Σχέδιο αντιμετώπισης των αποκλίσεων στον Προϋπολογισμό

Ειδικό σχέδιο «σωτηρίας» του προϋπολογισμού, για την αντιμετώπιση του εκτροχιασμού των εσόδων, επεξεργάζονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που βλέπουν ότι τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν ύστερα από τη μείωση των εισπράξεων και το Μάιο που είχε ως αποτέλεσμα η υστέρηση στο πεντάμηνο να ξεπερνά τα 500 εκατομ. ευρώ.

Τα σενάρια που εκπονούνται στο υπουργείο είναι απογοητευτικά, καθώς προβλέπουν ότι αν διατηρηθούν οι υφιστάμενες τάσεις η “μαύρη τρύπα” θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ως εκ τούτου μελετούν ήδη το “Plan B” και την αναθεώρηση του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα στα 2 δισ. ευρώ, από 1 δισ. ευρώ που είναι η αρχική πρόβλεψη, αφού οι παράγοντες του υπουργείου αποκλείουν την κάλυψη των υστερήσεων, μέσω της λήψης πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων.

Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι οι ανωτέρω προβλέψεις οφείλονται και στην καλύτερη του αναμενομένου πορεία των εσόδων τον προηγούμενο μήνα, αφού η μείωση των εσόδων από περίπου 30% που ήταν στο εικοσαήμερο περιορίστηκε περίπου στο 10%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, λόγω των εισπράξεων από το ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης που βελτιώθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μείωση των εσόδων, εκτός της ύφεσης, οφείλεται και στον ετεροχρονισμό των εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω της μεγάλης παράτασης για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων και στην καθυστέρηση της είσπραξης του ειδικού τέλους επί των ακινήτων για το 2012, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Νέες λίστες

Για την ανάταξη, πάντως, των εσόδων έστω και την τελευταία στιγμή, όλες οι εμπλεκόμενες με τη φοροδιαφυγή υπηρεσίες, όπως το ΣΔΟΕ η Οικονομική Αστυνομία και η Δικαιοσύνη, έχουν λάβει ήδη αυστηρές οδηγίες να ασχοληθούν αποκλειστικά το προσεχές διάστημα με όσους, αν και δεν βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση λόγω της κρίσης, παραβίασαν ή παραβιάζουν συστηματικά τη φορολογική νομοθεσία και χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο.

Οι οδηγίες είναι συγκεκριμένες, αφού θα πρέπει:

  • να αυξήσουν τον αριθμό αυτών που μπαίνουν στη λίστα του οικονομικού εισαγγελέα για σύλληψη και παραπομπή τους στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Επισημαίνεται ότι το μέτρο της σύλληψης και το αυτόφωρο ενεργοποιούνται στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος χρωστά στο Δημόσιο περισσότερα από 75.000 ευρώ ΦΠΑ, ή περισσότερα από 150.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος.
  • να σφίξουν τον κλοιό σε όσους έχουν εντοπισθεί με μεγάλες καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει. Για όσους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, έχουν υπολογισθεί φόροι και πρόστιμα άνω των 150.000 ευρώ και αρνούνται να πληρώσουν, το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τον οικονομικό εισαγγελέα ετοιμάζει νέο γύρο με χειροπέδες και αυτόφωρο.
  • να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις για όσους δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και δεν αποδίδουν το φόρο που έχουν παρακρατήσει στο Δημόσιο.

Πηγή:naftemporiki.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *