Επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα

Επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα

Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα οι ελεγκτές της τρόικας, προκειμένου να αρχίσει η αξιολόγηση εν όψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Στην ατζέντα του ελέγχου θα κυριαρχήσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο, το φορολογικό και οι αποκρατικοποίησεις.

Όσον αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα ζητήσει να οριστεί ποσοστό στο οποίο θα φτάσουν οι απολύσεις επί των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2014, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Οι υπάλληλοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης, θα προέρχονται από φορείς που συγχωνεύονται, καθώς και από τις θέσεις που περικόπτονται στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς.

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών θα βρεθεί επίσης η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στο σκέλος των εσόδων, όπου θα εξεταστεί η δυναμική βελτίωσης των εισπράξεων κυρίως στους έμμεσους φόρους με την τρόικα να επιμένει ιδιαίτερα στα βήματα που έχουν γίνει για τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, η τρόικα αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση επανεξετάζοντας τα δεδομένα και τις νεότερες εκτιμήσεις της Αθήνας για τις προσδοκώμενες εισπράξεις. Από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζονται έσοδα 2,6 δισ. ευρώ το 2013, με επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ. Ενδεχόμενη απόκλιση από το στόχο θα ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας στην προσεχή διετία, ενώ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και ρήτρες απόκλισης με τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Πηγή:ThePressProject.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *