Την Κυριακή η συνάντηση των τριών αρχηγών

Την Κυριακή η συνάντηση των τριών αρχηγών

Την Κυριακή το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών αρχηγών με αντικείμενο ταμέτρα των 11,5 δις. ευρώ. Θα γίνει δηλαδή πριν από τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση υπήρξε η αιτία (ή μήπως η αφορμή;) για τριβές ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τελικά σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του κ. Σαμαρά ήρθαν σε επικοινωνία με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ για να κλείσει το «ραντεβού» της Κυριακής. Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα, το απόγευμα, συνάντηση με την τρόικα θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Τις τελευταίες ημέρες είχαν καταθέσει αίτημα για την πραγματοποίηση μιας σύσκεψης των τριών αρχηγών, τόσο ο κ.Βενιζέλος, όσο και ο κ.Κουβέλης, με το Μέγαρο Μαξίμου να προσανατολίζεται σε σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ την Τρίτη στη Φραγκφούρτη.

Ωστόσο, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί φέρονται ότι επέμειναν, καθώς τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο προκαλούν αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ και ως εκ τούτου θεωρούν επιβεβλημένη την κατάθεση των προτάσεών τους, ώστε να μεταφερθεί ενιαία θέση των κυβερνητικών εταίρων προς τους δανειστές.

Ηδη τόσο ο κ.Βενιζέλος, όσο και ο κ.Κουβέλης έχουν επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό, ζητώντας την πραγματοποίηση της σύσκεψης, ενώ έχουν ενημερωθεί τηλεφωνικώς από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα για τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Τρίτη στο Βερολίνο.

ΠΑΣΟΚ: Η συνεργασία του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς δεν συνιστά «κηδεμονία»
Κύκλοι της Ιπποκράτους αντέδρασαν μάλιστα έντονα στις διαρροές από «συνεργάτες του κ. Σαμαρά» στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε το πρωί ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον ίδιο σταθμό.

«Αν κάποιοι συνεργάτες του κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι «όλο το πολιτικό βάρος το αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός», κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αγνοούν βασικούς δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς κανόνες, καθώς και αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία» τόνιζαν στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι το πολιτικό βάρος το σηκώνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και των τριών κομμάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμαιναν ότι η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική και ότι ως κυβέρνηση συνεργασίας, στηρίζεται στην κοινοβουλευτική εμπιστοσύνη τριών κομμάτων, ενώ χαρακτήριζαν “αφέλεια” “κάποιοι να προσδοκούν άμεσα πολιτικά οφέλη που νομίζουν ότι θα τα κεφαλαιοποιήσει η ΝΔ”.

Υπενθυμίζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να τεθεί ευθύς εξαρχής το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως προβλέπεται ρητά στη δανειακή σύμβαση, ανέφεραν ότι το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ σεβάστηκε την επιλογή του κ. Σαμαρά να αποφασιστεί πρώτα ο πλήρης κατάλογος των μέτρων και μετά να τεθεί το ζήτημα της παράτασης, δεν σημαίνει και ότι συμφωνεί.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως η συνεργασία του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των δύο άλλων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση δεν συνιστά “κηδεμονία”, αλλά δημοκρατική υποχρέωση και εγγύηση για τη διασφάλιση της ενότητας και της προοπτικής της κυβέρνησης, καθώς και επίδειξη σεβασμού προς τη Βουλή και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Συμπλήρωναν δε ότι “σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν κυβερνήσεις συνεργασίας που προϋποθέτουν μια διαφορετική κουλτούρα από αυτήν που απηχούν οι «κύκλοι του Μαξίμου»”.

Όσον αφορά στο ζήτημα της σύσκεψης των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ επισήμαιναν ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη από τον πρωθυπουργό να γίνονται συναντήσεις στρατηγικού και όχι διαχειριστικού και αποσπασματικού χαρακτήρα και να συζητηθεί, καθώς και να τηρηθεί το γενικό στρατηγικό πλαίσιο.

Ακόμη, χαρακτήριζαν τις “επικοινωνιακές κινήσεις” των “κύκλων του Μαξίμου” “πολύ μεγάλο λάθος”, με το σκεπτικό ότι έτσι αδικούν την ίδια την κυβέρνηση και δεν βοηθούν την αποτελεσματική διαπραγμάτευση της χώρας, ενώ υποστήριζαν ότι “ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη, αλλά και το προφανές συμφέρον, να διατηρήσει το επίπεδο και το κλίμα συνεργασίας με τα άλλα δύο κόμματα, γιατί αυτό αφορά την κυβέρνηση της οποίας προΐσταται”.

Τέλος, οι ίδιες πηγές σημείωναν την ανάγκη για μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας και υπογράμμιζαν αφενός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει την κυβερνητική και την πολιτική σταθερότητα “γιατί είναι μαθημένο να αναλαμβάνει ευθύνες με μόνο κριτήριο το εθνικό συμφέρον” και, αφετέρου, πως “αυτό περιμένει και από την Νέα Δημοκρατία”.

Πηγή:imerisia.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *