Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη

Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη

Νέα συνάντηση θα έχουν την Τετάρτη στις 19.30 οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς στην αποψινή σύσκεψη τα μέτρα ύψους 11,5 δισ ευρώ δεν εξειδικεύτηκαν – Χωρίς τελειωμό οι απαιτήσεις των δανειστών, ακυρώνουν όλες τις «κόκκινες γραμμές» της κυβερνητικής συμφωνίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

Καμία συμφωνία δεν επήλθε για τα μέτρα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, παρότι διήρκεσε 2,5 ώρες.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο Φώτης Κουβέλης, η επόμενη σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη, καθώς ο πρωθυπουργός αύριο θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας και την Τρίτη με τον Μάριο Ντράγκι στη Φραγκφουρτη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε την άρνησή του στα μέτρα που θα “ματώσουν” τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και που θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά λόγω της μεγάλης ύφεσης.

Ο Ευ.Βενιζέλος, αφήνοντας συνεχώς και πολλές αιχμές στον Αντώνη Σαμαρά (με κεντρική ιδέα αυτών πως όταν ήταν αντιπολίτευση μιλούσε για ισοδύναμα και επαναδιαπραγμάτευση), σημείωσε ότι η επιμήκυνση έιναι υποχρέωση των δανειστών λόγω βαθύτερης ύφεσης, κι αυτό το προβλέπει το Μνημόνιο.

Διαφωνίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο για όψεις των μέτρων
«Δεν έχουμε κλείσει γιατί η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί το συνολο των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσθεσε όμως πως «υπάρχουν κάποια απαράβατα όρια», διευκρινίζοντας πως δεν μπορούν να θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, δεν μπορούν να γίνουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις.

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε πως η εξειδίκευση των μέτρων πρέπει να γίνει με δικαιοσύνη γιατί υπάρχουν όρια ανοχής, υπογράμμισε πως πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξουν αντίρροπα μέτρα κοινωνικής προτασίας και ενίσχυσης της αναπτυξης, όπως και το πακέτο από την πλευρά των εταίρων μας, δηλαδή η αποδοχή του αιτήματος της παράτασης και η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα συνοχής της κυβέρνησης, συμπλήρωσε όμως πως υπάρχει θέμα συνοχής της κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως διεκδικεί τα μέτρα να είναι δίκαια, να μην είναι άνισα, να προστατευθούν οι οικονομικά αδυνομοι και όλα αυτά να ενταχθουν σε ένα συνολικό πλαίσιο, δηλαδή να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανάπτυξης.

«Η τρόικα πρέπει να καταλάβει πως οι αξιώσεις της απευθύνονται σε μία κοινωνία που είναι τεμαχισμένη» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «για μένα, για τη Δημοκρατική Αριστερά, τίποτα δεν είναι δεδομένο».

Κι άλλα μέτρα ζήτησε η τρόικα
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, όπου τέθηκαν επί τάπητος το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ αρχισε στις 19.00 και τελείωσε στις 21:30 στο Μέγαρο Μαξίμου .

Προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, με στόχο να τους πείσει ότι τα μέτρα είναι «ρεαλιστικά» και με την ελπίδα να μην απορριφθεί ένα μεγάλο μέρος από τις κυβερνητικές προτάσεις.

Ωστόσο από την τρόικα υπήρξαν ενστάσεις για μέτρα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Πηγή: ThePressProject.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *