Προβλέψεις για τρίτο πακέτο στην Ελλάδα

Προβλέψεις για τρίτο πακέτο στην Ελλάδα

Προβλέψεις για τρίτο πακέτο στην Ελλάδα

Προβλέψεις για τρίτο πακέτο στην Ελλάδα

Ολοι οι δείκτες των αγορών συντείνουν στο ότι το δεύτερο δάνειο της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν θα είναι το τελευταίο, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Το δημοσίευμα επικαλείται εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών, προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης καθώς και τα ποσοστά δανεισμού της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές για να συμπεράνει ότι «η χώρα φαίνεται ότι θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση ή μια ακόμα αναδιάρθρωση χρέους».

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία του PSI μείωσε μεν το ελληνικό χρέος αλλά ο στόχος περιορισμού στο 116% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 κρίνεται εξαιρετικά «φιλόδοξος» με βάση και τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πράγματι η έκθεση της Κομισιόν η οποία δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειχνε ότι η πορεία του χρέους πιθανόν να μην είναι η επιθυμητή λόγω της πιθανολογούμενης απόκλισης από τους στόχους ανάπτυξης και δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι το «δυσμενές σενάριο» για την Ελλάδα θα σήμαινε ότι το χρέος θα ξεπερνούσε το 140% του ΑΕΠ το 2020.

Το Bloomberg σημειώνει ότι το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων 30-ετούς διάρκειας παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα άνω του 21% ενώ σύμφωνα με την Standard & Poor’s η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αξιολογείται ακόμα στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk).

«Το τρίτο πακέτο διάσωσης μοιάζει αναπόφευκτο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανηφόρα μπροστά» σημειώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο αναλυτής της RBS Χάρβιντερ Σιάν ο οποίος εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση μέσω του PSI «δεν μειώνει το χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα».

«Στις αγορές κυριαρχεί η γενικευμένη πεποίθηση ότι θα υπάρξει διαγραφή και του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας. Η ιδέα ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να συμμετάσχει στις απώλειες είναι λανθασμένη» εκτιμά ο οικονομικός σύμβουλος του αμερικανικού ινστιτούτου Peterson Αντερς Ασλαντ. Ο ίδιος προσθέτει ότι ο επιθυμητός στόχος από το δεύτερο «κούρεμα» των ομολόγων θα πρέπει να είναι η μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από 90% του ΑΕΠ.

Ανάλογες είναι οι προβλέψεις και της JPMorgan. «Είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω δράση για την Ελλάδα όπως για παράδειγμα η μείωση των επιτοκίων των δανείων ή η επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των ομολόγων που κατέχει ο επίσημος τομέας. Το επίπεδο του χρέους είναι οριακά ανεκτό και η χώρα θα χρειαστεί πιθανότατα νέα στήριξη» σημειώνει η οικονομική σύμβουλος της τράπεζας Κέντραν Παναγέα.

«Περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο μια νέας στήριξης παρά το αντίθετο σενάριο» επισημαίνει ο Αλεξ Τζόνσον του βρετανικού επενδυτικού ταμείου Fisher Francis Trees.

Πηγή:tovima.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *