Μόνος ο Παπακωνσταντίνου στην Προανακριτική

Μόνος ο Παπακωνσταντίνου στην Προανακριτική

Παραπέμπεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τη γλίτωσαν Βενιζέλος, ΓΑΠ και Παπαδήμος σε μια συνεδρίαση που θα μνημονεύεται για καιρό, καθώς βάσει των λεγομένων τους, οι βουλευτές της πλειοψηφίας έκριναν ότι η διάσωση της μνημονιακής συγκυβέρνησης είναι σημαντικότερη από την ολόπλευρη διερεύνηση της υπόθεσης και την απονομή δικαιοσύνης

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» αποφάσισε νωρίς τα ξημερώματα, με 265 “ναι”, η Βουλή.

Όπως προέκυψε από την ψηφοφορία υπέρ της πρότασης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν 265 βουλευτές κατά 6 και “παρών” 3. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν 129 υπέρ 26 κατά και βρέθηκαν 4 άκυρα. Στην πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ 110 τάχθηκαν υπέρ, 28 κατά και τρία “παρών”.

Απορρίφθηκε η πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τους πρώην πρωθυπουργούς, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο.

Νωρίτερα, λίγο πριν αρχίσει η μυστική ψηφοφορία, η Ολομέλεια της Βουλής διέκοψε για λίγο τη συνεδρίαση της καθώς εγέρθηκαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τη διάρθρωση των ψηφοδελτίων. Λίγα λεπτά πριν τις δώδεκα απόψε, κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης την επανέναρξη της συνεδρίασης.

Αφού ενημέρωσε το Σώμα για τον τρόπο ψηφοφορίας ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, είπε στους βουλευτές ότι το ψηφοδέλτιο που είχε διανεμηθεί είναι το σωστό και ότι ήταν άδικος ο θόρυβος που δημιουργήθηκε. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης αν και επέμεινε ότι τα ψηφοδέλτια πρέπει να αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα, είπε δεν χρειάζονται περιττές εντάσεις και μπορεί το Σώμα να τοποθετηθεί.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ο τύπος των ψηφοδελτίων θυμίζει τα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια της εκλογής του Χρ. Σαρτζετάκη, υποστήριξε δε πως επιχειρείται αποτροπή παραπομπής των προσώπων που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση και γι αυτό οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν σε κάθε ψηφοδέλτιο όλες τις προτάσεις.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής είπε ότι τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να αναφέρουν το κάθε ένα το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα που συνολικά προτείνονται από τα κόμματα για την συγκρότηση Προανακριτικής. Δήλωσε όμως ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία.

«Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα, είναι αυτονόητο αυτό. Η προανακριτική Επιτροπή, αν συσταθεί μπορεί να αποφασίσει διεύρυνση της έρευνας και για άλλα αδικήματα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης προσθέτοντας πως ο τρόπος που προκρίθηκε για την ψηφοφορία ήταν και αποτέλεσμα της σύμφωνης γνώμης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Τελικώς, δι εγέρσεως εγκρίθηκε ο τύπος του ψηφοδελτίου.

Πηγή:ThePressProject.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *