόπλων Δυνάμεων και την αποκατάσταση του ηθικού του δυναμικού τους, μέσα από τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα στηρίζεται στη διαφάνεια και στην αξιοκρατία, είπε.

Πάντως ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις προχώρησαν σε μειώσεις μισθών, που καταρράκωσαν το ηθικό και μίλησε για αντιστροφή του κλίματος. Επίσης, μίλησε για την ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ πολιτείας και Ενόπλων Δυνάμεων και για κλίμα εμπιστοσύνης προς την ηγεσία του στρατεύματος.

Τέλος, για το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και να υπάρξει ένα σχέδιο εξορθολογισμού των αναγκών, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της απομάκρυνσης των στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα.

Την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Φραγκούλης Φράγκος ο οποίος τόνισε ότι σήμερα 29 Μαΐου “μπορεί να είναι μια αποφράδα ημέρα για τον ελληνισμό αλλά μην ξεχνάμε ότι αύριο είναι μια μέρα ανάτασης”. Ο κ. Φράγκος παρέπεμπε με τον τρόπο αυτό στην ηρωική πράξη του Μανόλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα οι οποίοι είχαν κατεβάσει την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.

Απαντώντας στον υπουργό Άμυνας, ο Μανόλης Γλέζος θύμισε ότι η πρώτη σημαντική αντιστασιακή πράξη δεν ήταν η δική τους αλλά του νεαρού Μαθιού Πόταγα στη Βυτίνα. Σύμφωνα με τον κ. Γλέζο, όταν η “ίλη αρμάτων Αδόλφος Χίτλερ μπήκε στη Βυτίνα,ο νεαρός Πόταγας στάθηκε μπροστά της και την σταμάτησε. Στον επικεφαλής αξιωματικό που βγήκε από το άρμα ο Πόταγας είπε ότι “τώρα είμαι μόνος μου, αλλά δεν θα μας σκλαβώσετε” και πρόσθεσε: “Πίσω μου είναι όλος ο ελληνικός λαός”.

Ο Μαθιός Πόταγας εκτελέστηκε από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλης Γλέζος είχε επισκεφθεί ξανά το Πεντάγωνο στις 3 Μαΐου και είχε μιλήσει στους πολιτικούς υπαλλήλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η επίσκεψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Πεντάγωνο γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων του στελέχους του Συνασπισμού Γιάννη Μπαλάφα ο οποίος προανήγγειλε περιορισμό των αμυντικών δαπανών και όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με την Τουρκία απάντησε: “Θα το ρισκάρουμε. Θα το ρισκάρουμε…”.

Posted in Πολιτική and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *