Στην τελική ευθεία για τον νέο φόρο ακινήτων

Στην τελική ευθεία για τον νέο φόρο ακινήτων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων (ΝΔ και ΠαΣοΚ) και σε προχωρημένο στάδιο οι επαφές της κυβέρνησης με τους τεχνοκράτες της τρόικας για την αλλαγή της φορολογίας στα ακίνητα από το 2014.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώθηκε το πακέτο των προτάσεων που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στους τεχνοκράτες προπομπούς της τρόικας, ώστε να πάρουν την έγκρισή τους προτού το θέμα συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο.

Η τελική πρόταση
Η τελική πρόταση προβλέπει την αντικατάσταση του Ενιαίου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων (ΕΤΗΔΕ, γνωστό ως «χαράτσι») και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο νέος ενιαίος φόρος θα επιβάλλεται τόσο επί των αστικών ακινήτων (κατοικίες, καταστήματα, επαγγελματικοί χώροι κτλ.), στα οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου πόλης, όσο και στα αγροτεμάχια.

Βέβαια τα αστικά ακίνητα θα φορολογούνται με κλίμακα και συντελεστές ανάλογους με την αντικειμενική αξία των ακινήτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κλίμακα θα αποτελείται από περισσότερα των 30 κλιμακίων (ανάλογα με την αντικειμενική αξία) και θα ανεβαίνουν σκαλί-σκαλί κατά 500 ευρώ.

Τα αγροτεμάχια θα φορολογούνται με άλλη απλούστερη κλίμακα ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται (πεδινά, ημιορεινά, ορεινά) και το εμβαδόν (στρέμματα). Ο φόρος θα είναι στρεμματικός, μικρότερος για τη γεωργική περιουσία των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Τι θα πληρώνουν οι αγρότες
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις οι αγρότες θα πληρώνουν 50% χαμηλότερη φορολογία, προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις στην επαρχία.

Το άθροισμα της φορολογίας (αστικών ακινήτων και γεωργικής περιουσίας) θα αποτελεί τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας.

Το εκκαθαριστικό του φόρου που θα υπολογίζεται με βάση τις δηλώσεις του εντύπου Ε9 και τις διασταυρώσεις που θα γίνονται με το κτηματολόγιο (όπου υπάρχει) θα αποστέλλεται στους υπόχρεους στις αρχές του έτους και ο φόρος θα καταβάλλεται σε δόσεις.

Αργότερα οι συντελεστές
Οι συντελεστές του νέου φόρου και οι διαδικασίες πληρωμής θα έρθουν με ξεχωριστό νομοσχέδιο στη Βουλή – αφού συμφωνηθούν με την τρόικα – και θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2014.

Από τον φόρο η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει το επόμενο έτος φόρους άνω των 3,2 δισ. ευρώ, παρ’ ότι η τρόικα αμφισβητεί τη δυνατότητα να πληρωθούν όλοι οι φόροι από τους πολίτες (εισπραξιμότητα του μέτρου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σημερινή σύσκεψη το ΕΤΗΔΕ δεν καταβάλλεται από το 20% των φορολογουμένων, ενώ λόγω των μεγάλων φορολογικών βαρών και της αποσύνδεσης της πληρωμής από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ εκτιμάται ότι τον νέο φόρο δεν θα καταβάλει (τουλάχιστον εγκαίρως) το 30% των φορολογουμένων.

Πηγή:tovima.gr (Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 12 Σεπτεμβρίου 2013)

Posted in Κοινωνία, Πολιτική and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *