"Δεν εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου να περάσει όσα περνώ"

“Δεν εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου να περάσει όσα περνώ”

Μια τρισέλιδη συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στο «Βήμα της Κυριακής».

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε «αλλαγές παντού», ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν διλήμματα. Υπάρχει μόνο η απόφαση. Να μη ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας. Δεν είναι θέμα πίεσης. Αυτό θέλουμε όλοι οι σκεπτόμενοι Έλληνες. Είτε διαδηλώνουν στις πλατείες είτε όχι».

Μιλώντας για την επίθεση που δέχεται από δυο μέτωπα ταυτόχρονα- τους Ευρωπαίους ηγέτες που πιέζουν για μεταρρυθμίσεις από τη μια και τους «Αγανακτισμένους» πολίτες από την άλλη-, δήλωσε: «κάποιες αποφάσεις μας πόνεσαν και πονάνε κόσμο που δεν φταίει. Το ξέρω. Αλλά είναι απαραίτητες για ν’ αποφύγουμε τα χειρότερα».

Μάλιστα είπε ότι κατανοεί τους Έλληνες που έχουν ξεσηκωθεί από τα επώδυνα μέτρα: «δικαίως αγανακτούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτοί που διαδηλώνουν στις πλατείες θέλουν τη χρεοκοπία της χώρας, ούτε μια επώδυνη επιστροφή στη δραχμή. Δεν έχω κανένα σκοπό ν΄αφήσω την Ελλάδα να μπει σε μια οδυνηρή περιπέτεια. Με κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων και την Ελλάδα αδύναμη, χωρίς την προστασία που της προσφέρει το ισχυρό νόμισμα».

Για τον  λόγο αυτό, κάλεσε για ακόμα μια φορά τον κύριο Σαμαρά «να βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια και πιστεύω ότι θ΄ανταποκριθεί. Θα επιμείνω στην εθνική συνεννόηση, γιατί την εννοώ. Όχι γιατί η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει χωρίς αυτήν, αλλά γιατί το εθνικό μέτωπο ενισχύει την εθνική προσπάθεια».

Παρομοιάζοντας την κρίση της Ελλάδας με πόλεμο, σημείωσε: «ως τώρα είμαστε όρθιοι, ζωντανοί και προχωρούμε. Δεν είμαστε θαυματοποιοί. Μαχητές είμαστε σε ιδιόμορφο πόλεμο. Δεν εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου να περάσει όσα περνώ. Στον πόλεμο κάνεις και λάθη. Τραυματίζεσαι. Ματώνεις. Χάνεις και μάχες. Αλλά το ζήτημα είναι να κερδίσεις τον πόλεμο για τη σωτηρία και αλλαγή της πατρίδας. Αλλά θα τον κερδίσουμε τον πόλεμο».

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν τον Υπουργό Οικονομικών για “αστοχίες και παραβλέψεις”, δήλωσε: «ούτε ο Υπουργός Οικονομικών και κανένας Υπουργός δεν λειτουργεί μόνος του. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές, οι επιτυχίες και τα λάθη επίσης. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν καταλάβει ότι παρά τα λάθη και τις αστοχίες μας, εννοούμε αυτά που λέμε. Γι΄αυτό και ασχολούνται ακόμα μαζί μας. Αλλιώς θα μας είχαν γυρίσει ήδη την πλάτη. Ας μην αυτομαστιγωνόμαστε λοιπόν χωρίς λόγο. Ναι στη κριτική, όχι στην ισοπέδωση. Ας μην αδικούμε την εθνική προσπάθεια».

Έδωσε μάλιστα και μια σκληρή απάντηση σε όσους κατά καιρούς μίλησαν για “ανθύπατους” στα Υπουργεία: «αυτοί οι ορισμένοι καλά θα κάνουν να σταματήσουν την παραπληροφόρηση. Αρκετά πια. Κάποιοι παριστάνουν εδώ και μήνες τους “πατριώτες” απέναντι σε μια κυβέρνηση δήθεν “ενδοτική” και “υποκινούμενη” από ξένα κέντρα. Τους επιστρέφω όλη την αθλιότητα. Έχω ζητήσει εδώ και καιρό την τεχνογνωσία άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ σε θέματα που εμείς χωλαίνουμε. Θέμα ανθύπατων σε υπουργεία, ούτε ετέθη, ούτε θα δεχόμασταν να τεθεί ποτέ».

Εκτός από «ανθύπατους» πάντως ξεκαθαρίζει ότι ούτε υπουργούς-«κηπουρούς» έχει στην κυβέρνηση: «είμαι ο πρώτος που κρίνει αυστηρά και με πολύ ορθολογικά κριτήρια τους ανθρώπους που επιλέγει. Μπροστά στο δημόσιο συμφέρον δεν υπάρχουν φίλοι, σύντροφοι, γνωστοί».

Όσο για τον κίνδυνο να μην δοθεί η 5η δόση του δανείου; Δηλώνει αποφασισμένος να «δώσω τη μάχη μέχρι τέλους και στη Βουλή και στην Ε.Ε. Θεωρώ ότι θέμα πέμπτης δόσης δεν θα υπάρξει εφόσον ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Παλεύουμε ώστε μέσα στον Ιούνιο να πετύχουμε μια σημαντική συμφωνία για τη χώρα μας και τα χρόνια που έρχονται. Αν αυτό δεν γίνει, θα συνεχίσω να μάχομαι. Και αν πρέπει να φτάσουμε ως τον Σεπτέμβριο, θα δώσουμε πάλι την μάχη».

Posted in Πολιτική and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *