Θα συνεχιστεί ο μαραθώνιος των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα

Θα συνεχιστεί ο μαραθώνιος των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε (και) η χθεσινή συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, η οποία θα επαναληφθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δήλωσε κατά την αποχώρησή του από το Μαξίμου ο Φ. Κουβέλης, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στους Ευρωπαίους και τους δανειστές «να κατανοήσουν τις αντοχές της κοινωνίας».

Ο κ. Κουβέλης έθεσε ως αδιαπραγμάτευτα, από την πλευρά του, τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και τις απολύσεις στο Δημόσιο, για τις οποίες υποστήριξε ότι ο στόχος των αποχωρήσεων από το Δημόσιο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις συνταξιοδοτήσεις και το υποκατάστατο της εφεδρείας (προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα).

Και ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «δύσκολη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται» και υποστήριξε ότι πρέπει να απορριφθεί το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο και αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, όπου -όπως είπε- η ελαστικοποίηση έχει ξεπεράσει τα όρια που υπάρχουν στις αντίστοιχες χώρες-εταίρους μας στην Ε.Ε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι θεωρεί «δεδομένη» την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι το εθνικό παραγωγικό μοντέλο που υποστηρίζει μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά. Επεσήμανε, εξάλλου, την ανάγκη η διαπραγμάτευση με την τρόικα και οι αποφάσεις για το πακέτο μέτρων να ολοκληρωθούν γρήγορα, καθώς ο χρόνος πιέζει για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.

«Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και όχι ισοπεδωτικοί στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», τόνισε επίσης ο κ. Βενιζέλος, πετώντας παράλληλα το μπαλάκι στους αρμόδιους υπουργούς για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και την περικοπή δαπανών σε επιμέρους τομείς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε και στην ενημέρωση εκ μέρους του πρωθυπουργού για τη χθεσινή του συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή:capital.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *