Πρόταση για το μεταναστευτικό καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση για το μεταναστευτικό καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση νόμου για το μεταναστευτικό θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως γνωστοποίησαν ο επικεφαλής της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θόδωρος Δρίτσας

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το μεταναστευτικό βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης.

«Όποιος νομίζει ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει με φράκτες, με καταστολή και μαζικές απολύσεις είναι βαθιά γελασμένος» εξήγησε.

Πρόσθεσε πως η καρδιά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποδέσμευση της άδειας παραμονής από τον αριθμό των ενσήμων, ιδίως σε μία περίοδο κρίσης.

Η πρόταση νόμου έχει τέσσερις προτάσεις:

  • Τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής πενταετούς ισχύος σε όσους εντάχθηκαν σε μια από τις διαδικασίες νομιμοποίησης από το 1997 και μετά και απέκτησαν άδεια παραμονής, που, στη συνέχεια, έχασαν λόγω αδυναμίας πλήρωσης των προϋποθέσεων του νόμου.
  • Την παροχή άδειας παραμονής πενταετούς ισχύος, σε όσους μπορούν να αποδείξουν με έγκυρο τρόπο ότι βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από πέντε χρόνια.
  • Για όσους διαμένουν λιγότερο από πέντε χρόνια, προτείνεται η παροχή προσωρινής άδειας παραμονής ενός έτους, με σκοπό την ανεύρεση εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την πρότασή του ως πρόταση ανακούφισης, που δεν λύνει συνολικά το πρόβλημα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε επαναπροσανατολισμό της μεταναστευτικής πολιτικής, με πρώτα άμεσα βήματα τη διεκδίκηση της αναθεώρησης της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και μία συνολική πολιτική προστασίας των μεταναστών.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Posted in Πολιτική and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *