ΟΗΕ: Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να βρει μια ισορροπία μεταξύ των μέτρων λιτότητας

ΟΗΕ: Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να βρει μια ισορροπία μεταξύ των μέτρων λιτότητας

Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να βρει μια ισορροπία μεταξύ των μέτρων λιτότητας που έχουν προταθεί για να επιλυθεί η κρίση χρέους της Ελλάδας και της υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της χώρας, απευθύνει με έκθεσή του ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με έκθεση του ανεξάρτητου ειδικού για θέματα ξένου χρέους και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Σίφας Λούμινα, “η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου λιτότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο συμπεριλαμβάνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων, είναι πιθανό να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και ως εκ τούτου και στα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων, ιδιαίτερα των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι και τα άτομα με αναπηρίες”.

Ο κ. Λούμινα τονίζει ότι “το δικαίωμα για τροφή, νερό, επαρκή στέγαση και εργασία στο πλαίσιο του δικαιώματος της ισότητας, δεν θα πρέπει να υπονομεύεται από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας” και απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση “να βρει μια ισορροπία μεταξύ των μέτρων λιτότητας και της υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Συστήνει δε “οι αυξήσεις στη φορολογία, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τα μέτρα αποκρατικοποιήσεων να εφαρμοστούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην οδηγήσουν σε αβάσταχτη ταλαιπωρία του πληθυσμού”

Posted in Διεθνή, Πολιτική and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *