Τις προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με την πρόταση για παράταση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων λιτότητας κατά δύο χρόνια αναμένεται να βολιδοσκοπήσει ο Αντ. Σαμαράς, κατά τον κύκλο επαφών που θα έχει αυτή την εβδομάδα.
Διαπραγματευτικό όπλο του Ελληνα Πρωθυπουργού θα αποτελέσει το πακέτο των περικοπών για την επόμενη διετία, το πλαίσιο των οποίων αναμένεται παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την προσεχή Τετάρτη, στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου και στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να τους πείσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της.
Όπως ανέφερε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος έπειτα από σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου την Παρασκευή, ήδη έχουν «κλειδώσει» μέτρα ύψους 10,8 δισ. ευρώ και υπολείπονται παρεμβάσεις 700 εκατ. ευρώ για να κλείσει το πακέτο.
Προετοιμάζοντας το έδαφος για το «τετ α τετ» του Ελληνα Πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μεταβαίνει στο Βερολίνο σήμερα Κυριακή, προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις με το Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βέστερβέλε.
Welt am Sonntag: Διαφωνία Γαλλίας -Γερμανίας για νέα βοήθεια
Σε δημοσίευμά της στο μεταξύ η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag εκτιμά ότι ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος, που αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη στο Βερολίνο, διαφωνούν για την πιθανότητα παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα, με τη Γερμανία να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αυτό.
Ευρωπαϊκές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα υποστηρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και στο ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα περισσότερος χρόνος για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, καθώς επισημαίνει ότι περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερα χρήματα.
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η Μέρκελ παραμένει προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, δίνοντάς της περιθώριο μέχρι το 2014 για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες έχει δεσμευθεί, με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας. Αυτή τη θέση έχουν υιοθετήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Εσθονία και η Σλοβακία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Από την άλλη πλευρά, αναφέρει η εφημερίδα, ο Φρανσουά Ολάντ και κάποιες χώρες της νότιας Ευρώπης θα ήταν έτοιμες να προσφέρουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Spiegel: Επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εξοικονομήσει η Ελλάδα τα έτη 2013-14
Το περιοδικό «Der Spiegel» την ίδια ώρα εκτιμά σε δημοσίευμά του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει κατά τα έτη 2013 και 2014 έως 14 δισ. ευρώ, έναντι 11,5 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν έως τώρα.
Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η αναθεώρηση προς τα άνω του συνολικού ποσού, προς εξοικονόμηση, καθίσταται αναγκαία μετά τους τελευταίους ελέγχους που διενήργησε, στην Αθήνα η τρόικα.
Η εξήγηση, που δίνεται από τον συντάκτη του δημοσιεύματος, είναι ότι έως σήμερα, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι κατώτερα των αναμενόμενων από την τρόικα, όπως είναι και τα δημόσια έσοδα. Για τα τελευταία γίνεται πάντως δεκτό ότι ευθύνεταο η τρέχουσα κακή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Ωστόσο, όπως τονίζει το γερμανικό περιοδικό στην ιστοσελίδα του, «αμφότερα κατέστησαν, σε συνδυασμό, αναγκαία για την Ελλάδα μια συνολική εξοικονόμηση ανώτερη των 11,5 δισ. ευρώ».
Πηγή:naftemporiki.gr