Δημοψήφισμα το φθινόπωρο προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου

Δημοψήφισμα το φθινόπωρο προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου

Με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να μεταφέρει το κέντρο της συζήτησης από την οικονομία στην πολιτική, μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος το φθινόπωρο, τον Αντ. Σαμαρά να εμμένει στα οικονομικά θέματα, τον Γ. Καρατζαφέρη να επιτίθεται εναντίον της Ν.Δ. και της ηγεσίας της, την Αλέκα Παπαρήγα να χαρακτηρίζει ως πρώην συμμάχους των δύο μεγάλων κομμάτων τους «αγανακτισμένους» και τον Αλ. Τσίπρα να τους υπερασπίζεται, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις της περασμένης Τετάρτης, κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας έριξαν, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, βαριά τη σκιά τους στη σημερινή συζήτηση. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς επέρριψαν εν πολλοίς ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης επιχείρησε να εμφανίσει εαυτόν ως υπέρμαχο της πρότασης και καταλόγισε στην ηγεσία της Ν.Δ. έλλειψη αποφασιστικότητας.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το φθινόπωρο, προκειμένου ο λαός να αποφασίσει επί προτάσεων για αλλαγές στο Σύνταγμα. Ανέφερε την ανάγκη αντιμετώπισης στρεβλώσεων στο πολιτικό σύστημα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.

Οσον αφορά την οικονομική κρίση, ο Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα να επιστρέψει στις αγορές το 2012 και επέρριψε ευθύνες στην τρόικα λέγοντας πως οι διεθνείς εταίροι μας έκαναν λανθασμένες προβλέψεις.

Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε τη διενέργεια εθνικών εκλογών και όχι δημοψηφίσματος. Σχολίασε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τον ανασχηματισμό λέγοντας πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Γ. Καρατζαφέρης επέλεξε να ασκήσει κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κατά τις διαπραγματεύσεις της Τετάρτης, ενώ κατά το δεύτερο γύρο ομιλιών των πολιτικών αρχηγών δεν έλειψαν οι οξείες διατυπώσεις μεταξύ Σαμαρά και Καρατζαφέρη. Ο πρώτος χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο δεύτερος αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1993 κατηγορώντας τον Σαμαρά ως προδότη της Ν.Δ. “Μια φορά προδότης πάντα προδότης” σημείωσε.

Η Αλέκα Παπαρήγα χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό “φαρσοκωμωδία” για να περιγράψει τα όσα συνέβησαν την περασμένη Τετάρτη και τόνισε την ανάγκη να ματαιωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για δημοψήφισμα με ‘εργαλείο” τις εκλογές. Η γ.γ. του ΚΚΕ καταφέρθηκε και εναντίον των “αγανακτισμένων”, που όπως είπε είναι οι πρώην σύμμαχοι πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως της Ν.Δ.

Εντελώς αντίθετη άποψη για τους “αγανακτισμένους” διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους διαμαρτυρόμενους πολίτες χρησιμοποιώντας “μαστίγιο και καρότο” και αναφέρθηκε στον Θ. Πάγκαλο, τον οποίο όμως δεν κατονόμασε. Οπως και οι άλλοι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησε εκλογές, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ασχέτως της πλειοψηφίας που μπορεί να αποκτήσει στη Βουλή είναι “μειοψηφία στον ελληνικό λαό”.

Συνεδρίαση… εξπρές

Η πρώτη ημέρα συζήτησης ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε περίπου στις 4 το απόγευμα, όταν και ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Εκτιμάται ότι η συνεδρίαση πήρε το χαρακτήρα… εξπρές, λόγω του ενδεχομένου να πραγματοποιηθούν νέες συγκεντρώσεις “αγανακτισμένων” στην πλατεία Συντάγματος.

Πηγή:enet.gr

Posted in Πολιτική and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *