Συνέντευξή του Τσίπρα στο Spiegel

Συνέντευξή του Τσίπρα στο Spiegel

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο Α.Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του θέλει το ευρώ, δηλώνει υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, διευκρινίζει ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα κι αποκαλεί τον Ολάντ «φορέα ελπίδας».

Ο τίτλος της συνέντευξης, που θα κυκλοφορήσει ολόκληρη τη Δευτέρα και τμήμα της δημοσιεύει η DW, είναι «Κινδυνεύει όλη η Ευρώπη» και έχει υπότιτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ελπίζει στο ανέφικτο: να διατηρήσει το ευρώ και να σταματήσει το πρόγραμμα λιτότητας».

Νέο «σταρ» της πολιτικής τον αποκαλούν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι στο εισαγωγικό σημείωμα της συνέντευξης.

Η περιοδεία Τσίπρα στις «δύο σημαντικότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», επισημαίνουν, στοχεύει κυρίως στην καλλιέργεια του προφίλ του. Ο πολιτικός μηχανικός, ακτιβιστής του ΚΚΕ από τα μαθητικά του χρόνια, ανήκει στους πιο αυστηρούς επικριτές της στρατηγικής της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Αν στις 17 Ιουνίου ο Τσίπρας νικήσει, προτίθεται να καταγγείλει τις συμφωνίες των δανειακών συμβάσεων.

«Όταν θα ξανάρθετε στο Βερολίνο ίσως να είστε Πρωθυπουργός. Θα είναι τότε ακόμα η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης», τον ρωτά ο δημοσιογράφος. «Φυσικά, θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ» απαντάει.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι και δικό τους συμφέρον να σταματήσουν επιτέλους τις υπαγορεύσεις λιτότητας. Χρειαζόμαστε μια πολιτική, που δεν θα καταστρέφει την ελληνική οικονομία, αλλά θα επιτρέψει και πάλι να υπάρξει ανάπτυξη. Αν δεν αλλάξει η γραμμή της λιτότητας, η συνέπεια θα είναι η πλήρης καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Και κάτι τέτοιο θα σήμαινε πραγματικό κίνδυνο για το ευρώ».

Ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, παραδέχεται τις ευθύνες της Ελλάδας («φυσικά κάνουμε την αυτοκριτική μας, έχουμε ευθύνη για την κατάστασή μας», τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων («δεν είμαστε αντίθετοι στις μεταρρυθμίσεις, λέμε μόνον ό,τι λένε και πολλοί οικονομολόγοι…ότι η πολιτική λιτότητας, που εφαρμόζουμε εδώ και δύο χρόνια, απέτυχε»), αποκαλεί τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο φορέα ελπίδων και προειδοποιεί πως αν συνεχιστούν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί με ένα πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο τόσο έκδηλα έχει αποτύχει, τότε η Ελλάδα σύντομα δεν θα είναι πράγματι σε θέση να πληρώσει τους πιστωτές της.

«Σε αυτήν την περίπτωση», λέει ο πρόεδρος του Σύριζα, «θα πάμε σε στάση πληρωμών, στην οποία θα μας έχουν κατά κάποιον τρόπο εξαναγκάσει να πάμε. Κάτι τέτοιο θα καταστεί επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία» επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας. «Τα οικονομικά συστήματα όλων των χωρών είναι σήμερα τόσο στενά συνυφασμένα, ώστε να μην μπορεί κανείς να περιορίσει γεωγραφικά την κρίση. Είναι πρόβλημα όλων των χωρών και όλων των οικονομιών» επισημαίνει.

Πηγή:epikaira.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *