Συνελήφθη ως ύποπτος φυγής ο Γιάννης Σμπώκος

Συνελήφθη ως ύποπτος φυγής ο Γιάννης Σμπώκος

Συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος, βάσει εντάλματος που είχε εκδοθεί εις βάρος του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Πριν από τη σύλληψή του είχε πραγματοποιηθεί έρευνα, τόσο στο γραφείο του στους Αμπελόκηπους, όσο και στην οικία του, στην Κηφισιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύλληψή του έγινε καθώς υπήρχαν υπόνοιες για διαφυγή του στο εξωτερικό, ως ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης με τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων και δεξί χέρι του ήδη προφυλακισμένου πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι προέκυψαν νέα στοιχεία εις βάρος του.

Την περασμένη Πέμπτη ο κ. Σμπώκος εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή, αρνούμενος για μία ακόμη φορά οποιαδήποτε κατηγορία, και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί στις 5 Οκτωβρίου. Μετά τις σημειρνές εξελίξεις, ο Γιάννης Σμπώκος θα οδηγηθεί την Τετάρτη στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, από τις αρχές του 2000 μέχρι και τις 16 Απριλίου του 2010 κατείχε και απέκρυψε το ποσό του 1.000.000 ευρώ γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του πρώην υπουργού.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, από το 1998 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 κατείχε και διαχειρίστηκε μέρος του ποσού της παράνομης περιουσίας, τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από δωροδοκίες του πρώην υπουργού, με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης αυτής προέλευσης, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ.

Ποιος είναι ο Γιάννης Σμπώκος
Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος, «κολλητοί» συνεργάτες όσο ο πρώτος ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο δεύτερος επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

Μαζί έκαναν την «επιχείρηση S 300», αλλά όπως φαίνεται από τις σημειώσεις του κρατούμενου πλέον Άκη Τσοχατζόπουλου κι άλλα πολλά. Όταν άρχισαν οι έρευνες της Δικαιοσύνης οι δύο άνδρες απομακρύνθηκαν.

Βέρος κρητικός, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ανώγεια με τα οποία δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς του και όποτε κατέβαινε λένε οι ντόπιοι, κατέβαινε σαν άρχοντας με μαυροπουκαμισάδες να τον συνοδεύουν μαζί με τους κομματάρχες συγγενείς του.
Εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου το 1991 και τότε παραδόξως έκοψε για λίγο τις επισκέψεις στην Κρήτη.

Ο Γιάννης Σμπώκος ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέσα σε όλα από την εποχή των κυβερνήσεων του Ανδρέα. Τότε άλλωστε και ο Άκης ήταν στο απόγειό του και το νούμερο δύο αδιαμφισβήτητα στο κόμμα. Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα, παντρεμένος με την επίσης πολιτικό μηχανικό Κωνσταντίνα Νικολοπούλου. Εχει 2 παιδιά. Έναν γιο που τελειώνει το μαθηματικό και μια κόρη που σπούδασε ιατρική στις ΗΠΑ και μένει εκεί.

Ο Γιάννης Σμπώκος και η σύζυγός του εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες βίλας στο Κεφαλάρι που από τότε που παντρεύτηκαν αποτελεί μόνιμη κατοικία τους. Από την έκθεση του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι ο πρώην στενότατος συνεργάτης του Άκη, φέρεται να πέρασε στην κατοχή του γιου του μια Μαρίνα στο Μεγανήσι. Τα συμβόλαια της Μαρίνας βρέθηκαν στο γραφείο του Άκη.

Πηγή:tvxs.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *