Προς νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Προς νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου επώδυνων μέτρων εισέρχεται η κυβέρνηση, ενόψει της άφιξης της τρόικας την προσεχή Παρασκευή και της συνεδρίασης του Eurogroup, στις 14-15 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία.

Την ίδια στιγμή που παραμένει σε εκκρεμότητα μία νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, θεωρείται λίαν πιθανή η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι παρεμβάσεις σε δαπάνες, μισθούς και συντάξεις και τούτο παρά το γεγονός ότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ως… αντιπαραγωγικές τις συναντήσεις αυτές καθώς πραγματικά «ισοδύναμα» δεν υπάρχουν.

Η τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία εισέρχεται στην πλέον δύσκολη καμπή της μέχρι σήμερα πορείας της, την ίδια στιγμή που από το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβεται η ενόχληση για τις δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Ευ. Βενιζέλου, Γ. Δατσέρη, περί αλλαγών στην κυβέρνηση που θα μπορούσαν να αφορούν ακόμη κι αυτό καθεαυτό το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να δοθεί ταχεία απάντηση στα σενάρια οικονομικής και πολιτικής ρευστότητας, ενώ συνεργάτες του δεν έκρυβαν ότι θα ήταν επιθυμητή η ψήφιση των μέτρων μέχρι το άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας, κάτι πάντως που μοιάζει ανέφικτο όχι μόνον λόγο της προαπαιτούμενης τυπικής έγκρισης της τρόικας αλλά και των χειρισμών που πρέπει να γίνουν στο εσωτερικό.

Ο κ. Σαμαράς αναζητεί αύξηση των ερεισμάτων του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα διευκολύνει την υπερψήφιση του επώδυνου πακέτου μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ. Η προοπτική, ενδεικτικά, της επιμήκυνσης της προσαρμογής ή της κινητοποίησης κονδυλίων για την αναθέρμανση της αγοράς θεωρείται ότι θα συνέβαλλε σημαντικά στην άρση των ενστάσεων που διατυπώνονται από το εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβ. ομάδας -χωρίς πάντως να συνιστούν επ’ ουδενί κίνδυνο ανταρσίας- και κυρίως θα διευκόλυνε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, να υπερψηφίσουν τα μέτρα.

Ωρες μετά την ολοκλήρωση της μακράς, τετ α τετ συνάντησης που είχε ο κ. Γ. Στουρνάρας με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο (σ.σ. παρών ήταν και ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά Χρ. Λαζαρίδης, στον απόηχο δημοσιευμάτων που ήθελαν τις σχέσεις των δύο ανδρών να είναι ψυχρές), έγινε γνωστή η οριστικοποίηση δύο ακόμη κρίσιμων συναντήσεων του πρωθυπουργού: Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι, την Παρασκευή στην Αθήνα, και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, την ερχόμενη Τρίτη στη Φρανκφούρτη. Στον απόηχο της χθεσινής δήλωσης του Γάλλου προέδρου Ολάντ, ο οποίος τάχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ της υπό όρους χαλάρωσης του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να διαβεβαιώσει εκ νέου τους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας.

Πηγή:kathimerini.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *