Λάθος επιλογές μπορεί να οδηγήσουν εκτός ευρώ

Λάθος επιλογές μπορεί να οδηγήσουν εκτός ευρώ

Νέα προειδοποίηση «για κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, σε περίπτωση καταψήφισης του Προϋπολογισμού ή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος» απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται ο Προϋπολογισμός του 2013, ο Γ. Στουρνάρας, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα στη φαρέτρα της κυβέρνησης» και κάλεσε τους βουλευτές να τα υπερψηφίσουν.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, αφού λάθος σταθμισμένες επιλογές μπορεί να μας οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία και εκτός ευρωζώνης με απρόβλεπτα δεινά για τον τόπο. Κάποιοι λένε πως αυτό είναι εκβιασμός, αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνει «την τελευταία δέσμη επώδυνων μέτρων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση», καθώς και πως οι συνθήκες αλλάζουν: «Είναι άδικο και παράλογο να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, τώρα που οι συνθήκες αλλάζουν». Ανέφερε ακόμη πως «ψάξαμε επισταμένως, αλλά δεν βρήκαμε καμία εναλλακτική λύση. Κανείς δεν μπόρεσε να μας πει κάτι διαφορετικό. Κι αν είπε, αυτό οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ».

Καταλήγοντας σημείωσε πως «πολλοί λιποψυχούν ότι δεν θα τα καταφέρουμε, πολλοί μπορεί να το επιδιώκουν κιόλας. Η κυβέρνηση όμως θα επιτελέσει το έργο της (…) Είμαι βέβαιος πως όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής άρχισε με κόντρα ανάμεσα
στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχουν μπροστά μας πολλά χιλιόμετρα μαραθώνιας διαδρομής για την ανάκαμψη της οικονομίας» δήλωσεο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπέζας. Τόνισε ωστόσο ότι το 2013 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και ταυτόχρονα αναπτυξιακές δράσεις, καθώς και ότι τα μέτρα αυτά είναι τα τελευταία.

«Λεφτά δεν υπάρχουν έξω από την Ευρώπη, λύσεις δεν υπάρχουν στη Λατινική Αμερική. Δεν υπάρχει ‘Αγιος Βασίλης. Ακόμα και η Αργεντινή που επικαλείσθε κινδυνεύει και πάλι να χρεοκοπήσει» είπε ο κ. Μπέζας απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι πιο εύκολο να πιστέψει κανείς στον ‘Αγιο Βασίλη παρά να πιστέψει πως αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία», ανταπάντησεο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Το ήμισυ της προσαρμογής προέρχεται από την περικοπή των συντάξεων. Το παλιό μοντέλο κοινωνικού κράτος με τις όποιες ανεπάρκειές του, διαλύεται και αντικαθίσταται από το τίποτα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, με δεδομένη την πρόβλεψη για επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας, ο εξαγωγικός τομέας και οι ξένες επενδύσεις στις οποίες προσβλέπει ο Προϋπολογισμός προκειμένου να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακές δραστηριότητες, (καθώς η κατανάλωση και ο δημόσιος τομέας υποχωρούν) αδυνατούν να δικαιολογήσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις του, όπως και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που προβλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2016.

«Η υπόθεση εδώ, είναι πως η φιλελευθεροποίηση των εργασιακών σχέσεων, θα επικαλύψει το κλείσιμο των επιχειρήσεων και το γεγονός ότι η δυνητική παραγωγή σε μια ύφεση, συνεχώς πέφτει. Το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών έχει ήδη περικοπεί μέσα σε λίγες εβδομάδες κατά 500 εκ. ευρώ και ενδέχεται να φτάσει σε ποσά μικρότερα των 6 δισ. Με βάση τα παραπάνω, κύριοι του ΠΑΣΟΚκαι της ΔΗΜΑΡ, πρέπει να είσαι πολύ νεοφιλελεύθερος για να πιστέψεις πως η ελεύθερη αγορά θα επικαλύψει τις διαφορές» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Φ. Σαχινίδης: Να μην εγκαταλείψει η ΔΗΜΑΡ
Από την πλευρά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης απευθύνθηκε στη ΔΗΜΑΡ, ζητώντας από τους βουλευτές της «να μην εγκαταλείψουν» και «να συνεχίσουν τον κοινό δρόμο γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο».

«Ακούω τους συναδέλφους από τη ΔΗΜΑΡ να λένε ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν την κοινή πορεία και να ζητούν προσωρινή απαλλαγή από τα καθήκοντα, να ξαποστάσουν λέει λίγο και μετά να συνεχίσουμε ξανά την πορεία μαζί» είπε ο κ. Σαχινίδης, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να προχωράμε μαζί στα εύκολα και χώρια στα δύσκολα ούτε μπορεί να γίνει κατανοητή η επίκληση αρχών, ως αιτία για τη στάση αυτή».

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στη στάση που έχει τηρήσει το ΠΑΣΟΚ: «Εμείς μπροστά στην ανάγκη να σταθεί όρθια η χώρα και να φτάσει μέχρι εδώ κάναμε πολλές υποχωρήσεις από τις αρχές μας, πληρώσαμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε μεγάλο τίμημα. Για σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν σήμερα ζητούσαμε και εμείς να “ξαποστάσουμε” γιατί κλονίζονται οι αρχές μας».

Παράλληλα, άφησε αιχμές και κατά της ΝΔ: «Και ενώ πολύ θα μας διευκόλυνε να καθόμαστε απέναντι από τη ΝΔ και να την πετροβολάμε και να τις υπενθυμίζουμε τι έλεγε πριν τις εκλογές, στηρίζουμε την κυβέρνηση γιατί μόνο έτσι διασφαλίζουμε ότι θα δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους και της παραμονής στην ευρωζώνη».

Ασημ. Ξυροτήρη: Η ΔΗΜΑΡ επιφυλάσσεται
Απαντώντας στον κ. Σαχινίδη, η Ασημίνα Ξυροτήρη από τη ΔΗΜΑΡ επισήμανε πως «η κοινωνία μπορεί να κάνει κι άλλη υπομονή, αρκεί τα βάρη να είναι δίκαια- και να πεισθεί ότι οι θυσίες δεν εξαερώνονται λόγω νεοφιλελεύθερης εμμονής». «Τα παραπάνω δεν είναι παιχνίδια ή ζητήματα “ξεκούρασης” κ. Σαχινίδη, αλλά επανιεράρχησης των προτεραιοτήτων μας, που πρέπει να κάνετε κι εσείς» συμπλήρωσε.

«Εμείς επιμένουμε για τα θέματα των εργασιακών και απ’ την άλλη πλευρά, υποστηρίζουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, βάζοντας προϋποθέσεις όπως η ρήτρα των δημοσιονομικών ισοδυνάμων, που φαίνονται κατ’ αρχήν να γίνονται αποδεκτές σε μεγάλο βαθμό» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής, προσθέτοντας πως το κόμμα της επιφυλάσσεται για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στον Προϋπολογισμό του 2013.

Πηγή:ThePressProject.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *